• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K. - A.C.

13.02.2018

20:32

NATO BOMBAMA SEJAO RAK PO SRBIJI! Srđan Aleksić o osnovu za podizanje tužbe PROTIV ALIJANSE!

Društvo

NATO BOMBAMA SEJAO RAK PO SRBIJI! Srđan Aleksić o osnovu za podizanje tužbe PROTIV ALIJANSE!

Podeli vest

Niški advokat Srđan Aleksić sprema tužbu protiv NATO pakta, u kojoj će tražiti da ova alijansa isplati milionsku odštetu građanima Srbije koji su dobili karcinom zbog osiromašenog uranijuma bačenog na našu zemlju tokom bombardovanja 1999. godine

Osnov za ovaj pravni presedan Aleksić je našao u šest pravosnažnih presuda italijanskih sudova donetih u korist rodbine NATO vojnika koji su preminuli od karcinoma nakon službovanja na Kosovu i Metohiji.

Naime, njima je isplaćena odšteta od po 233.776 evra nakon što je sud dokazao da su vojnici oboleli od raka, pošto su bili direktno izloženi osiromašenom uranijumu iz NATO bombi. Dokaze o ovome iznela je i posebna komisija koju je formirao italijanski parlament.

Jasni dokazi

Aleksić kaže da ne postoji jači i veći dokaz da je NATO bombama sejao rak po Srbiji od činjenice da su to zvanično priznale institucije države koja je i sama članica ove alijanse.

- Od oko 3.000 italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu

Najjači mogući dokaz

Zar postoji jači dokaz da je NATO kriv za epidemiju raka u Srbiji od činjenice da je to priznala država koja je i sama članica Alijanse

Srđan Aleksić, advokat, inicijator tužbe protiv NATO

posle 1999. godine, 348 je umrlo od raka. Poslednji je Leonardo Bukolijero, koji je preminuo 8. decembra prošle godine od tumora na mozgu. Većina ovih slučajeva je završila na sudu, a u šest je sud već dokazao direktnu vezu između obolevanja vojnika i njihovog izlaganja osiromašenom uranijumu iz bombi bačenih na Srbiju. 

Dodeljene odštete nisu zanemarljive, pa su roditelji preminulog vojnika Alesandra Melise dobili po 233.776 evra odštete, a njegovom bratu i sestri je dodeljeno po 58.440 evra zbog pretrpljenog duševnog bola. Još 43 ovakva sudska postupka su u toku... Pitam se, zar postoji jači dokaz da je NATO sejao rak po Srbiji od činjenice da je to priznala država koja je i sama članica Alijanse - pita se Aleksić i objašnjava da je to više nego dovoljan osnov za tužbu protiv NATO:

- Ako su milionsku odštetu zbog NATO zločina dobili vojnici države koja je u ime Alijanse bombardovala Srbiju, zašto na nju ne bi imale pravo i porodice nedužnih građana Srbije, koji su zbog osiromašenog uranijuma dobili karcinom ili su od nega već umrli.

Grujičić: Odluka Italijana odličan znak

Naš poznati neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, članica Inicijative za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, kaže da je odluka italijanskih vlasti odličan vetar u leđa potencijalnoj tužbi Srbije protiv Alijanse.

- Ovo je veliki iskorak jer je Italija prva NATO država koja je potvrdila smrtonosne posledice osiromašenog uranijuma, doduše na svoje vojnike. Jedan od ključnih dokaza bilo je svedočenje italijanskog lekara Enija Letijerija, koji je naveo da je voda na Kosovu bila visoko kancerogena. To je upravo ono što naša grupa naučnika govori sve vreme - da nije u pitanju samo zračenje iz bombi, već da su štetne materije otišle u zemlju i podzemne vode, samim tim i u hranu. Ono što ćemo svakako uraditi u najskorijem periodu to je da će se naša grupa povezati sa kolegama iz Italije koji su radili na ovim dokazima - kaže prof. dr Grujičić.

Aleksić je svestan da put do pravde neće biti lak i zato traži pomoć stručnjaka i državnih institucija.

- Čvrsto sam ubeđen da imamo slučaj, ali su mi potrebni argumenti koje mogu da obezbede stručnjaci, onkolozi, epidemiolozi, ali i advokati iz drugih zemalja koji će naše građane zastupati pred njihovim sudovima - kazao je Aleksić.

Utvrditi posledice

Naš poznati onkolog profesor dr Slobodan Čikarić rekao je za Informer da moraju da se naprave temeljna naučna ispitivanja kako bi se utvrdio tačan broj ljudi koji je zbog NATO bombardovanja oboleo od karcinoma.

- Nije tajna da je više od deset odsto italijanskih vojnika koji su službovali na Kosovu umrlo od raka, što je ogroman procenat. Nije tajna ni da je broj obolelih od karcinoma u Srbiji porastao posle NATO bombardovanja. Međutim, za ozbiljnu tužbu protiv NATO pakta potrebno je izaći sa tačnim brojkama. Prema mojim ispitivanjima, koja sam vršio na uzorku od 5,5 miliona ljudi, taj broj iznosi do 30.000 obolelih i do 18.000 umrlih zbog osiromašenog uranijuma iz NATO bombi - kaže Čikarić.

Amerikanci ne jedu hranu i ne piju vodu sa Kosova

Profesor dr Slobodan Čikarić otkriva da se stalno postavlja pitanje kako osiromašeni uranijum nije negativno delovao na američke vojnike u bazi "Bondstil" i napominje da je to zbog toga što oni imaju vrhunske mere zaštite.

- Oni vrlo dobro znaju kolika opasnost vreba od osiromašenog uranijuma i zbog toga su im vojnici maksimalno zaštićeni. Imaju specijalne maske i što je najvažnije, ne piju vodu i ne jedu hranu sa Kosova - konstatovao je Čikarić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zlata

pre 6 godina

Ja se borim sa malignim obolenjem krvi od 2013 god ,zbog bombarfovanja !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija