• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

14.02.2018

07:56

DANAS JE SVETI TRIFUN: Praznik vina i ljubavi!

Društvo

DANAS JE SVETI TRIFUN: Praznik vina i ljubavi!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna kao zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik posvećen Svetom Trifunu velikomučeniku koji je stradao za hrišćansku veru.

Sveti Trifun se smatra kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole i neguju hrišćansku ljubav. Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu.

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima. Posebno ga slave vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Na današnji dan vinogradari idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda.

Svetog Trifuna slave srpske porodice kao krsnu slavu i mole se njemu da zaštite polja od poplava, grada i raznih vremenskih nepogoda.

Rimokatolici slave Svetog Valentina

U rimokatoličkoj crkvi danas se praznuje Sveti Valentin mučenik, koji je bio hrabar da se usprotivi odluci imepratora Klaudijusa i da tajno venčava vojnike kojima je to bilo strogo zabranjeno, jer se verovalo da su oženjeni ljudi loši vojnici. Zato ga je Klaudijus pogubio.

Pre smrti, on je slepoj tamničarevoj ćerki poslao jedno pismo u kome joj se zahvaljuje na svemu, a u njemu šalje i žuti šafran, a po primanju pisma devojka je progledala.

Ovaj praznik se u pravoslavnoj crkvi obeležava tek 12. avgusta i za ovaj praznik nisu vezani neki posebni običaji kao u rimokatoličkoj. Pogrešno je, upozoravaju svi pravoslavni sveštenici, da ga praznujemo kada i kao rimokatolici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...
REMONT

(FOTO) Pogodili ga Rusi! Moćno oružje SAD hitno vraćeno iz Ukrajine! Fotografije iz Pensilvanije otkrile sve: Oštećeno je...

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

23.04.2024

10:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija