• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/mediji

17.02.2018

21:42

(VIDEO) DOK ČEKAMO S 300! SRBIJA UNAPREDILA UBICU NEVIDLJIVOG: Novi sistem KUB za sigurno nebo naše zemlje!

Društvo

(VIDEO) DOK ČEKAMO S 300! SRBIJA UNAPREDILA UBICU NEVIDLJIVOG: Novi sistem KUB za sigurno nebo naše zemlje!

Podeli vest

Posle dugog niza godina Srbija je žestoko unapredila PVO sistem "KUB", koji će modernizovani i u novom ruhu uskoro ući u naoružanje naše vojske. Da sve bude još bolje komplatan posao je izvršila domaća pamet, a nosioci projekta su VTI, Jugoimport, Elektronski fakultet iz Niša. Tako će Srbija imati čime da zaštiti svoje nebo dok ne stignu S 300 i BUK

Ministar vojni Aleksandar Vulin navodi da je zahvaljujući tome što modernizaciju rade naši inžinjeri, naša pamet, sve mnogo jeftinije i sve je baš onako kako mi želimo.

Ono što se već zna jeste da KUB sada ima modernizovan radar P-12, koji je 1999. godine otkrio ponos američke avijacije, nevidljivi "F-117", koji je potom završio u njivama u Buđanovcima.

Vojska Srbije ovaj unapređeni radar odnedavno koristi i na raketnom sistemu PVO "Neva". 

Radar tipa P-12 namenjen je otkrivanju letelica. Modernizacijom radara, Vojske Srbije je dobila još  potpunije i preciznije informacije o situaciji u vazduhu, što omogućava brže i preciznije reagovanje.

Bitno je napomenuti da je "Radar P-12 modernizovan u potpunosti zahvaljujući domaćoj pameti. Na tome su radili stručnjaci Vojno-tehničkog instituta, a Vojska Srbije je dobila efikasniji radar, spreman i za buduća dodatna usavršavanja.

Kako saznajemo, gotovo svi glavni delovi radara zamenjeni su savremenim, a ceo proces praćenja ciljeva na nebu je digitalizovan, a ubrzana je i obrada dobijenih podataka. 

Među najvažnijim efektima modernizacije je i činjenica da radar P-12 danas neuporedivo bolje prepoznaje ciljeve na nebu.

Vikipedija

Osim toga povećan je i radarski dometa, koji je prethodno iznosio 250 kilometara u prečniku, odnosno do 25 kilometara visine.

Najvažnija inovacija je, međutim, to što operater koji upravlja osmatranjem više ne ne sedi u kabini radara, već na udaljenom bezbednom mestu.

Nezvaničnu listi 10 najboljih pritiv-vazdušnih sistema na svetu pogledajte nu sledećem video zapisu!!!

Raketni Sistem KUB modernizovali su i Česi. Evo kako on izgleda sada! 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Devla

pre 6 godina

Stizu od 2014. Da su peske sa sunca krenuli, do sada bi stigli.

Dule

pre 6 godina

Baš moderan radar, sa Loga antenama kupljenim na buvljaku! Aloooo, ovo je ljudi 21 vek!

surovi

pre 6 godina

E bre dule, pa da si se setio da to kažeš amerima kad su krenuli na nas sa tim njihovim "NEVIDLJIVIM" možda bi ga i sačuvali !!!! Ovako ....

Rt Kamenjak

pre 6 godina

3 je tolko zastareo i toliko toplotno zraci da mozes da ga pogodis odakle hoces sa sadasnjom tehnologijom.To ti prica covek koji je gadjao 3 om i nemoj da lupetate vise.Raketa Amram ga nadje i kad se ugasi radar zraci mnogo.Da su Rusi stvarno toliki prijatelji trebalo bi da nam prodaju s400.Tako su i Karadjordja zezali.Moj savet je pamet u glavu i ko Milos on je znao kako sa silom prica.

sumadinac neprskani

pre 6 godina

falim te boze . konacno pravi rezon .

Alex

pre 6 godina

A kako je onda Nato ispalio preko 80 amram-ova na jedinicu koja je oborila nevidljivofg i nikako je nisu pogodkli??? Zato jer su masi pametni i znali su da mogu radar da ukljuce na samo 30 sekunsi k onda ga ugase i upale lazni radar koji skrece amram sa s oje destinacije.... za sve ima solucija

KoleM

pre 6 godina

"Dok ne stigne S-300", pa jel ga Rusi na rukama donose ili ga životinje vuku preko Alpa?

Borisa

pre 6 godina

Na slici je tzv. Active phase array antena system. Za proste, neuke i one koji zele da sire propagandu i dezinformscije, taj sistem se tumaci kao nesto sto lici na zastarjelo i harabatiju. Dakle radar je zaista unapredjen. Sto se tice “ heat seaking” AMRAAM ( pise se sa 2 A) njihov domet max je 95km, a ovaj radar ima domet preko 250km. Dakle ako se avion bude oslanjao na AMRAAM lose ce proci. Molio bih da laici ne komentarisu tehnicke aspekte sistema jer sire lazne informacije. Politicki se mozete slagati i ne slagati, kritikovati kasnjenje S-300 sistema, ali sto se tice tehnickih aspekata sistema : neznanje je jednako propagandi

Jovan

pre 6 godina

93. godine smo imali zahvat miga 29. na 12000 metara iako su karakteristike radara bile do 10000 metara. Gledali smo mig kako leti na kameri nisanskog radara. Ukoliko su izvrsili izmene kao sto kazu ja verujem da jesu. Kazu da su izmenili sve delove nisanskog radara onda su siguran sam i izmenili vrstu zracenja koju ima kako bi izbegao lovce na radare. Kazu unapredili su osmatracki radar i sigurno jesu vidite sta su uradili Cesi. Sluzice taj radar jos znaju nasi sta treba da se izmeni. Mnogo puta se nasa pamet pokazala a ako znamo nesto da radimo onda su to oruzja. Tu smo za sada najbolji cini mi se. Samo napred. Bivsi operator na RSTON.

White Power

pre 6 godina

Tim sistemima se branio Hanoj pre 60 godina, a vise ih niko ne koristi. Kakav s300, koje gluposti? Ni u najavi nije da ce biti isporucen. O kakvoj vi "modernizaciji" pricate?!?

Republika Srpska

pre 6 godina

Rt Kamenjak prilično se slažem sa tobom. Sve se tu nešto kalkuliše između Rusije i Srbije. Ako su nam prijatelji a mislim da jesu onda trebaju shvatiti našu situaciju i pomoći nam, ako mogu, bez velikih uslovljavanja. S druge strane Srbija treba nastupiti iskreno i prezentirati Rusiji svoje namjere. Zajedno trebaju detaljno izanalizirati situaciju i vidjeti šta se može najbolje postići u ovakvoj situaciji. Nisam baš neki optimista obzirom na situaciju koja se odigrala u Crnoj Gori i mislim da su tu Rusi zakazali.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija