• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.02.2018

08:31

LONČAR: Zdravstveni sistem u boljem stanju

Društvo

LONČAR: Zdravstveni sistem u boljem stanju

Podeli vest

Zdravstveni sistem je u boljem stanju nego ranije, ali stvari se ne mogu popraviti preko noći jer je sistem godinama urušavan, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar

On kaže da ponosan je na ostvarene rezultate, kao i na zaposlene u zdravstvenom sistemu Srbije.

- Ovu su njihovi rezultati, jer znam da ni njima nije bilo svejedno dok je naše zdravstvo bilo tretirano kao najgore u Evropi. Imamo kvalitetan i stručan kadar, kome je trebalo pružiti podršku - kaže ministar za Kurir i dodaje da je prema istraživanjima EHCI u okruženju samo Slovenija ispred nas.

Kaže i da je država sada jaka i može da ulaže onoliko koliko poslednjih 50 godina nije ulagano, što znači da se grade novi klinički centri, dečje klinike, bolnice..

- Ali sami moramo da menjamo svest i odnos prema belim mantilima, jer ako imamo strepljenja da čekamo u banci ili kod frizera možemo i moramo da budemo tolerantniji i prema ljudima koji brinu o našem zdravlju - kaže on.

Dodaje da ćemo uskoro biti jedina država u regionu a možda i šire koja svojim građanima omogućava besplatne tretmane na gama i edž sajber nožu.

Smatra da je dobro što se sprema tužba stručnjaka i roditelja protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove.

- Da li je neko od tih narodnih pevačica i ostalih šarlatana došao u neku od zdravstvenih ustanova da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila. Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku - pita se Lončar.

Na pitanje o tome što lekari i medicinsko osoblje masovno odlaze iz Srbije, Lončar kaže da je ta pojava poslednjih godina prisutna u gotovo celom svetu i navodi podatak da se u Nemačkoj 2016. zaposlilo 218 lekara iz Srbije, dok je iz Hrvatske bilo više od 400.

- Ne tražim alibi ni opravdanje u ovim podacima jer iskreno žalim zbog oslaska svake osobe koja je mogla svojim znanjem da doprinese našem sistemu. U protekle tri i po godine zaposlili smo više od 9.000 zdravstvenih radnika i odobrili više od 5.500 specijalizacija - naveo je on.

Govoreći o problemu korupcije, kaže da je proklamovao nultu toleranciju u svim oblastima zdravstva bilo da se ona odnosi na javlne nabavke ili odnos pacijent-lekar i da je formirao antikorupciono telo koje je svakodnevno na terenu i provera sve prijave koje im stignu, ali obavlja i vanredne i nenajavljene posete zdravstvenim ustanovama.

Za Zorana Radojčića, prvog na listi "Aleksandar Vučić. Zato što volimo Beograd" kaže da je vrhunski stručnjak a ako izbor za gradonačelnika padne na njega uveren je i da će taj posao obavljati pođednako kvalitetno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladeta

pre 6 godina

E moj ministre, izadji na ulicu i pitaj deset ljudi koji te ne prepoznaju, pa da vidiš kako ti je dobro zdravstvo.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija