• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. B.

18.02.2018

20:47

BAKE BRANKA I KATARINA OTHRANILE ČAK 70 DECE! Najstarije srpske hraniteljice odlikovane zlatnom medaljom za zasluge!

Društvo

BAKE BRANKA I KATARINA OTHRANILE ČAK 70 DECE! Najstarije srpske hraniteljice odlikovane zlatnom medaljom za zasluge!

Podeli vest

Najstarije hraniteljice u Srbiji Katarina Dešić (91) i Branka Filipović (89) iz sela Miloševac nadomak Velike Plane zajedno su tokom proteklih decenija izvele na put čak 70 mališana!

Zbog svega što su tokom dugih i uspešnih života uradile za svoj narod, predsednik Aleksandar Vučić ih je u četvrtak, povodom Dana državnosti, odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge.

Kao rod rođeni...

Baka Branka Filipović, pored svojih troje, na put je izvela još 42 napuštena mališana i po tome je apsolutni rekorder u Srbiji. I sama je kao dvogodišnje dete bez roditelja još davne 1931. godine iz Beograda stigla u hraniteljsku porodicu u Miloševac, da bi kasnije odlučila da svoj život posveti ovom humanom poslu.

- Data sam na čuvanje i vaspitanje meštanima Milanu Pašiću

Sada deca brinu o njoj

Kada sam ostarila i kada su me stigle godine, brigu o meni je preuzeo moj štićenik Goran, koga sam uzela sa samo 18 meseci

Branka Filipović

i njegovoj supruzi Frosini. Svoje roditelje nikada nisam upoznala, niti znam ko su. I upravo zbog toga odlučila sam da deci koja su doživela istu sudbinu kao ja pružim dom, ljubav, da ih zagrlim, utešim, nahranim, da ih nasmejem, da im bude i majka i drugarica - iskrena je Branka, koja je svu ovu decu podigla zajedno sa suprugom Miroslavom.

Dan joj je počinjao u četiri ujutru, jer je trebalo svoj deci spremiti doručak i očistiti cipele za školu, obući ih i nahraniti ih, i sve to sa jednim ciljem:

- Želela sam da postanu dobri ljudi, da mogu da pomognu svakome, da ne budu propalice ili tako nešto. Svi su sada odrasli, porodični ljudi i često nas posećuju, dolaze sa svojom decom i predstavljaju me kao svoju majku. I dan-danas je tako. Kada sam ostarila i kada su me stigle godine, brigu o meni je preuzeo moj štićenik Goran, koga sam uzela sa samo 18 meseci. Oženio se, ima sina i ćerku, i doživela sam da on i moja snajka Marina sada brinu o meni. I slobodno mogu da kažem da je moja misija završena i da svu ljubav koju sam im dala, meni se vratila. Evo, Goran i ja smo kao pravi i sin i majka i to niko ne može da promeni - drhtavim glasom završava baka Branka.

Priča Katarine Dešić je možda još živopisnija. Rođena je u Dubovcu kod Okučana, preživela je pakao Jasenovca, gde je izgubila skoro celu porodicu, a sudbina je htela da se 1950. godine, tokom posete rodbini u Smederevu, zaljubi i kasnije uda za Mateju Rajkovića iz Miloševca.

Teški rastanci

- Od tada, kroz naš skromni dom u Miloševcu prošlo je 25 dece.

Svakog se sećaju

Svako dete ima mesto u mom srcu. Svih se sećam, znam im imena, a najteže mi je bilo kad su odlazili od mene, jer takva su pravila...

Katarina Dešić

Svako dete je imalo sve što mu je potrebno i bili su nam jednaki. Nisu bili gladni ni žedni i imali su svu našu ljubav. Gledala sam ih kao da sam im majka rođena - priča Katarina.

Prema njenim rečima, najteži trenutak u životu svake hraniteljke je kada joj dete koje je podigla odlazi od kuće.

- Uvek je najteže kada se rastajemo. Kad god bi došao taj trenutak meni bi se srce kidalo, iako sam uvek bila svesna da se to ne može izbeći. Kada sa nekim toliko dugo živite i budete mu kao majka i otac, srodite se, ali pravilo je takvo da posle mora da ide svako na svoju stranu. A svako dete ima svoje mesto u mom srcu. Svih se sećam, znam im imena, a suze radosnice poteknu kada dođu da me posete. Obiđu dom gde su stasavali u dobre i poštene ljude. Zagrlimo se i od sreće dugo plačemo - ispričala nam je baka Katarina, koja je baš kao i Branka medalju dobila na predlog novinara Dušana Marića.

Orden za Centar kroz koji je prošlo više od 6.000 dece

Centar za smeštaj dece u Miloševcu odlikovan je Sretenjskim ordenom prvog reda. Od 1931. godine, kada je počela sa radom, kroz ovu ustanovu prošlo je više od 6.000 napuštene dece.

Po detetu 23.000 dinara

Hraniteljice iz sela Miloševac koje gaje napuštenu decu i o njima brinu kao prave majke svakog meseca dobiju novčanu naknadu od 23.000 dinara za svako dete o kojem paze. Tim novcem se one trude da svojim štićenicima pruže hranu, odeću, igračke i sve ono što je potrebno za školu. A letovanja i zimovanja često im organizuje Centar za smeštaj dece.

- Priznanja koja smo dobili od predsednika republike su za našu ustanovu, kao i za sve meštane Miloševca, veoma značajna. Država nam je poverila da se brinemo o najosetljivijoj populaciji - deci. Kada vam država oda ovakvo priznanje za obavljanje poverenih poslova, to onda mnogo znači, ali i mnogo više obavezuje. Centar sada obezbeđuje smeštaj i mirno detinjstvo za 184 mališana iz svih krajeva Srbije, u okrilju 119 hraniteljskih porodica, čiji su ukućani prošli stručnu obuku za uspešno obavljanje ovog plemenitog posla - kaže Milica Lukić Momirović, direktorka centra.

Informer pisao o hraniteljki Biljani

Informer je u januaru 2016. godine već pisao o humanosti meštana Miloševca, kada je za naš list govorila hraniteljica Biljana Stevanović. Ona je odgajila za skoro pola veka čak 25 mališana bez roditelja, kao da im je rođena majka, ali je nažalost njena misija završena u februaru iste godine, kada je preminula posle duge bolesti.

Sve je počelo davnih šezdesetih godina prošlog veka, pošto su u njen dom došla braća Miki i Aca, a poslednji se zadržao Petar Ristanović (31), njeno "poslednje dete", koji je u znak zahvalnosti ostao da brine o njoj, a sada brine o njenom mužu Miodragu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija