• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Kostić

21.02.2018

22:43

POLICIJSKI BONTON! Ministar doneo pravilnik o ponašanju zaposlenih u MUP!

Društvo

POLICIJSKI BONTON! Ministar doneo pravilnik o ponašanju zaposlenih u MUP!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova  Nebojša Stefanović doneo je Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP -u Srbije,  koji će od sutra početi da se primenjuje

U Strukovnom udruženju policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs",sa sedištem u Novom Sadu, pozdravljaju ovakvu odluku ministra, uz napomenu da je prvi put u skorije vreme  jasno definisano šta sme policajac odnosno kako da se ponaša.

- Iako su postojala neformalna i običajna pravila ponašanja policijskih službenika i poželjan izgled, nije postojao do sada formalni pravni akt koji je to regulisao. Policija ima svoj kodeks policijske etike, ali on se odnosi na ostvarivanja najviših nacionalnih i međunarodnih standarda policijskog postupanja i podrške vladavini prava, te obavezuje policijske službenike da obavljaju policijske poslove u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima koje je Republika Srbija prihvatila. Međutim, pored kodeksa , postojala je realna potreba da se uredi način ponašanja i lični izgled policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova – kaže za Informer Nenad Ljubišić, predsednik tog udruženja.

Prema novom pravilniku, policijski službenici i drugi zaposleni dužni su da se na radu i van rada ponašaju tako da ne štete ugledu Ministarstva i ugledu drugih policijskih službenika i zaposlenih. Pored dužnosti i ovlašćenja propisanih zakonom, propisima donetim na osnovu zakona i Kodeksom policijske etike, policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu dužni su da u službenim odnosima sa građanima budu pristojni, nepristrasni, objektivni, odmereni i odlučni, sa dužnom pažnjom pružaju pomoć građanima, kao i da u svakoj prilici čuvaju lični ugled i ugled MUP-a. Takođe, imaju obavezu i da iskazuju međusobno poštovanje časti i ugleda, razvijaju i učvršćuju dobre međuljudske odnose, saradnju i pozitivnu radnu atmosferu, kao i da poštuju i sa uvažavanjem se obraćaju starijem po zvanju, činu i starešinstvu uz iskazivanje poštovanja hijerarhijske strukture .
 - Ovaj Pravilnik odnosi se i na starešine, jasno definiše pravila ponašanja, tako da ukida dosadašnju mogućnost diskrecione odluke rukovodioca da definiše neko ponašanje policajca po ličnom navođenju, čime su zaštićeniji izvršioci. Tako su rukovodioci i starešine dužni da ličnim izgledom, zalaganjem i radom daju primer drugim policijskim službenicima i zaposlenima, a posebno da poštuju dostojanstvo, čast i ugled policijskih službenika i drugih zaposlenih i omogućuju im ostvarivanje njihovih prava – objašnjava Ljubišić i dodaje da su starešine takođe dužne, pored ostalog, da stvaraju uslove i pozitivnu radnu atmosferu tako da se u toku rada izrazi radna sposobnost svakog zaposlenog.

Ljubišić dalje kaže da svrha "policijskog bontona" nije da sputava službenike, već da radnu atmosferu čini prijatnom. Uvažavanje pravila ponašanja na javnim mestima pokazuje da postoji uzajamno poštovanje, poštovanje mesta u kojima se policijski službenik nađe, javni poredak, građana i institucija. 
 - Propisi o pravilima ponašanja policijskih službenika postoje svuda na svetu, a sada se konačno tradicija pretočila u preko potreban formalni akt. Tradicija u Srbiji kada su u pitanju uniformisane oružane snage postoji dugo. Još davne 1845. Slaveno-srbska pečatnja Kraljevskago vseučilišta vengerskago, izdala je knjigu „Pravila pešačke službe“ i imala 95 strana, koje su opisivale međusobni poredak, način kretanja, strojev korak, pozdravljanje zastave, nošenje sablje i puške i ostalog – zaključio je naš sagovornik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 6 godina

Ministre Stefanovicu vi MORATE prvi biti takvi da bi trazili to isto od drugih pripadnika MUP-a!!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija