• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

22.02.2018

20:50

LJILJANU MALE BOGINJE UBILE ZA SAMO PET DANA! Strašna sudbina bolničarke iz Beograda koja je U MUKAMA UMRLA OD MORBILA!

Društvo

LJILJANU MALE BOGINJE UBILE ZA SAMO PET DANA! Strašna sudbina bolničarke iz Beograda koja je U MUKAMA UMRLA OD MORBILA!

Podeli vest

Ljiljana Dimitrijević (45), bolničarka sa Klinike za endokrinologiju KCS, umrla 13. februara, svega pet dana pošto joj je dijagnostifikovana upala pluća izazvana malim boginjama. Strašno je kad izgubite suprugu i majku dvoje dece, ali nikoga ne krivim, kaže njen suprug Mića

Ljiljanu Dimitrijević (45), bolničarku sa Klinike za endokrinologiju KC Srbije, male boginje ubile su za samo pet dana! Ona je preminula 13. februara na Infektivnoj klinici KCS, samo pet dana pošto joj je dijagnostifikovana upala pluća izazvana morbilama.

Ljiljani je tada naglo pozlilo, počela je otežano da diše, priključena je na respiratore, međutim, vrlo brzo je izgubila bitku sa morbilama pošto nije bila vakcinisana.

Pad imuniteta

Njen suprug Mića i dalje ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubio suprugu i majku njihove dve ćerke, Marije i Tijane. On kaže da nikoga ne krivi, jer se Ljiljana nije razbolela u bolnici.

Počela vakcinacija medicinskih radnika

Zdravstveni radnici spadaju u najrizičniju grupu kada su male boginje u pitanju, pa su nadležne službe u utorak počele sa sprovođenjem njihove vanredne vakcinacije kako bi se broj zaraženih suzbijao! Prema nezvaničnim podacima, od početka epidemije do danas od morbila je obolelo između 100 i 200 zdravstvenih radnika, među kojima najviše u Nišu i u Beogradu. Kako saznajemo, jednom dozom MMR vakcine treba da se vakcinišu medicinari rođeni 1971. godine i kasnije. To se odnosi na one koji uopšte nisu vakcinisani protiv morbila ili nisu dobili obe doze MMR vakcine.

- Previše je bolno i teško kada izgubite ženu koju volite i majku vaše dvoje dece. Ali nemam prava nikoga da optužujem, jer nema krivaca za njenu smrt. Radila je na klinici za endokrinologiju i razvozila je pacijente po odeljenjima, ali nije se zarazila na poslu i ko god to kaže ne govori istinu. Moja Ljilja je od oktobra prošle godine na bolovanju, jer je imala problema sa kukom, čak joj je otkrivena i cista na kičmi. Uz to, imala je i problem sa štitnom žlezdom, što je podrazumevalo redovne analize krvi i lekarske preglede. Morala je da miruje, jer je imala velike bolove, nije išla na posao, tako da nikako nije mogla da se zarazi na klinici. S obzirom na to da joj je imunitet oslabio, i da pritom nije bila vakcinisana, ona je morbile mogla da dobije i na ulici, u prodavnici, u čekaonici Doma zdravlja, bilo gde - ističe Mića, koji takođe radi u Kliničkom centru Srbije.

AP PHOTO

On otkriva da je Ljiljana prve simptome bolesti primetila još 2. februara, ali da čitavih nedelju dana ništa nije ukazivalo na tragičan ishod.
- Moja Ljilja je zbog zdravstvenih problema koje je imala počela slabije da jede i osećala je malaksalost. Dobila je i neki blaži oblik prehlade, ali ništa to nije delovalo strašno. Tek kada je dobila osip po telu, otišla je kod lekara i uradila analize. Tada nismo ni u najgorim snovima slutili da joj je život ugrožen, jer joj se stanje još nije pogoršavalo. Međutim, nepunih nedelju dana kasnije, naglo joj je pozlilo, počela je otežano da diše i oseća bolove u grudima. U međuvremenu, stigla je i potvrda o boginjama sa Instituta "Torlak", i dijagnoza je bila jasna - teška upala pluća prouzrokovana infekcijom morbilama. Bilo smo u šoku... - objašnjava Ljiljanin suprug.

Naglo pogoršanje

Prema njegovim rečima, bolest je Ljiljanu ubila u rekordnom roku, jedva pet dana pošto joj je otkrivena upala pluća.
- Kada je utvrđeno da moja supruga ima težak oblik malih boginja, prebačena je na respiratorno odeljenje Infektivne klinike, ali joj se stanje od tada samo pogoršavalo. Poslednjih dana je gubila vazduh, nije mogla samostalno da diše, slabile su joj vitalne funkcije, bilo joj je sve gore. Imala je svu potrebnu negu i terapiju, svi su brinuli o njoj, međutim, nije vredelo. Posle samo nekoliko dana borbe i uz sve moguće terapije, nije uspela da se izleči i napustila nas je 13. februara. Sahranjena je dva dana kasnije na Orlovači - ispričao nam je kroz suze Ljiljanin suprug Mića.

Pet žrtava malih boginja

* decembar, 2017.
1. Mladić star 30 godina iz Beograda preminuo je na Infektivnoj klinici u Beogradu od zapaljenja pluća izazvanog infekcijom morbilama. Nije bio vakcinisan. Iza sebe je ostavio suprugu i četvoro dece.
* januar, 2018.
2. Dečak Jakov Rakić, star dve godine iz Aleksinca, umro je na klinici u Nišu. Prethodno, zbog slabijeg zdravstvenog stanja nije mogao da primi MMR vakcinu.
3. Porodilja Sabina Marković (21) iz Niša preminula je od komplikacija izazvanih malim boginjama. Nije bila vakcinisana.
* februar, 2018.
4. Ljiljana Dimitrijević (46) iz Beograda umrla je od zapaljenja pluća izazvanog morbilama. Nije bila vakcinisana. Iza sebe je ostavila dvoje dece.
5. M. M (30) iz Beograda poslednja je žrtva malih boginja. Nije bila vakcinisana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 6 godina

U americi smo i supruga i ja radili test za mmr antitela. Oboje imamo preko 35god. Ja imam antitela i ne treba mi vakcina, supruga ispod granice, svi se cude, i mora da se vakcinise. Oboje smo vakcinisani kao deca. Nije moguce da je neko iz Beograda, ima preko 35god i da nije vakcinisan(a). To se nekada radilo masovno u skoli. Niko te i ne pita. Nesto drugo je u pitanju, a posto se sire dezinformacije o masovnoj nevakcinisanosti starije populacije, brinem se

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija