• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2018

19:59

AMERIČKI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Srbija i Balkan biće potopljeni, OLUJE S KRAJA ZIME neće prestati TOKOM PROLEĆA!

Društvo

AMERIČKI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Srbija i Balkan biće potopljeni, OLUJE S KRAJA ZIME neće prestati TOKOM PROLEĆA!

Podeli vest

Američka meteorološka služba "Akjuveder" (AcuWeather) objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog čestih padavina

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća. 

Akjuveder upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske. 

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava. 

Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama, navodi Akjuveder. 

Kako napominje da promena na blaže vreme s kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

- Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana - rekao je meteorolog Tajler Rojs.

pixabay.com

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama. 

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava Akjuveder. 

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Trtica

pre 6 godina

Ponovo će ti divljaci da nam naprave veštačku katastrofu!? Da li će ikad doći vreme za naplatu svih zala koje su stoka napravili celom svetu!????

Zorica

pre 6 godina

Ja sam preživela od (1990) do 2018..preživeću i ovo sranje od 5 dana,živela srbija..

Donald

pre 6 godina

Preživeo sam od. (1990) do 2018..zabole me baš nešto,--- za ovih pet dana..živela srbija..

Speak Easy

pre 6 godina

Umesto da se bavimo svetskim zaverama ( sto ne iskljucujem kao moguće), treba proveriti funkcionalnost nasipa, kanala i odvoda. Cak i da informacija nije tacna, ovi prostori su skloni poplavama i mere predostroznosti su uvek bitne.

Dusan

pre 6 godina

Neka taj amer ne brine puno za nas mi znamo koliko on brine za Srbiju. Pa kod njih je svakog dana neka poplava oluja cunami klizista pustos ratovi i dr. Neka i govnari gledaju kako im polako tone Amerika u bespovrat.

Ljubomir T Devic

pre 6 godina

Nameštaljka prve klase! Zna se ko stoji iza ovoga. Dabogda im se vratilo još crnje!

Milan

pre 6 godina

Амери су мало,мало у води до гркљана,нису у стању то да предвиде и спрече а овамо као брину о Србима?Не секирајте се,само гледајте своја посла и ДАЛЕКО Вам лепа кућа!!!

Ljubo

pre 6 godina

To zemaljsko zlo ,vec zna sta ce biti i gde .Sigirno su napravili raspored (ne) prilika kako za koga .Ti zlotvori ne stede ni sopstveni narod svoje drzave...

Darlinka

pre 6 godina

Potopljeni!? U mom rečniku ta reč ima malo drugačije značenje. Izgleda "što je babi milo to joj se i snilo".

Meteorologija

pre 6 godina

Kako se niko drugi, pametan, ne nadje da ovo kaze? Ameri, pa Ameri. Dokle? Ipak će to biti meteorološki rat.

Zoran

pre 6 godina

Ispitivali klimatske promene kod sebe,uspelo im, praktične primene biće na poligonu Balkan.

Ahah

pre 6 godina

Za pocetak treba unistiti sve Harp sisteme po srbiji a ocigledno da vlast takav sistem podržava bas njih briga za narod dajte samo pare i sakatimo i narod ako treba.

ziki

pre 6 godina

NISU NAVREME DALI PROGNOZE ZA AMERIKU, ZBOG CEGA JE NASTRADALO MNOGO AMERIKANACA A SADA NAS UPOZORAVAJU. SVIMA JASNO DA UTICU I MENJAJU KLIMU U SVETU.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija