Public

09:31 Društvo 29

novosti.rs | 26. 02. 2018.

TITO JE KRIO ISTINU O JASENOVCU, JER SRBE NISU KLALE SAMO USTAŠE, NEGO I SVEŠTENICI, SELJACI, RADNICI... Šokantno svedočanstvo akademika Srboljuba Živanovića!

Akademik Srboljub Živanović o komisiji koja je 1964. istraživala zlodela u NDH logoru: Posle prvih izveštaja i samo tri meseca rada, sve je stopirano. Ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. Oko 20 % žrtava živo zakopano

ADA je Državna komisija sudskih antropologa bivše SFRJ u sastavu: dr Zdravko Marić, Vida Brodar, Aton Pogačnik i dr Srboljub Živanović, septembra 1964. završila prvu fazu ispitivanja masovnih grobnica na stratištu u Donjoj Gradini sa druge strane Save od logora Jasenovac, uplašili smo se brojeva do kojih smo došli. Na stratištima duž reke, u masovnim grobnicama koje su se prostirale na dužini 12,5 kilometara i širini 4,5, složili smo se nedvosmisleno da tu leži više stotina hiljada zverski ubijenih ljudi - 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma! U grobnice, široke šest, a duboke osam metara, naslagani su jedno na drugo, po 27 osoba, starih i mladih. Prve analize uzroka smrti svedočile su da je oko 20 odsto njih u grob otišlo živo.

printscreen

Ovo je, sa gorčinom u glasu, ispričao za Novosti akademik Srboljub Živanović, jedini profesor medicine Državne komisije koja je istraživala broj žrtava u Jasenovcu i predsednik Međunarodne komisije za istinu o ovom NDH logoru sa sedištem u Londonu. Živanović ističe da je Komisija izvršila 130 sondažnih bušenja na 100 masovnih grobnica, čiji su se rovovi protezeli između 60 i 80 metara. Radili su, seća se, tri meseca, te daleke 1964. godine. Posle prvih izveštaja, sve je, međutim, stopirano. Država im nije rekla zašto.

Sa kolegama iz Sarajeva i Ljubljane bili ste prva stručna komisija koja je za račun države pokušala da utvrdi broj žrtava?
- I pre nas je bilo istraživanja. Prvo je bilo u maju 1945. Komisija ZAVNOH iznela je tada procenu o između 500.000 i 600.000 ubijenih. Dve godine kasnije, bivši logoraš dr Nikola Nikolić sa sinom u Donjoj Gradini je identifikovao 258 grobnica dužine od 60 do 80 metara dubokih oko osam metara. Borci iz Kozarske Dubice 1961. ponovo su počeli sa istraživanjima, mada oni nisu imali stručna znanja. Nas su pozvali 1964. i bili smo najreprezentativnija grupa stručnjaka do tada. Posebnim bušilicama izvršili smo otvaranje 100 grobnica i posle tri meseca teškog rada izneli smo državnim organima procenu o broju žrtava.

UŽAS! HRVATI ISKOPAVAJU GROBOVE SRBA UBIJENIH U JASENOVCU: Ustašama smetaju i posmrtni ostaci zaklanih i pobijenih u LOGORIMA NDH!

U Hrvatskoj priznaju samo nedela Miroslava Filipovića..
- Šta reći o zločincu, upravniku logora, koji je na jednoj misi pozvao pastvu da ode u selo i pobije sve Srbe, ali da prvo ubije njegovu rođenu sestru koja je udata za Srbina. Ja sam na Konferenciji Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu u Londonu izveo za govornicu Jevrejku Skibu kojoj je katolička časna sestra Pulherija zatezala vrat kako bi koljač mogao preciznije da udari. Skiba je govorila, a posle njenog govora katolički sveštenici su napustili salu. Dragutin Kukolj, Nikolom Masić, Jolo Josip Bujanović, Mihovil Marber, Stjepan Gabrić, samo su neki od sveštenika koji su ubijali.

screenshot

Kako je izgledao odlazak u Jasenovac 1964?
- Bilo je čudno. Veliki profesori iz Beograda, Zagreba, Ljubljane nisu hteli ni da čuju da budu u sastavu te komisije. Pošto je ona ipak stvorena, odabrani su referentni centri iz Sarajeva, Ljubljane i Novog Sada, odakle sam i ja odabran kao docent sa medicinskim znanjem. Sećam se da sam prvo otišao u Aušvic da se spremim za posao jer do tada nisam znao mnogo o istraživanju masovnih stratišta. U tom logoru sam video da su Nemci praktično, industrijski ubijali žrtve, praveći od njih sapune, češljeve. U Donjoj Gradini smo naišli na žrtve koje su sadistički ubijane iz mržnje i sa velikom strašću.

(ŠOKANTAN VIDEO) EVO ŠTA "UMERENI" USTAŠA MESIĆ PRIČA O JASENOVCU! Šta li Vučića čeka u Hrvatskoj?!

Koja vam je prva asocijacija kada se danas prisetite tog vremena?
- Strah i stravičan slatkasti miris smrti uvek kada je sonda otvorila grobnicu. Kada se istražuje jedna takva raka, pa kada u ruke uzmete polomljenu lobanju jednogodišnjeg deteta, to vas promeni zauvek. Kada god govorim o tome, pa i u ovom momentu, ja se tresem, a kao sudski antropolog svašta sam video. Onda možete zamisliti kakav je to osećaj bio. Kada vidite cucle, kantice za mleko, flašice...

SAMO SU HRVATI IMALI DOMAĆI HOLOKAUST: Po tome su jedinstveni u svetu, DA NIJE JEVREJA SAKRILI BI JASENOVAC!

Vama je bilo zabranjeno da fotografišete svoje nalaze. Šta ste radili sa pronađenim stvarima u grobnicama?
- Nismo smeli da slikamo, ali sve smo beležili u radne sveske. Svaki član komisije je vodio dnevnik i posle radnog dana jedan drugom smo pregledali zapisnike i potom ih potpisivali. Sva četiri dnevnika imaju potpise svih članova komisije. U tim zapisnicima su neke od najstrašnijih stvari koje čovek može da zamisli. Recimo, u lobanjama su se tada još nalazili ostaci mozga i oni su poslati na obradu u Zavod za sudsku medicinu u Ljubljanu. Na osnovu rada došli smo do zaključka da je gotovo dvadeset odsto žrtava živo otišlo u grob. U grobnicama, naročito tamo gde su bili ujamljeni Romi, nalazili smo ogromne količine zlata, đerdana, dukata, i sve to smo posle otvaranja grobnica ponovo sahranjivali. Mi smo imali obećanje da će se istraživanje nastaviti i pravljeni su planovi kako dalje.

tanjug/public

Kako ste došli do broja od 730.000 umorenih samo u Gradini?
- Anton Pogačnik je radio matematičku procenu broja žrtava na osnovu broja grobnica i na osnovu broja pronađenih žrtava u onima koje su bile otvorene. Svi smo se složili oko ove brojke.

Međutim, pošto ste u jesen 1964. predali nalaze, sve je stalo?
- Obavezali smo se na ćutanje u javnosti, a ja nisam mogao da ne govorim. Razgovarao sam sa jednim novinarom „Politike". Međutim, taj tekst nikada nije ugledao svetlost dana. Kada sam pitao novinara Momu Stefanovića šta se događa, on mi je samo kratko rekao da ga više nikada o tome ništa ne pitam. Posle još nekih signala, 1965. sam emigrirao u Afriku, pa u Englesku, a 1968. indirektno mi je saopšteno da se ne vraćam u zemlju. Ipak, nastavio sam sa istraživanjem Jasenovca.

Public

Kako komentarišete inicijativu da se Stepinac proglasi za sveca, zašta Vatikan traži i mišljenje SPC?
- Kada je ta inicijativa objavljena dobio sam iz Australije pismo od Vase Kondića iz Sidneja, koji je posvedočio da je kao sedmogišnjak video mnogo katoličkih sveštenika kako ubijaju srpsku decu. Njega su, veli, spasli Nemci. Kondić piše i da je u logoru bilo pravo slavlje kada bi dolazio u Jasenovac nadbiskup Alojzije Stepinac. Nosio je nekakvu posebnu uniformu, a njegov krst je bio mnogo veći od krstova ostalih sveštenika. I on je učestvovao u zločinima - prenosi Đivanović delove ovog pisma. Ovo svedočenje, kako ukazuje, overeno je u advokatskoj kancelaraji u Adelaidu u Australiji od strane advokata Vaska Vukoja.

SPASLA JE 10.000 DECE IZ JASENOVCA I SRAMNO PREĆUTANA: Austrija čak ni tablu na njenoj kući ne dozvoljava!

Šta se dogodilo kada su državni organi dobili procenu stručanjka?
- To ne znam. Ja sam svoju kopiju poneo u London i ceo život sam je nosio sa sobom. Kada sam pomislio da je devedesetih godina došlo vreme da se vratim u Beograd, predao sam je Arhivu Grada. Predao sam i još nešto, zapisnik sa sednice Svetog arhijerejkog sinoda SPC iz 1942. godine koji je posvećen Jasenovcu, a koji je tajnim kanalima završio u Londonu 1943.

Posle rada od 50 godina na Jasenovcu i dokumenata koje ste sakupili, šta još mora da se zna?

- Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, jame na Velebitu... nisu delo zavedenih ili izmanipulisanih ljudi. To je proizvod državne politike NDH i napora cele te države da fizički istrebi srpski narod. Genocid nad Srbima nisu vodile ustaše, već sam vrh Katoličke crkve na čelu sa Alojzijem Stepencem.Učestvovali su svi, hrvatski domobrani, obični seljaci, železničari, a kada je 1944. postalo jasno da Nemačka gubi rat, ponovo su svi uložili veliki napor da sakriju tragove genocida. Moša Pijade i Mile Budak su se sretali i po ovom pitanju. Tito je, kako je to otkrila dr Smilja Avramov, 1944. išao u tajnu audijenciju kod pape. Možda je sa teritorije bivše SFRJ ova dokumentacija nestala, ali u svetskim arhivama, u to sam ubeđen, postoji.

(VIDEO) ISTORIČAR GIDEON GRAJF: Jasenovac je bio GORI OD AUŠVICA, čak su i Nemci govorili Hrvatima da PRETERUJU U SUROVOSTI!

Šta ste našli tragajući po svetu?
- U Londonu, recimo u Javnom arhivu je više od 2.000 dokumenata o ustaškoj državi i zločinima nad Srbima. U Arhivu SSSR u Moskvi smo našli tek dva dokumenta. Plašim se da su braća komunisti učestvovala u prikrivanju zločina. U malom Muzeju holokausta u gradu Aki, u Izraelu, pronašli smo more dokumenata i svedočenja o ovim zločinima. Godine 2000. u Njujorku, kada je naša Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu izlagala veze Katoličke crkve sa genocidom, ustao je profesor Majkl Bernbaum iz Muzeja Holokausta u ovom gradu i izgrdio nas što ništa ne radimo da se istina sazna. Naime, mi smo tada imali podatak da je oko 370 katoličkih sveštenika bilo direktno uključeno u likvidacije Srba, dok je Bernbaum imao spisak od 1.400 imena. Krenuvši za ovim spiskom, naša komisija je došla do imena 1.371 katoličkog sveštenika koji je učestvovao u likvidacijama. Ako se zna da je 1941. u Hrvatskoj bilo oko 2.000 katoličkih sveštenika, nije teško izračunuti koliko ih je među njima bilo ubica.

Public

Alojzije StepinacGENOCID IM JE U GENIMA

26.02.2018. 10:15

Naj bolju karakteristiku za Hrvate je dao nas poznati pisac i diplomata Jovan Ducic. Hrvati su naj hrabriji narod na svetu, ne zato sto se nicega ne boje vec zato sto se nicega ne stide. .miha bukovac

26.02.2018. 10:07

Koliko su Brozovi akademici SANU doprineli da se istina zataškava, skriva i ne sazna? Svakako da je i njihov doprinos tome značajan, i u ovom tekstu je rečeno o tome!


Aca

26.02.2018. 13:06

Tito je bio najvece zlo koje je moglo da zadesi srpski marod!


Lala iz Banata

26.02.2018. 12:49

Усташтво није идеологија...Не, то је колективна хрватска умоболна... - помрачена свест...


SuverenaAnonimka

26.02.2018. 10:49

Cela hrvatska je ogromna grobnica. Sve dok ne priznaju zlocine, ne plate i ne traze oprostaj - nemoze biti mira!


dorcol

26.02.2018. 14:03

najveca zabelezena bezanija na ovim prostorima je bezanija na liniji zemun -zg- blajburg prema austrijskoj granici gde se slilo oko 250 000 ustasa ,domobrana i ostalih kvislinga i 500 000 civila ,8,5. ,zg je bio prazan grad,ono sto je fascinantno je broj civila sto samo pokazuje koliko je civila bilo nevino ,nevin covek ne bezi ,i onda neko napise braca , ,strasno.


srna

26.02.2018. 13:16

Sve se vraća milostivi bog sve je video smo treba čekati naplatu njegovu kad tad...


Blecak

26.02.2018. 14:22

@srna - Malo gospodo i da "sjasimo" sa nadom u Boziju pravdu,zlocine hrvata treba svaki dan pominjati,treba stvoriti svijest da odbijamo sve sto je njihovo


Marcco

26.02.2018. 13:02

Hajde malo istorije, koja se nije učila niti se uči u školama. Pa odakle ta patološka mržnja između Hrvata i Srba? Kada je počela? Koji su razlozi? Nije počela 1941., niti pucnjem u Saveznoj skupštini i "šestojauarskom diktaturom"... Počela je mnogo ranije, 300 godina ranije... u vreme Turaka i Austrougarske, dešavanjima koje su sledila kada pravoslavno selo u Vojnim krajinama pređe u katoličanstvo, a takvih je bilo mnogo. Ustaše su nastale od tih Hercegovaca bivših pravoslavaca, novih Hrvata katolika. Pa Hrvatska bi danas bila na potezu Zagreb/Varaždin/Vinkovci da niei bilo masovnog odliva u katoličanstvo a Srbija bi se protezala do Slovenije da SPC nije vezivala srpstvo za veru.


Bgd

26.02.2018. 15:34

@Marcco - Tačno. Mržnja je počela daleko ranije od 1941. ili 1914, postoje brojni pisani dokazi u kojima se hrvatsko sveštenstvo žali austrougarskoj vlasti na "pravoslavnu pošast" i traži da se tome stane na put. Koren mržnje između Srba i Hrvata je zapravo verski i iza svega stoji katolički kler. Ustaše su bile samo izvršioci.


Kokorin

26.02.2018. 14:26

Изванредан чланак који разбија заверу ћутања.Срби морају да се изборе да се прогласи Дан када се обележава геноцид над Србима!На светском нивоу!


Blecak

26.02.2018. 14:09

Ispravka profesorovog ili novinarskog navoda,Zorka Delic Skiba nije jevrejka nego srpkinja,zasto idete u prilog hrvatima navodeci pogresne podatke


milorad

26.02.2018. 14:30

Gospodo prrije rata 1992 smo poceli eskumaciju stradalih Srba od Ustasa 19941u okolici Livna BiH, ja sam u jamama vidio grozote koje normalan ljudski um nemoze uraditi a Ustase su uradile,a te iste jame su komunisticke vlasti krile zbog bratstva i jedinstva i ovo sto govori Gospodin Zivanovic je sve tacno.


Zoran

26.02.2018. 15:57

Kad sve ovo procitam, po stoti ili hiljaditi put, pitam se zasto smo zaboravili svoje zrtve, zasto nam je bila draza Jugoslavija od Srbije, zasto smo Tita voleli vise od Svetog Save? Onaj ko zaboravi svoje zrtve, zasluzuje da ga bog kaznjava, upravo na ovakav nacin. Nista me vise ne cudi, sami smo sebi najgori neprijatelji. Medjutim, naravno da necu da kukam, da pricam o ovome i da se pomirim sa tim. Ne, svoju decu vaspitavam, ucim, pricam im i pokazujem da nikada ne zaborave ono sto su njihovi preci doziveli. I sutra, ne daj boze, sve moze lako da se ponovi od istih tih, kako rece nas veliki Ducic, najhrabrijih Hrvata. Naravno, mrznja je njihova bezgranicna, nastali su kao otpad srpskog naroda i dok god postoje, njihova mrznja ce trajati. Hrvati nikada nece prestati da mastaju kako da zauvek izbrisu Srbe sa lica zemlje. Mi nazalost zivimo jedni pored drugih, i nisu svi Hrvati licemeri i zlocinci, ima tu i normalnih ljudi, ali nazalost malo. Sat reci vise a da se ne zna? Uzivajte u svojim zlocinima, molite se kod svojih popova, ali nikada vem bog nece oprostiti ono sto ste uradili. Vi ste kolektivno genocidan narod. Amen!!!


dusan

26.02.2018. 14:10

Ужас.Званично се мора обележавати геноцид над Србима!!!


Nemanja

26.02.2018. 17:16

Ovaj tekst kada citam pa mi Srbi smo najvece budale! Pa sad da nam ponude stvaranje opet neke Jugoslavije opet bismo to prihvatili. Najveca greska je uopste i bila sto se stvarala kraljevina SHS. Pobili su nam u Jasenovcu skoro sve Srbe iz tih predela i sire i mi opet pod petokrakom u zajednicu sa ustasama, neverovatno! Ja kako sam skontao ko god je bio u savezu sa fasisitickom Nemackom u 2 svetskom ratu danas je sretan clan EU. Definitivno je doslo vreme da drzava Srbija okrene novi list, razradi strategiju za narednih 50 godina jer ovo sto smo radili od 1919 do sada je bilo samoubistvo za srpski narod. Najveca greska drzave Srbije je sto se ustav ne promeni, sto se ne promeni stavka da drzava Srbija pripada srpskom narodu a ne drzavljaninu Srbije. Sve separatisticke namere za neku buducnost ukoreniti, Vojvodini ukinuti pod hitno autonomiju, zatvoriti parlament u NS-u, ukinuti zastavu Vojvodine. Ovo vam pisem kao covek sa samog severa nase zemlje. Nacionalnim manjinama dati sva prava, nikakav problem, neka uce svoj jezik, neka mímaju versku slobodu, svoju televiziju, novine ali sve vise od ovog ce dovesti opet jednog dana do pokretanja nekog separatizma u Srbiji. Zar je srpska glava toliko jeftina? Necemo vise ratove a da bismo sprecili ratove na prvom mestu jaka armija, obavezni vojni rok, svim drzavnim sluzbenicima u sistemu bezbednosti za 300 % povecati plate. Strane sluzbe deluju tako jer nude veliki novac licima koji rade na funkcijama, e to da bi se sprecilo jednostavno svi ljudi koji rade u sistemu odbrane mora da imaju ogromne plate. Pozdrav


Miroslav

26.02.2018. 09:36

Ovaj glupi akademik priča takve gluposti on se još tada nije ni rodio a zna da palaca o titu i o istoriji o drugom svetskom ratu moron i paćenik


MOJ RODJAK SA SELA

26.02.2018. 15:50

@Miroslav - HRVATI ILI USTASE ZATO STO SU SVI IST,I ONI SU SVI VELIKI SRBO MRZCI I SLJAM


Stevan

26.02.2018. 15:34

@Miroslav - Nije te sramota da ovako komentarišeš. Bedniče jedan.


X

26.02.2018. 15:32

@Miroslav - U Jugoslaviji bilo toliko dobro da su ljudi 15 godina nakon rata išli u Nemačku da rade. Istu onu koja je izgubila rat. Toliko o njegovom dobrom vođenju države.


srbo

26.02.2018. 16:50

@Miroslav - @Miroslave staviš li ikada budaletino prst na čelo i zapitaš se što si toliko glup


Svašta

26.02.2018. 18:54

@Miroslav - Ko je glup(???), jer čovek je rođen 1933. a istraživanje vršeno 1964.Ljubo

26.02.2018. 16:49

Nikada zaboraviti i oprostiti.A tipovi kao ovaj ustasa Miroslav ,u prvom komentaru ,da razmisli sta ih u buducnosti ceka i njega i njegovo nasledstvo .....Bog vidi ako Srbi mnogi slepi zele biti i naivni...

Jure

26.02.2018. 17:48

Jedina razlika između nas i hrvata je u tome sto smo mi haški osuđeni genocidaši, a o njihovim zločinima se još špekuliše. Ista smo mi bagra.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]