• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.02.2018

15:26

POKLON RUSIJE SRPSKIM ĐACIMA! Lomonosov čeka studente iz Srbije!

Društvo

POKLON RUSIJE SRPSKIM ĐACIMA! Lomonosov čeka studente iz Srbije!

Podeli vest

Lepe vesti koje stižu iz Rusije najviše će obradovati srednjoškolce koji razmišljaju šta i gde da studiraju. Naime, Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i Rosotrudničestvo otvaraju konkurs za prijem državljana Republike Srbije na školovanje u 2018/2019. akademskoj godini o trošku federalnog budžeta u obrazovnim institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji!

- Budući studenti sami biraju grad i univerzitet i što je najinteresantnije, čak i oni koji ne znaju ruski jezik mogu da konkurišu jer je obezbeđena dodatna godina namenjena samo izučavanju jezika, takođe o trošku Ruske Federacije! Broj stipendija prevazilazi stotinu, tako da će moći da ih iskoriste i oni koji se nisu školovali u ruskoj školi u Beogradu - otkrio je Boško Kozarski, generalni menadžer Prve međunarodne ruske škole "Valentina Tereškova" u Beogradu i dodao: 

facebook

Boško Kozarski

- Osim za buduće studente, lepe vesti stižu i za predškolce, odnosno buduće prvake. Obezbeđen je i fond za subvencionisanje školovanja za buduće prvake u našoj osnovnoj ruskoj školi. Eto prilike da se i u Srbiji školuje kao u Rusiji.

Ovaj potez Vlade Rusije mnogi tumače kao širenje meke ruske moći u Srbiji. Spoljnopolitički analitičar Saša Borojević to ne vidi tako.

facebook

Saša Borojević

- Primetno jača aktivnost Ruskog Doma i direktorke Nadežde Kušenkove ima isključivo veze za suštinom ove institucije. Kao što se francuski kulturni centar ne etiketira svakodnevno kao francuska meka moć, ne vidim opravdanje za to isto prema kulturno-obrazovnim ustanovama i projektima Rusije. Srbi i Rusi su deo jedne veće, slovenske priče, pa bi ovakvi potezi ruske vlade trebali da se posmatraju kao unutrašnji, a ne spoljni poslovi - zaključuje Borojević.

Svi zainteresovani za studiranje na ruskim univerzitetima uz pune stipendije, moraju se obratiti Ruskom Domu u Beogradu, kao predstavnicima Rosotrudičestva u Srbiji, a rok za prijavu je 16. mart tekuće godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 6 godina

Ma to je dobro samo postavlja se jedno pitanje ko još u svetu govori ruski jezik jezik koji slabo koristi bilo ko.sem u Rusiji. Najuaszupljeniji jezik u svetu je.Engleski kakav ruski to je jezik prošlosti ko više u svetu obraća pažnju na ruski verujte niko.

Sneza

pre 6 godina

Ovo je divna vest, a znanje ruskog jezika je u svetu velika prednost. Inače, najviše ljudi na svetu govori Mandarinski kineski jezik i njega je danas ekonomski najisplativije znati.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija