• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K. - M. J.

02.03.2018

18:44

HRVATSKA DOZVOLILA USTAŠKI POZDRAV 'ZA DOM SPREMNI': Bruka i sramota, zvanični ZAGREB SE PONOSI KLANJEM SRBA!

Društvo

HRVATSKA DOZVOLILA USTAŠKI POZDRAV 'ZA DOM SPREMNI': Bruka i sramota, zvanični ZAGREB SE PONOSI KLANJEM SRBA!

Podeli vest

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković odobrio je korišćenje ustaškog ratnog pokliča u 'određenim situacijama' iako Ustav Hrvatske izričito zabranjuje ovaj pozdrav

Režim u Zagrebu i definitivno je, bez ikakve sumnje, dokazao da je ustaški! Hrvatska je, naime, od juče zvanično legalizovala javnu upotrebu pozdrava 'Za dom spremni', zloglasnog ustaškog pokliča pod kojim je u NDH ubijeno više od 700.000 Srba, Roma i Jevreja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je skandaloznu odluku državne Komisije za suočavanja sa prošlošću, koja je utvrdila da je ovaj pozdrav neustavan, ali ipak dozvoljen u 'određenim situacijama'!?! Ovu komisiju osnovao je sam premijer Plenković pre godinu dana.

Balansiranje

Plenković i dalje balansira između krajnosti fašizma i komunizma. Malo ga ograničava, jer želi da drži pod kontrolom i uz sebe glasače i pristalice i jednih i drugih spektara, smatra Savo Štrbac, direktor Veritasa.

Odobravaju fašizam

Predsednik vlade Hrvatske je posle sastanka sa Zvonkom Kusićem, predsednikom Komisije za suočavanje sa prošlošću, poručio da postoje situacije u kojima se 'Za dom spremni' može nesmetano upotrebljavati, uz 'neophodnu dozvolu'.

- Komisija smatra, a to je i moj čvrst i nedvosmislen stav, da je pozdrav na ploči u Jasenovcu onaj koji je registrovan kao deo statutarnih odredbi udruženja koje se vežu za aktivnosti HOS u Domovinskom ratu i da je taj pozdrav suprotan hrvatskom Ustavu. Komisija je, međutim, uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao izuzetak, uz prethodno pribavljenu dozvolu - 'objasnio' je Plenković, licemerno dodajući da ipak 'bez dileme osuđuje NDH i sve što ima veze sa ustaštvom" (?!?).

Komentarišući najnoviju provokaciju iz Zagreba, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je reč o velikoj sramoti, koja vređa sve žrtve.

- Skandalozno je što se Plenković slaže sa ovim dokumentom, iako je poznato da je pod tim ustaškim pokličem ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Hrvati ovako ponovo ubijaju te žrtve i najstrašnije vređaju njihove potomke. Vlada u Zagrebu šalje poruku da svako može bilo kada da zatraži korišćenje ovog sramnog, zločinačkog pozdrava - naglašava Linta.

fotomontaža

Ovo je štetno za ustavopravni poredak Hrvatske, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima, poručuje Milorad Pupovac, lider SDSS.

Opasno
Ovo je štetno za ustavopravni poredak Hrvatske, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima, poručuje Milorad Pupovac, lider SDSS.

Ivan Kostić, predsednik Odbora za Srbe u regionu, kaže da je ovo samo nastavak Tuđmanove strategije.

- Hrvatska politika prema Srbima neće se promeniti sve dok se i poslednji Srbin ne iseli iz Hrvatske. Moramo ekonomski i na svaki drugi način da uslovimo Zagreb, dok se sva prava Srba ne ispoštuju, baš kao što i Hrvati u našoj zemlji uživaju maksimalne privilegije kao nacionalna manjina... - podvlači Kostić.

Ustaški duh

Istoričar Nikola Žutić, s druge strane, primećuje da srpska državna politika pomirenja ne utiče na Hrvatsku i njene zvaničnike.

- Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je trenutno samo primirena, po američkoj naredbi. Vlast HDZ je nastavak Tuđmanove ideologije i velike, ogromne mržnje prema srpskom narodu. Ustaški duh je i danas prisutan u širokim hrvatskim narodnim masama - zaključuje Žutić.

Činjenice o ustaškom pozdravu

* Tokom Drugog svetskog rata koristio ga je ustaški pokret, a od 10. aprila 1941. postaje i službeni pozdrav u NDH i smatra se za ekvivalent nacističkog pokliča "Zig hajl".
* Svi ustaški zvanični vladini i vojni dokumenti završavali su se ovim pozdravom. Ante Pavelić ga je koristio na kraju svojih privatnih prepiski, čak i nakon završetka rata.
* Popularnosti ovog pozdrava najviše je doprineo ustaški pevač Marko Perković Tompson, jer njime pozdravlja publiku na skoro svim svojim koncertima.
* U novembru 2016. u Jasenovcu je otkrivena ploča posvećena pripadnicima HOS koji su poginuli u ratu 1991/92, a na kojoj se nalazi amblem HOS sa pozdravom "Za dom spremni".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
grof01

pre 6 godina

Neuporedivo sa rehabilitacijom Draže Mihailovića....Hrvatski fašizam je dječija slikovnica za srpski fašizam!!!

Srbija

pre 6 godina

Kao prvo ,za Drazom Mihailovicem je raspisana Nemacka poternica ,vise puta su nemci pokusali da ga ubiju,ubiju u vise odvojenih akcija ,kao recimo operacija "morgenluft" kada su nemci nudili nagradu za Drazinu glavu u iznosu od 100 000 rajs maraka...Americki saveznici su snimili film o njemu kao prvom gerilcu protiv fasizama u evropi, film se moze pogletai i na youtube pod nazivom Chetniks! The Fighting Guerrillas,takodje je spasao 50 americkih pilota ,od kojih su neki josuvek medju zivima.Draza nije imao teritoriju kojom je vladao jer nije fasista,krio se po sumama,nije imao logore nijedan cetnicka jedinica nije imala logore,nije od Hitlera pirimao naradjenja,za razliku od ustasa,ni u jednom istorijskom podatku se ne moze naci da su cetnici bili nacisti.Dok kod ustasa bez toga ne ide ,nacisti,fasisti,koji su dobili drzavu od Hitlera,licno ,marinetsku NDH.U kojoj funkcionise preko 30 logara smrti,gde su srbi i jevrejei ubijani na zverske nacine,"srbo sjekom" ,logori za malu decu primer Jastrebarsko...To cak ni sam Hitler nije imao i u tome ste ga prevazisli.Cetnici sigurno ni pobili ni 10 hiljada hrvata ukupno u toku rata,a ne nekoliko stotina hiljada u drugom svetskom ratu koliko su ustase pobile srba.Ne nikako se ne mogu porediti "Srpski fasizam",koji nikada nije postojao,niti ce ,dok Hrvatski fasizam postoji od pre drugog svetskog rata pa sve do danas,idite u Nemecku pa pozdarvite sa pozdravom nacisticke Nemacke "zig hajl" ,to je tamo uvreda za svakog Nemca,i zaprecena je kazna zatvorom.Dok za dom spremni ekivivalent tom pozdravu u hrvatskoj je umesto dobar dan.To samo govori koliki ste bolesnici,nacisticki,i fasisticki.

Miki

pre 6 godina

Pa zar je iko ovde mislio da ce ukinuti ili zabraniti taj pozdrav pobogu?! Nece se hdz odreci ogromnog glasackog tela zarad sacice srba, itlijana i jos nekoliko manjina i opozicionih stranaka kojima smeta ovaj pozdrav.To je vece trebalo doneti odluku o ustaskom pozdravu ali su vesto tu ugurali i petokraku i partizane i NOB i NOP i sve ono sto je se borilo protiv ljudi koji su taj pozdrav koristili. Zalosno je i to sto oni u svakom trenutku i svakom odlukom pokusavaju da izjednace ustase koji su bili nacisti i fasisti sa cetnickim pokretom, koji je bio izrazito antifasisticki pokret i koji se borio protiv fasista i nacista koliko je bio u mogucnosti, i u tolikoj meri da bi koliko toliko zastitili srpski narod od nemacke odmazde. Sramotna je ovo odluka hrvackog rukovodstava i ide samo na stetu hrvackim gradjanima, naravno onom delu gradjana koji ne podrzavaju i nisu postovaoci ustaske ndh.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija