• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.P.

05.03.2018

18:38

 SRBIJI PRETI POVRATAK ZARAZNIH BOLESTI!Deca će nam obolevati od zauški i velikog kašlja, ako roditelji nastave da slušaju antivakcinaše i šarlatane! SLUŠAJTE DOKTORE

Društvo

SRBIJI PRETI POVRATAK ZARAZNIH BOLESTI!Deca će nam obolevati od zauški i velikog kašlja, ako roditelji nastave da slušaju antivakcinaše i šarlatane! SLUŠAJTE DOKTORE

Podeli vest

Kao posledica nevakcinisanja dece, posle epidemije malih boginja, preti nam i povratak zauški, rubeola, velikog kašlja i difterije, upozoravaju lekari

U Srbiji će nam deca uskoro obolevati od zauški, rubeola, velikog kašlja i difterije, ukoliko roditelji nastave da slušaju razne šarlatane koji zagovaraju nevakcinisanje dece, upozoravaju lekari!

Štetan uticaj na roditelje Antivakcinalno "učenje" ima veći uticaj na roditelje nego rizik da im se deca zaraze
Predrag Kon, epidemiolog

Oni kažu da se epidemija malih boginja javila upravo zbog nedovoljnog broja dece koja su primila MMR vakcinu, i da se pribojavaju da će sada mnogi roditelji odustati i od pelcovanja dece "petovalentnom" vakcinom, koja štiti od velikog kašlja i difterije, pa ćemo u Srbiji imati povratak zaraznih bolesti.

Ozbiljna pretnja

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Predrag Kon istakao je da bi zbog odluke roditelja da ne vakcinišu svoje mališane u Srbiji mogle da se pojave opasne bolesti za koje smo mislili da su davno iskorenjene.

- Kao posledica nevakcinisanja dece, epidemija malih boginja može biti samo početak povratka zaraznih bolesti. Najozbiljnija pretnja je povratak zauški, rubeole, velikog kašlja i posebno difterije. U situaciji kada i danas, posle skoro šest meseci od pojave malih boginja na Kosovu, u Beogradu imamo oko 20 procenata dece nevakcinisane sa MMR vakcinom u uzrastu do pet godina. Jasno je da nosioci antivakcinalnog "učenja" imaju veći uticaj na te roditelje nego sama stvarnost i rizik od obolevanja - naveo je Kon.

Najopasnija je difterija Najopasnija je difterija jer se u dušniku stvaraju bele naslage, pa se deca lako uguše
Zoran Radovanović, epidemiolog

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe da se epidemija malih boginja upravo i javila zbog nedovoljnog broja vakcinisane dece MMR vakcinom.

- To bi lako moglo da se desi i sa drugim bolestima koje već dugo nisu harale Srbijom. Za sada je obuhvat "petovalentnom" vakcinom, koja štiti decu od velikog kašlja, difterije i dečje paralize, malo bolji nego MMR-om, ali ne smemo zaboraviti da je epidemija krenula kada su roditelji masovno počeli da slušaju zagovornike antivakcinacije. Oni su najglasniji u borbi protiv MMR-a, ali su zapravo protivnici svih vakcina! Ako padne i broj dece koja su primila "petovalentnu" vakcinu, vratiće se bolesti poput zauški, rubeola, velikog kašlja i to nikako nije dobro -napominje Radovanović.

Naš sagovornik ističe da je najopasnija difterija, jer na 1.000 obolelih može da umre čak 100 ljudi, a najugroženiji su upravo najmlađi.

Informer

- Najopasnija je difterija, u našem narodu poznata kao "čuma koja nosi decu". Ova bolest je davno nestala, ali je ostala klica. Kada se osoba zarazi, ta klica izlučuje toksine koji idu direktno u krv i oštećuju srčani mišić. Posebno je opasna za decu jer se u dušniku stvaraju bele naslage pa se mališani lako uguše. Koliko je difterija opasna govori podatak da se kod čak pet do 10 odsto zaraženih bolest završi tragično - kaže Radovanović.

Misle da je alergija

Pedijatar Saša Milićević kaže da je krajnje vreme da i doktori i roditelji počnu da razmišljaju o bolestima za koje smo mislili da su iskorenjene.

       Podaci "Batuta"
 7  ljudi je ukupno umrlo od malih boginja u Srbiji
 
3.004 registrovana slučaja malih boginja

- Prema mom iskustvu, u poslednje vreme dosta se povećao broj dece koja dolaze sa simptomima velikog kašlja. Kada sam ja studirao, nisu mogli da nam pokažu kako izgleda osoba obolela od ove zarazne bolesti jer toga u Srbiji nije bilo! Danas je situacija dosta drugačija, ali i dalje doktori prvo pomisle da je u pitanju alergija, a velikog kašlja se sete tek kada dete ne odreaguje na lekove - navodi Milićević.

On dodaje da potom obolela deca imaju suv kašalj od koga često gube dah, koji može potrajati i više od tri meseca.

- Dolaze deca kod kojih kašalj traje i po 100 dana. Njega karakteriše to da se deca često zacene od kašlja, poplave i ne mogu da udahnu. Srećom, većina se brzo vrati u normalu, pa su smrtni slučajevi retki - kaže Milićević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija