• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

06.03.2018

14:52

SVEMIRSKA STANICA LETI KA SRBIJI?! Udar se očekuje između 24. marta i 19. aprila!

Društvo

SVEMIRSKA STANICA LETI KA SRBIJI?! Udar se očekuje između 24. marta i 19. aprila!

Podeli vest

Svemirska stanica "Tiangong-1", teška 8,5, tona ubrzava svoj nekontrolisani pad, a njen kontakt sa Zemljinim tlom bi trebalo da se dogodi između 24. marta i 19. aprila, navodi se u Evropskoj svemirskoj agenciji. Kao mesto mogućeg pada navode se Francuska, Španija ili Portugal u jednom slučaju, a u drugom zemlje Balkana

"Tiangong" (u prevodu Rajska palata) poslata je u Zemljinu orbitu 2011. godine. Stanica je korišćena za misije sa posadom i bez nje, a u istoriju je ušla kao mesto prve svemirske misije jedne žene astronauta iz Kine.

Vlada u Pekingu je prošle godine saopštila da je komunikacija i kontrola nad stanicom izgubljena i da će se ona srušiti na Zemlju. "Tiangong" je proteklih nedelja počeo da ulazi u gušće delove atmosfere, zbog čega je njegov pad dobio na ubrzanju.

Računa se da će veći deo stanice sagoreti u atmosferi, ali će, prema rečima astrofizičara Džonatana Mekdauela, njegovi delovi teški i do 100 kilograma ipak pasti na Zemlju.

Kineska svemirska agencija je obavestila Ujedinjene nacije da će se "Tiangong-1" srušiti u periodu između oktobra 2017. i aprila 2018. godine. Šanse da će njegovi ostaci nekoga povrediti ili ubiti su male, ali se Peking obavezao da obavesti UN kada pad konačno počne.

Zanimljivo je da se kao mesto mogućeg pada navode Francuska, Španija ili Portugal u jednom slučaju, a u drugom zemlje Balkana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija