• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

08.03.2018

13:18

OVO LUDO VREME JE OPASNO PO ŽIVOT! Velike promene temperature MOGU BITI KOBNE PO ZDRAVLJE!

Društvo

OVO LUDO VREME JE OPASNO PO ŽIVOT! Velike promene temperature MOGU BITI KOBNE PO ZDRAVLJE!

Podeli vest

Nagli prelazak iz "debelog minusa" u prolećnih plus 20 i stalne smene kišnih i sunčanih dana deluju pogubno po psihičke i srčane bolesnike! Ovo vreme je idealno i za širenje virusa gripa, upozoravaju lekari

Drastične promene vremena u Srbiji u poslednjih nekoliko dana mogu pogubno da utiču na zdravlje, ali i na živote ljudi, upozoravaju lekari! Prelazak iz ciče zime u tople prolećne dane i stalne smene kišnih i sunčanih perioda izuzetno su opasni pre svega za psihičke i srčane bolesnike.

Udar na psihu
U danima koji su pred nama kod psihijatrijskih bolesnika javiće se nervoza, razdražljivost, nesanica, anksioznost, pojačana depresija
neuropsihijatar dr Aleksandar Vujošević

Osim toga, nagli rast temperature, koja je za manje do nedelju dana skočila sa minus 15 na plus 20, idealan je za širenje virusa gripa i to onog mutiranog oblika, koji ubija i zdrave ljude.

Pritisak, depresija...

Kardiolog i predsednik evropskog udruženja za srčane slabosti profesor dr Petar Seferović kaže za Informer da ekstremne vremenske prilike loše utiču na srčane bolesnike, bez obzira na to da li se radi o visokim ili niskim temperaturama.

Macura: Puno posla za Hitnu pomoć

Portparol Hitne pomoći Nada Macura ističe da su juče hitne službe imale pune ruke posla, a da su najviše tegoba imali pacijenti sa visokim krvnim pritiskom.

- Kao i svake sezone, kada dođe nagla promena vremena i oscilacija u temperaturama, veliki broj građana se javlja zbog zdravstvenih problema. To je uglavnom ista grupa ljudi, hronični i psihijatrijski bolesnici, asmatičari, stariji od 65 godina. Međutim, juče su nam se uglavnom javljali građani koji su se žalili zbog teškog disanja i širenja krvnih sudova koje uslovljava povišeni pritisak - otkriva Macura.

- Visoka temperatura u kombinaciji sa vlažnim vazduhom širi krvne sudove i tada dolazi do pada pritiska. Tom prilikom smanjuje se dotok krvi u mozak i može doći do infarkta ili šloga. Kada su izrazito niske temperature, dolazi do suženja krvnih sudova, srce počinje brže da radi, jer mora da dopremi krv i kiseonik do svih delova tela. Tada dolazi do rasta pritiska, naglog izliva krvi u mozak, što je rizik za moždani udar. Zato svi hronični bolesnici, naročito oni koji imaju srčanih problema i oni sa anginom pektoris, moraju da vode računa kada su česte promene vremena i da redovno uzimaju terapije - ističe prof. dr Seferović.

Opasno
Kod niskih temperatura sužavaju se krvni sudovi i ljudima skače pritisak. Kod visokih, pritisak pada, a raste rizik za šlog
profesor dr Petar Seferović, kardiolog

Da ovo "ludo" vreme i nagli prelasci iz hladne u tople dane i te kako nepovoljno utiču na zdravlje, pogotovo na psihijatrijske bolesnike potvrdio je i neuropsihijatar dr Aleksandar Vujošević.

- Poznato je da menjanje vremena utiče i na promenu raspoloženja, naročito kod osoba koje pate od nekog psihičkog oboljenja. U danima koji su pred nama javiće se nervoza, razdražljivost, nesanica, anksioznost, pojačana depresija. Pacijenti će ići iz "minus" u "plus" fazu i to će dodatno uticati loše na njihovu psihu. Zato je potrebno da se terapija uzima redovno, da ovi bolesnici imaju podršku okoline i ne zatvaraju se u sebe - savetuje dr Vujošević.

Šire se virusi

Infektolog dr Žarko Ranković upozorava da će nagle promene vremena koje nam slede narednih dana uticati i na pojačano širenje virusa gripa.

- Prelazak iz "debelog" minusa u toplo vreme zaista ne može nijednom organizmu da odgovara, bilo da su ljudi potpuno zdravi ili bolesni. Dodatni problem će biti i znatno povećan broj obolelih od gripa i respiratornih infekcija, jer toplo vreme idealno je za širenje virusa. Zato u narednim danima treba jesti dosta voća i povrća, luftirati prostorije, odmarati se i piti prirodne napitke - savetuje Ranković.

Do kraja marta red kiše, red sunca

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže za Informer da nas još danas očekuju obilne padavine širom zemlje, a nakon toga dolazi do pravog prolećnog vremena.

- Još u četvrtak čitava Srbija biće na udaru Đenovskog ciklona i jakog vetra. Međutim, već u petak dolazi do razvedravanja i drastičnog skoka temperature. Jutarnja merenja će biti od osam do 12 stepeni, dok će preko dana živa u termometru varirati od 10. do 20. podeoka, koliko se očekuje za vikend - priča Đurić i dodaje:

- Ovakvo vreme sa merenjima iznad proseka za ovo doba godine zadržaće se sve do kraja marta. Smenjivaće se sunce i kiša, samo snega više neće biti.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija