• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

08.03.2018

18:58

ŽENE SVE VIŠE BIJU MUŠKARCE: Šokantni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova o NASILJU U PORODICI!

Društvo

ŽENE SVE VIŠE BIJU MUŠKARCE: Šokantni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova o NASILJU U PORODICI!

Podeli vest

Broj žena optuženih za bračno nasilje u Srbiji porastao je za čak 60 puta u poslednjih 15 godina. Dok je 2002. bilo svega deset takvih slučajeva, prošle godine ih je bilo 598! Ipak, statistika i dalje pokazuje da na svako žensko nasilje dolazi čak deset muških!

Broj žena koje su u Srbiji optužene za nasilje prema muškarcima povećao se u poslednjih 15 godina čak 60 puta, stoji u najnovijim izveštajima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema ovim podacima, u 2002. godini bilo je svega 10 žena koje su učinile krivično delo nasilja u porodici nad muškarcima, dok je u 2017. zabeleženo čak 598 takvih slučajeva!

Više prijava
Ne mora da znači da se broj žena nasilnica povećao 60 puta, već muškarci danas daleko više prijavljuju nasilje Biljana Popović Ivković, državni sekretar u MUP

Razlog za ovako drastičan porast nasilja među pripadnicama slabijeg pola, prema rečima stručnjaka, leži pre svega u činjenici da se muškarci sve češće odlučuju da prijave batine koje su dobili od svoje supruge ili partnerke. Ipak, porazna statistika i dalje pokazuje da u Srbiji na svako žensko nasilje dolazi čak deset muških!

Strah i sramota

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković kaže da je istina da broj žena optuženih za nasilje iz godine u godinu raste, ali je glavni razlog toga činjenica da je muškarce ranije bilo sramota da priznaju da ih je pretukla žena.

12 muškaraca je ubijeno u porodičnom nasilju u 2017. godini

5.925 muškaraca je optuženo za porodično nasilje u 2017.

- Ako pogledamo statistiku, 2002. smo imali deset žena koje su učinile krivično delo nasilja u porodici nad muškarcima, a prošle godine bilo je čak 598 takvih slučajeva. Međutim, ta razlika ne znači da se broj žena "nasilnica" povećao 60 puta, nego da nakon početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici postoji sve veće poverenje u policiju i pravosuđe. Muškarci se, kao i žene, sve češće odlučuju da ne trpe nasilje, već da ga prijave. To i jeste naš cilj, da podstaknemo i komšije i prijatelje i sve građane da prijave svako nasilje koje primete kako žrtva nikada ne bi ostala sama i kako bismo učinili sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja - smatra Popović Ivković.

Sa njom je saglasna i Dragana Stanković, psiholog i urednica portala Psihologijaonline.com, koja tvrdi da više nije tajna da su muškarci sve češće žrtve nasilja u porodici.

Sigurna muška kuća u Ćupriji

Uprkos sve većem broju slučajeva nasilja žena nad muškarcima, u Srbiji postoji samo jedna Sigurna kuća za "jači pol". Nalazi se u Ćupriji, a otvorio ju je Dušan Trifunović (41), ekonomista i bivši predsednik ove opštine, koji je i sam bio žrtva svoje supruge.
- Nisam se ni najmanje iznenadio kad sam saznao informaciju da sedam do deset odsto muškaraca u Srbiji preživljava pravu torturu od strane svojih žena, jer sam na svojoj koži osetio šta to znači. Želim da razvijem program prve srpske Sigurne muške kuće, pre svega preko SOS telefona na koji bi se 24 sata dnevno mogli javljati obespravljeni muževi - smatra Trifunović i dodaje da ova kuća uvek ima svoje stanare.

- Danas je stereotip da su samo muškarci ti koji fizički i psihički maltretiraju ženski pol. To uopšte nije tačno... Iako su žene ipak mnogo češće žrtve, ima i muškaraca koji su zlostavljani kako fizički, tako i verbalno i emocionalno. Većina muškaraca prihvata ovakvo ponašanje pod maskom da žena tako samo izražava svoja osećanja. Oklevaju da prijave nasilje jer se osećaju neprijatno ili se plaše da im drugi neće poverovati. Da sve bude gore, ukoliko se umeša i policija, muškarac-žrtva često bude označen kao počinilac nasilja, jer žene obično kažu da su se samo branile od njegovog zlostavljanja. Osim toga, stid i bojazan da će biti obeleženi sprečava muškarce žrtve porodičnog nasilja da to i prijave. Umesto njih, to često čine sestre ili majke - tvrdi Stankovićeva i dodaje:

Zvocaju i tuku

- Niko ne treba da bude u strahu od osobe sa kojom živi. Svako ima pravo da se oseća vrednim, poštovanim i sigurnim. Zato se savetuje muškarcima da, koliko god im je teško ili ih je stid, prijave nasilje. Zbog nedostatka svesti programi za muške žrtve nasilja skoro i da ne postoje. Važno je znati da nije sramota biti žrtva. Sramota je ne preduzeti ništa kako biste zaštitili svoj život i zdravlje - jasna je naša sagovornica.

mojugao

Aleksandar Kontić

Psihoanalitičar

Danas su žene dosta emancipovanije nego nekad, pa na nasilje odgovaraju kontranasiljem jer sad mogu same da se odbrane.

Psihijatar dr Jovan Marić kaže za naš list da je nasilja uvek bilo, samo ga danas muškarci češće prijavljuju.

- Podaci iz 2002. i 2017. godine se drastično razlikuju, ali treba uzeti u obzir da ova statistika nije realna. Uvek je bilo nasilja, samo što je ranije muškarce bilo sramota da priznaju da ih maltretiraju i tuku pripadnice slabijeg pola. Pukla bi bruka, pa zato muškarci nisu tako često prijavljivali nasilje. Žene su sklonije psihičkom maltretiranju, pa kada vide da zvocanje ne daje željene rezultate, nije isključeno da određen broj njih pribegne i nasilju. Takođe, među jačim polom sada vlada veće poverenje u policiju i pravosuđe, pa su konačno i oni rešili da presaviju tabak - smatra Marić.

 

Marić: "Seks i grad" je kriv što žene biju muževe

Psihijatar dr Jovan Marić kaže da se broj nasilnica povećao nakon što su žene počele da se ugledaju na junakinje američke serije "Seks i grad".
- Žene su se oduvek ugledale na poznate ličnosti. Početkom ovog veka počela je da se prikazuje serija "Seks i grad", koja je našim ženama otvorila oči. Glavne junakinje su snažne žene koje muškarci nisu potcenjivali, već su one umele same da se zaštite i izbore za sebe. Naše žene su polako počele da se ugledaju na njih i neke su otišle u drugu krajnost, pa su postale nasilnice - jasan je Marić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59