• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K. - J. M.

09.03.2018

08:40

DRAMA NA INFEKTIVNOJ U NIŠU: Porodila se žena (33) zaražena morbilama, BEBA U KRITIČNOM STANJU!

Društvo

DRAMA NA INFEKTIVNOJ U NIŠU: Porodila se žena (33) zaražena morbilama, BEBA U KRITIČNOM STANJU!

Podeli vest

Trudnica L. M. iz okoline Aleksinca, koja je obolela od malih boginja, porodila se u sedmom mesecu na Infektivnoj klinici u Nišu. Iako je imala blaži oblik morbila, virus je uticao na prevremeni porođaj, pa se lekari bore da spasu bebi život

Trudnica L. M. (33) iz okoline Aleksinca, koja je zaražena morbilama, porodila se u sredu na Infektivnoj klinici u Nišu, a lekari se bore za život bebe! Ova žena je imala tek blaži oblik malih boginja, ali je virus uticao da se porodi u sedmom mesecu, zbog čega se dečak težak samo 1.530 grama nalazi u kritičnom stanju.

Beba je prebačena na Dečju internu kliniku, priključena je na respiratore i, prema rečima lekara, ugrožen joj je život. Majka, sa druge strane, nema težih posledica od morbila i uskoro će se potpuno oporaviti.

Porođaj naglo krenuo
Kada je trudnica stigla na kliniku zbog boginja, nismo verovali da će se tako brzo poroditi. Sve se dogodilo brzo...Infektolog dr Steva Stanišić

Nišlijka umrla posle porođaja

Informer

Tokom najnovije epidemije morbila u Srbiji u desetak navrata dogodilo se da se trudnice zaraze neposredno pred porođaj ili posle njega, a jedan takav slučaj završio se tragično. Nišlijka Sabina Marković (21) zarazila se morbilama odmah posle porođaja u decembru, i mesec i po dana kasnije umrla je jer su male boginje izazvale tešku upalu pluća. Morbile su se pre toga pojavile i u porodilištima u Kraljevu i Zemunu, ali srećom, nisu izazvale teže posledice.

Trudnica je, inače, primljena na Kliniku za infektivne bolesti sa simptomima malih boginja, i to dan pre porođaja. Imala je i ospe po telu, zbog čega nije mogla da bude smeštena na Ginekološko-akušersku kliniku. Ginekolozi su je pregledali, ali nije bilo naznaka da će porođaj početi u tako kratkom roku.

- Majka je imala boginje nekoliko dana pre nego što je stigla na kliniku, ali ništa nije nagoveštavalo da će se prevremeno poroditi. Međutim, sve se odigralo jako brzo. Prošlo je desetak minuta posle ponoći kada je pacijentkinja počela da zauzima položaj za porođaj. To joj je peto dete i zato je porođaj i išao tako brzo. Pozvali smo ginekologe sa GAK, ali je porođaj već počinjao. Posle pucanja vodenjaka beba je počela da izlazi glavom napred. Prihvatio sam je, a nakon toga podvezao pupčanu vrpcu - navodi infektolog dr Steva Stanišić, kome je ovo prvi porođaj u lekarskoj karijeri.

ZARAZA SE NE SMIRUJE: Od malih boginja u Srbiji obolelo 3.290 ljudi

Nakon toga su stigle stručne ekipe ginekologa i akušera koji su pregledali i majku i bebu. Novorođenče je smešteno u mobilni inkubator i prevezeno na Dečju internu kliniku, na odeljenje neonatologije. Majka je posle porođaja dobro i morbile su kod nje u prolaznoj fazi. Međutim, stanje bebe je kritično i lekari se bore za njen život.

Važan je imunitet
Sudbina ove bebe sada zavisi od imuniteta koji mu je majka prenelaPredrag Kon, epidemiolog

- Novorođenče je priključeno na respirator jer nedovoljno dobro diše. Javio se i poremećaj srčanog ritma, posle čega smo uključili adekvatnu terapiju. Postoji sumnja i da beba ima krvarenje u moždanim komorama, što je karakteristično za prevremeno rođene bebe. To će se pouzdano znati posle okončane dijagnostike i pregleda neonatologa. Beba u ovom trenutku nema ospe, tako da se ne zna da li i ona ima morbile - kaže dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici.

9 osoba umrlo je od posledica morbila u Srbiji u poslednjih godinu dana

Epidemiolog Predrag Kon ističe da u ovom slučaju treba sačekati i videti da li je i beba dobila male boginje, jer plod može, ali i ne mora da se zarazi preko placente.

- Ukoliko se majka zarazila tokom trudnoće, ne znači da i dete mora biti zaraženo. Najbitnije je da ne dođe do pobačaja ili prevremenog rađanja, što je nažalost, ovde očigledno slučaj. Veoma je bitno da se odmah po rođenju urade sve potrebne analize, da se dete odvoji od majke, odnosno da se potpuno izoluju oboje. Kada su u pitanju male boginje i njihovo prenošenje, moguće su i komplikacije, ali sve zavisi od imuniteta koji je majka prenela svom detetu i od otpornosti samog organizma tek rođene bebe. Sada je važno da se prati stanje i majke i rođenog deteta i da se reaguje shodno situaciji - kaže Kon.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija