• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/ informer.rs

09.03.2018

14:02

(VIDEO) AKO PIJANI SEDNETE ZA VOLAN, nema više novčanih kazni - ČEKA VAS ZATVOR!

Društvo

(VIDEO) AKO PIJANI SEDNETE ZA VOLAN, nema više novčanih kazni - ČEKA VAS ZATVOR!

Podeli vest

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović istakao je gostujući u emisiji Novo jutro na TV Pink da će kazne za vožnju u alkoholisanom stanju biti značajno pooštrene

- Kazne nisu svemoguće. Kazne pre svega za alkohol moraju da budu oštre i moraju da bole onoga ko ima nameru da pijan sedne za volan i da ga odvrate od toga. Alkohol i volan ne idu zajedno - istakao je Okanović, koji smatra da bahatim vozačima treba trajno oduzeti vozilo. 

Prema njegovim rečima, predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja u pojedinim segmentima predviđaju i smanjenje kazni.

Okanović je apelovao na nadležne da ne smanjuju kazne za prekoračenje brzine u naseljenim mestima, jer će vozači kojim nije bitna novčana kazna odmah podići brzinu sa 70 na 80 kilometara na sat. 

printscreen

- Apelujem da se ne spušta granica za oduzimanje dozvole za prekoračenje brzine u naseljenim mestima - istakao je Okanović i napomenuo da će vozači koji budu imali više od dva promila alkohola u krvi biti kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, sa 15 kaznenih poena i devet meseci bez dozvole. 

Osoba, koja je kriva za nezgodu, a imala je alkohol u krvi, snosi svu štetu, istakao je Okanović.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi za "Novo jutro" da je u prethodnom periodu oduzeto oko 10.000 vozačkih dozvola za ljude koji su skupili 18 negativnih poena, a na rehabilitaciji je oko 3.000 ljudi.  

printscreen

- Kazne neće sve rešiti - istakao je Božović i dodao da treba delovati preventivno i učiti decu da ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola.

Takođe, roditelji ne bi smeli da puštaju decu da voze dok ne završe obuku. 

Dr Nataša Dostanić, iz Odeljenja za alkoholozam i politoksikologiju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ističe da čovek koji je pod dejstvom alkohola ne može pravilno da proceni situaciju.

printscreen

- Ljudi čestvo misle da bolje voze kada su pod uticajem alkohola što potpuna zabluda. U  fazi lakog pijanstva od 0,5 do 1,5 promila alkohola u krvi javlja se slobodnije ponašanje i živahniji govor, crvenilo lica, a svaka druga faza dovodi do produženog reagovanja - istakla je Dostanić.  




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bata Rale

pre 6 godina

A sta radite onima pod uticajem droge Oni su postedjeni Njima povecajte granicu

rale

pre 6 godina

Šta bi mi da nema okanovića u Srbiji .Oni nam čuvaju naše živote.Tako na primer od kako su doneli zakon - protiv nasilja u porodici - ubijeno je na stotine žena i dece u Srbiji

Branislav

pre 6 godina

Rale iz tebe progovara zavist i mržnja. Primitivizam nasilnika se ne " leči " zakonom, na tome mora da poradi svako na sebi, kao i celo društvo, MASOVNOM OSUDOM i IZOLACIJOM primitivaca-nasilnika!

Mikac

pre 6 godina

Samo da malo podsetim ove nazovi strucnjake za bezbednost u saobracaju sta je nekada bilo. Pre vise od 30 godina zakon o bezbednosti u saobracaju je daleko bio blazi a saobracajnih nezgoda i prekrsaja je bilo nekoliko puta manje. E strucnjaci treba malo da ponovite gradivo.

peki

pre 6 godina

Od kada je zaseo u fotelju, Okanović više nerazume samog sebe. Što se neugleda na zapad pa da vlasnicima više vizila dozvoli, nekim podnetim izmenama zakona, da mogu menjati tablice na svoja vozila, jer istovremeno nemogu sva vozila voziti kao u EU. Kako ga nije sramota da je registracijom ranijih bicikla sa motorom, preimenovao u motocikle, jer razvijaju veću brzinu od 50 km/čas a neprelaze zapreminu motora od 49. kubnih. Preporučio bih mu da se proslavi, preko sponzora, da iskoči iz oviona i da poveća brzinu slobodnim padom, da razviji tu brzinu koju je propisao za bicikl sa motorom, i građanima otima novac za državu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija