• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

09.03.2018

19:05

TUŽNO! SRBIJA ZA PET GODINA IZGUBILA 40.000 DECE!  Mišel Sen Lot, direktor UNICEFA u Srbiji upozarava NA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE!

Društvo

TUŽNO! SRBIJA ZA PET GODINA IZGUBILA 40.000 DECE! Mišel Sen Lot, direktor UNICEFA u Srbiji upozarava NA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE!

Podeli vest

U proteklih pet godina, od 2011. do 2016. godine, broj dece u Srbiji smanjen je za oko 40.000, alarmantna su upozorenja Unicefa! 

Ono što još više zabrinjava jeste da će se broj stanovnika, ako se ovakav trend nastavi, sa sadašnjih 7,1 milion do 2041. smanjiti na svega 5,5 miliona.

Prema njihovim podacima, problematično je i smanjenje broja dece u Srbiji. U 2016. već je za 23 odsto bilo manje dece nego na popisu stanovništva iz 2011. godine.
Da stvar bude još gora, zbog velike negativne razlike između broja rođenih i umrlih, stariju populaciju neće imati ko da nasledi! Tako će, kako pokazuju analize Unicefa, radna snaga u našoj zemlji značajno ostariti i do 2041. smanjiće se za čak 21 odsto!

Nema ko da radiRadna snaga u našoj zemlji značajno će ostariti i do 2041. smanjiće se za čak 21 odsto!Mišel Sen Lot, direktor Unicefa u Srbiji

- Srbija se već neko vreme suočava sa negativnim demografskim trendovima. Radna snaga, koja je oskudni resurs, iz godine u godinu se smanjuje. Nijedna zemlja neće moći da se takmiči u svetskoj ekonomiji ako ne uloži mnogo više i efikasnije u svoje ljude, posebno u decu.

Ljudski kapital i nove generacije grade se kroz strateška ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštitu, ali i podsticanje rađanja - poručio je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lot.

Da je situacija u Srbiji zabrinjavajuća i da nas je sve manje, potvrdio je za Informer i demograf Ivan Marinković. On upozorava da naša zemlja svake godine izgubi jedan mali grad i da već decenijama imamo nedovoljno rađanja.

- Sve smo starija nacija i taj trend se ne zaustavlja. Rađa se sve manje dece i već dugo vremena imamo negativni prirodni priraštaj. Osim što ćemo za desetak godina imati još manje stanovnika nego danas i što ćemo se naći u ozbiljnom demografskom problemu, zbog nedostatka mlađih generacija neće imati ko da nasledi ove stare - objašnjava Marinković i dodaje:

- Isti problem je i sa radnom snagom. Generacija iz "bejbi bum" perioda kada je rođeno najviše dece došla je na red da ide u penziju, ali na njihova radna mesta neće imati ko da dođe. Nećemo imati radnike, privreda i ekonomija će nam takođe biti ugroženi, pa ćemo doći u situaciju da uvozimo radnu snagu i snalazimo se na razne načine - naglašava naš sagovornik.

Deca funkcionalno nepismena

Mišel Sen Lot je izneo podatke iz istraživanja da je 30 odsto učenika od 15 godina funkcionalno nepismeno.
- Svako dete koje ne završi srednju školu košta državu od 40.000 do 70.000 evra, jer se gubi prihod od poreza i mora više da se ulaže u socijalna davanja. Kumulativni godišnji gubitak BDP-a, koji proizilazi iz činjenice da Srbija ima 1,8 miliona ljudi bez srednje škole, iznosi i do 7,5 odsto BDP-a"-napominje Lot.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Има ли право национална већина у Србији....Да остане ... - већина...? Или ће своја права остварити, тек када остане национална мањина у сопственом држави...? Страшно....И....погубно...Доказ: Да оваква политика не ваља...!! Остаћемо упамћени у историји као ЈЕДИНА ДРЖАВА на свету која је систематски уништавала... - СВОЈУ НАЦИЈУ...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija