• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.03.2018

13:52

ŠARČEVIĆ: Svaki dinar uložen u razvoj dece se vraća desetostruko!

Društvo

ŠARČEVIĆ: Svaki dinar uložen u razvoj dece se vraća desetostruko!

Podeli vest

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetska banka pokrenuli su danas sprovođenje projekta Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, kojim će se unaprediti obuhvat, kvalitet i pravednost predškolskog obrazovanja u Srbiji

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, povodom pokretanja projekta koji će se finansirati iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, rekao da je ovo najveći i najkompleksniji projekat podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama, koji je posvećen unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, posebno za decu iz osetljivih društvenih grupa.
Ministar je rekao da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal, ali da je obuhvat dece u predškolskom obrazovanju u Srbiji i dalje značajno ispod proseka zemalja EU.

- On je u Srbiji 52,30 posto dece uzrasta od šest meseci do polaska u školu - izjavio je Šarčević, pri čemu je obuhvat posebno nizak kada su pitanju deca iz osetljivih grupa.

Tanjug

Zarad šireg uključivanja dece u kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo deluje u dva pravca: na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, naveo je ministar prosvete.

Ministar finansija Dušan Vujović je ukazao da svaki dinar uložen u razvoj dece, posebno u ciljnoj grupi od 3 do 5 i po godina, deset puta više vraća nazad nego bilo koje drugo ulaganje, i to ne u smislu novca, nego u smislu kvaliteta ljudskog faktora.

- Mi moramo da menjamo i sistem obrazovanja, i sistem odnosa i sistem vrednosti. Treba da se počne jako rano, zbog čega je ovo pravi projekat u tom smislu - poručio je Vujović.

Izrazio je očekivanje da će projekat privući sredstva i domaćih i stranih donatora, i da će doprineti razvoju kvalitetnih i motivisanih vaspitača. Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, kaže da ulaganjem u svoju decu radi pružanja podrške njihovom uspehu, Srbija ulaže u svoju budućnost.

- Ova investicija će dugoročno unaprediti konkurentnost srpske privrede i pomoći će u stvaranju rasta i otvaranju novih radnih mesta - poručio je on.

Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, u vrednosti od 47 miliona evra, podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada, i na taj način će otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama.

Projekat će naročito obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz ciljanu šemu grantova za najmanje 30 opština učesnica.

Tanjug

Tek svako drugo dete u Srbiji obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem, a čak i za decu uzrasta 4 godine i stariju, stopa upisa u Srbiji je niska u poređenju sa upisnim ciljevima Evropa 2020 od 95 procenata.Upisne stope se u većini država članica EU kreću između 85 i 100 procenata.

U Srbiji je više od 80 procenata dece iz dobrostojećih porodica upisano u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u poređenju sa manje od 10 procenata dece iz najsiromašnijih porodica.

Obuhvat romske dece u proseku iznosi samo 6 procenata, a ovaj projekat ima za cilj da učini pristup ranom obrazovanju u Srbiji ravnopravnijim.

Pored toga, projekat će u opštinama učesnicama podržati proces učenja i pružanja informacija za roditel?e i staratel?e o načinu promovisanja rane stimulacije beba i male dece.

Projekat je izrađen pod rukovodstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa partnerima kao što su UNICEF, Fond za otvoreno društvo, Evropska komisija i drugi partneri koji su aktivni u ovom sektoru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17