• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.03.2018

10:50

SRBIJA GLEDA KA ISTOKU: Uskoro konferencija "Skriveni dragulji Istočne Evrope - kineski pogled na neskorišćene prilike u Srbiji"

Društvo

SRBIJA GLEDA KA ISTOKU: Uskoro konferencija "Skriveni dragulji Istočne Evrope - kineski pogled na neskorišćene prilike u Srbiji"

Podeli vest

Da je moguće biti mlad i uspešan i u Srbiji dokazuju svakodnevno mladi ljudi koji u svetu misle ne samo o sebi nego i o svojoj domovini

Mladi Dušan Nešić, osim što je profesor Kembridža na katedri u Šangaju, odlučio je da se uskoro vrati u Srbiju, ali sa kineskim invenstitorima. Dušan kaže da želi da u kneskim kompanijama zaposli na hiljade mladih iz Srbije kako ne bi više imali potrebe da odlaze iz Srbije.

U toku su pripreme za konferenciju "Skriveni dragulji Istočne Evrope - kineski pogled na neskorišćene prilike u Srbiji" pod inicijativom "Jedan Pojas Jedan Put" koja će se održati 22. marta 2018. godine u Šangaju. Konferenciju organizuje srpsko-kineska kompanija SPBC.

Cilj konferencije je da se kroz saradnju sa dijasporom dalje razvijaju prijateljske, kulturne, ekonomske i poslovne veze koje su uspostavljene diplomatskom saradnjom izmedju vlade Republike Srbije i vlade NR Kine.

Ideja organizatora je da se Republika Srbija predstavi akademskoj i poslovnoj zajednici i državnim agencijama u regionu Šangaju i susednih provincija, koji prestavljaju jedan od najrazvijenijih industrijskih i finansijskih centara na svetu. Ovo naročito iz razloga što postoji interesovanje za saradnju sa Republikom Srbijom, ali da kineske firme iz ovog regiona nisu upućene u pravne aspekte saradnje, privredne mogućnosti RS, ali ni u ekonomske kapacitete koje Srbija može da ponudi.

Public

Potpisivanje sporazuma o saradnji Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Tongji

Dušan Nešić, partner u kompaniji SPBC i jedan od govornika na konferenciji kaže: 

- Od otvaranja naših granica za kineske građane, interesovanje investitora se okrenulo ka Srbiji. Organizacijom ovog događaja uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Srbije u Pekingu, nadamo se da ćemo stvoriti platformu za saradnju između naše dve zemlje za investicije, edukaciju, kulturu, trgovinu i turizam.

 Kina zapravo ima dve inicijative koje uključuju Srbiju, "Jedan Pojas, Jedan Put" i "16+1". Prilikom posete Beogradu 2016 godine, predsednik R Kine Si Đinping obećao je da će Republika Srbija imati značajnu ulogu u kineskoj strategiji za Istočnu Evropu. Danas to možemo da osetimo kroz podsticaje koje kineska vlada daje svojim privatnim i državnim firmama, kao i uticajnim fakultetima za saradnju sa Srbijom.

Dragan Čigoja, partner u Kompaniji SPBC i doktorant na univerzitetu Tongji iz Šangaja u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, pre mesec dana organizovao je i učestvovao u potpisivanju sporazuma o saradnji između Tongji univerziteta u Kini i Univerziteta u Beogradu. Sporazum obuhvata zajedničko istraživanje i primenu novih tehnologija u oblasti tretmana otpadnih voda, klimatskih promena, opasnog i čvrstog otpada kao i rekultivacije zemljišta.

- Uz podršku rektora Beogradskog Univerziteta profesora Bumbaširevića, akademskog osoblja i uz zalaganje profesora Gligorijevića sa Rudarsko geološkog fakulteta stvorena je platforma za saradnju u oblasti zaštite životne sredine koja uz ogromno iskustvo kineskih partnera može značajno pomoći našoj zemlji tokom pregovora Srbije i EU o poglavlju 27 i dostizanju EU standarda u oblasti ekologije - izjavio je Čigoja posle potpisivanja sporazuma.

Konferenciju će otvoriti profesor dr Milan Bačević, ambasador Srbije u Kini, profesor Li Fengting, dekan UN Instituta za održivi razvoj u Univerzitetu Tongji, Dr. Đa Džongda, stariji partner u jednoj od najvećih advokatskih firmi u Kini kao i predstavnici agencija uključenih u razvoj inicijative "Jedan Pojas Jedan Put".

Svaki od njih će iz perspektive profesije kojom se bavi, predstaviti trenutne mogućnosti za saradnju između firmi Srbije i Kine, kao i svoje viđenje buduće saradnje i investiranja u Republiku Srbiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 6 godina

Na istoku se i sunce radja, tamo je mesto i Srbiji.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija