• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević

24.03.2018

12:53

NATO JE NAJVEĆE ZLO! Ratko Bulatović, žrtva bombardovanja kaže: Oni su 1999. NAMERNO UBIJALI CIVILE U SRBIJI!

Društvo

NATO JE NAJVEĆE ZLO! Ratko Bulatović, žrtva bombardovanja kaže: Oni su 1999. NAMERNO UBIJALI CIVILE U SRBIJI!

Podeli vest

 Bulatović je u napadu na Generalštab u noći između 29. i 30. aprila 1999. ostao bez obe noge i jedva preživeo. Tačno su znali da će posle prvog udara tamo izaći nadležne službe i onda su opet gađali sa ciljem da pobiju civile, kaže Bulatović

Ratko Bulatović, bivši pomoćnik načelnika Štaba civilne zaštite grada Beograda, koji je u bombardovanju naše zemlje pre 19 godina izgubio obe noge, tvrdi da je NATO pakt namerno ubijao civile u Srbiji.

Bulatović je u noći između 29. i 30. aprila 1999, prilikom bombardovanja zgrade Generalštaba u centru prestonice, ostao bez obe noge.

Jezive scene smrti

Mislili da sam mrtav

Bio sam presečen napola! Obe noge raznesene iznad kolena. Oni koji su se zatekli na licu mesta mislili su da sam mrtav
Ratko Bulatović

Na godišnjicu početka zločinačke agresije Bulatović za Informer kaže da se i dan-danas odlično seća te jezive prolećne noći.

- Kolega i ja smo te noći bili na osmatračnici na Bežanijskoj kosi, kad nam je javljeno da je bombardovan Generalštab na ćošku Nemanjine i Ulice kneza Miloša. Stigli smo tamo posle sedam-osam minuta, a scenu koju smo zatekli neću zaboraviti dok sam živ. Dva momka su poginula u kolima dok su u Nemanjinoj ulici, u smeru od Železničke stanice ka Slaviji, čekali na semaforu. Jezivo! Dva mlada nevina života tek tako ugašena. Ni krivi ni dužni. Jedini njihov greh je što su se u pogrešno vreme našli na pogrešnom mestu - podvlači Bulatović i sa ogorčenjem u glasu priseća se kako mu je, tek što se parkirao ispred Generalštaba, stiglo upozorenje iz štaba: "Sklanjajte se brzo odatle, sledi novi udar."

Zahvalan sam Bogu i državi

Ratko Bulatović se trudi da vodi što je moguće normalniji život. Dočekuje nas na vratima svog stana. Nije dozvolio da ga zadobijene povrede unište, da plače nad sudbinom. Ne zaboravlja ko mu je pomogao.
- Moram priznati da se država izuzetno korektno ponela prema ratnim vojnim invalidima. Meni su izašli u susret za ortopedska pomagala i nabavku proteza i kolica. Posle nesreće sam otišao u invalidsku penziju. Trudim se da, koliko je to moguće, vodim normalan život. Naravno, nije lako, a bilo je i izuzetno teških trenutaka. Ipak, posle svega sam zahvalan Bogu što sam živ - zaključuje Bulatović.

- Nisam, nažalost, imao vremena jer su bombe počele da udaraju u Generalštab bukvalno posle nekoliko sekundi. Čuo sam dve jake detonacije. Silina udara me odbacila nekoliko metara! Pokušao sam da preko 'motorole' pozovem pomoć, ali sam se onesvestio. Sebi sam došao tek sutradan posle podneva u šok sobi Urgentnog centra. Tada sam i saznao da sam ostao bez obe noge. Taj šok i nevericu ne umem da prepričam i objasnim... - priseća se Bulatović.

Informer

3 LJUDI JE UBIJENO, A 40 RANJENO U NOĆI IZMEĐU 29. I 30. APRILA 1999.

Sa ove vremenske distance, Bulatović kaže da može samo Bogu da zahvali što je preživeo.

- Povrede koje sam doživeo bile su užasne. Bio sam bukvalno presečen napola! Obe noge su mi raznesene iznad kolena. Oni koji su se zatekli na licu mesta mislili su da sam mrtav. Onda je neko primetio da dajem znake života. Vatrogasci su me brzo strpali u svoju "ladu nivu" i odvezli me u Urgentni. Da sam stigao samo koji minut kasnije, verovatno ne bih preživeo jer bih iskrvario. I sami lekari su se čudili kako sam preživeo - navodi Bulatović. 

U agresiji ubijeno više od 2.500 ljudi

Polaganjem venaca širom zemlje danas se obeležava 18 godina od NATO bombardovanja Srbije, koje je trajalo 78 dana, od 24. marta do 10. juna 1999. godine! Za to vreme ubijeno je najmanje 2.500 ljudi, a više od 12.500 je ranjeno.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodiće danas u Aleksincu centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

On posebno naglašava da je NATO imao jasnu i nedvosmislenu nameru da ubija civile jer je pojedine ciljeve, baš kao i Generalštab te kobne noći, gađao po nekoliko puta u razmacima od po svega dvadesetak minuta.

Svesno ubijanje

- Njihovi komandanti su dobro znali kako funkcionišu naše službe, od vatrogasaca preko Hitne pomoći, do Štaba civilne zaštite i svih ostalih gradskih službi. Oni su tačno znali da će posle napada na određeni cilj na lice mesta odmah izaći sve neophodne službe. Kada se to ima u vidu, onda se njihova odluka da dva i više puta bombarduju iste ciljeve u kratkim intervalima može tumačiti samo kao zločinački čin sa ciljem da se pobiju civili - zaključuje Bulatović.

NEĆEMO VAM ZABORAVITI! 19 GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA! Predsednik Vučić na Danu sećanja u Aleksincu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 6 godina

ČINJENICA JE DA JE NATO ZLOČINAČKA I KRIMINALNA TVOREVINA.

Caki

pre 6 godina

Dete sam bio kad je ovaj covek nastradao i secam se sta mu se desilo. Drago mi je da cujem da je nastavio sa zivotom. Svaka cast,pravi crnogorac!

Miodrag Linta

pre 4 godine

Pobijeno je 250000 Srba u NATO bombardivanju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija