• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.-M.M.D

24.03.2018

18:30

ZA PREBRZU VOŽNJU I DO 60 DANA ZATVORA: Izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju donose ZNATNO OŠTRIJE KAZNE!

Društvo

ZA PREBRZU VOŽNJU I DO 60 DANA ZATVORA: Izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju donose ZNATNO OŠTRIJE KAZNE!

Podeli vest

Vozačima u Srbiji koji budu divljali po drumovima preti do 60 dana robije, predviđaju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja usvojene u četvrtak u Skupštini

Prema ovim propisima, u zatvor će se ići i zbog drastičnog prekoračenja brzine, ali i zbog vožnje sa više od dva promila alkohola u krvi, što dosad nije bio slučaj.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da će novi propisi drastično povećati kazne za nasilničku vožnju.

Za koje prekršaje će se ići u zatvor:

- Preticanje kolone pod preko pune linije
- Vožnja sa dva promila alkohola u krvi
- Prolazak na dva ili više crvena svetla za manje od deset minuta
- Prekoračenje brzine od 90 km/h u naseljenom mestu i 100 km/h u gradu

- Dosad se pod nasilničkom vožnjom smatralo preticanje kolone preko pune linije i dva ili više prolazaka kroz crveno za manje od deset minuta. Međutim, ovom pojmu pridodate su i situacije kada vozač u naseljenom mestu prekorači dozvoljenu brzinu za 90 km/h, a na autoputu za 100 km/h. Takođe, pod nasilničkom vožnjom se podrazumeva i vožnja sa dva promila alkohola u krvi. Za sve ove prekršaje sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora ili od 240 do 360 sati društvenokorisnog rada, uz 14 do 16 kaznenih poena i devetomesečno oduzimanje dozvole -objašnjava Okanović.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić smatra da će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja mnoge vozače dovesti u red.

Više od 14.000 kazni za pojas i mobilni

Saobraćajna policija napisala je čak 12.344 kazne za nevezivanje pojasa i 2.058 kazni za korišćenje mobilnih u toku vožnje, za vreme sedmodnevne akcije koja je održana u periodu od 12. do 18 marta. Ta brojka je za čak 50 odsto veća nego prošle godine, kada je u istoj akciji napisano 9.900 kazni.

- Sve izmene zakona su na mestu i smatram da su morale mnogo ranije da stupe na snagu. Vožnja pod alkoholom, prekoračenje brzine i nevezivanje pojasa su glavni uzročnici udesa. Sve su to stvari koje treba rigoroznije kažnjavati i odlično je što su podignute novčane kazne za ove prekršaje, ali i što za neke od njih nesavesnim vozačima preti čak i zatvor u trajanju do 60 dana - smatra Vujanić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 6 godina

Само прекорачење брзине и вожња у алкохолисаном стању да се кажњава И НИШТА ВИШЕ!Везивање појасева и опаљена светла у сред бела дана - ош или неш то је твоје!Ту нема казне а пошто је има - ПЉАЧКА!Вожња без дозволе,прекорачење брзине и ли возити пијан - остајеш трајно без аута!ПС.Ја сам познат по успешним одбрана возача од ПОЛУПИСМЕНИХ ПРИЈАВА саобраћајаца!Тарифа - флаша пива! ... Ономад сам младића одбранио и доказао да не постоје никакви саобраћајни знаци ограничења на делу где му је саобраћајАц рекао да уместо 50 је возио 80!Питао сам судију ДА ЛИ ЈЕ ВИДЕЛА НЕГДЕ ОГРАНИЧЕЊЕ НА 50КМ/Ч. ОДБРАНИ САМ НАПИСАО ДА КОНТРОЛА ПРОВЕРИ ДА НА ТОМ ДЕЛУ ПУТА КОЈИ ЈЕ ВАН НАСЕЉА НЕМА НИКАКВИ САОБРАЋАЈНИ ЗНАЦИ.И увек напишем да му је саобраћајац тражио хиљадарку да му не пише пријаву.МА,НИЈЕ ТРАЖИО!Нема везе само ти изјави јер судије знају да се то дешава.Изашао полицајац да ,,се опари,, не знајући да нема никаквих саобраћајних знакова ограничења?

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija