• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.03.2018

07:14

VUČIĆ I ORBAN danas otvaraju prvu rekonstruisanu sinagogu od 1945. godine!

Društvo

VUČIĆ I ORBAN danas otvaraju prvu rekonstruisanu sinagogu od 1945. godine!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban danas će prisustvovati ceremoniji otvaranja rekonstruisane sinagoge u Subotici, prvog jevrejskog hrama u Srbiji obnovljenog nakon Drugog svetskog rata

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš rekao je za Tanjug da je ovo prvi put od 1945. godine pa do danas da je urađena obnova ovako značajnog jevrejskog hrama u Srbiji, te da to pokazuje jevrejskoj zajednici da predstavlja važan faktor u društvu.

"Ono što je bitno jeste da jevrejska zajednica u Srbiji na ovaj način potvrđuje svoje prisustvo ovde. Poseban odnos Vlade Srbije i mađarske Vlade ukazuje na to da se jevrejska zajednica na ovom prostoru uvažava i predstavlja jedan od bitnih faktora u društvu u smislu odnosa prema manjinama, odnosno manjinskih naroda u Srbiji", rekao je Sabadoš.

Dodao je da otvaranje rekonstruisane Sinanoge ima značaj pre svega za Suboticu, u kojoj je ovaj hram izgrađen 1902. godine.

Prema njegovim rečima, od Drugog svetskog rata, broj članova Jevrejske opštine Subotica se toliko smanjio da zajednica nije više mogla da održava tu Sinagogu, pa je predata krajem sedamdesetih godina lokalnoj samoupravi u Subotici, koja je vršila održavanje, obnovu i opravku Sinagoge, sve vreme od 1980. godine, pa do danas. 

Jevrejska opština Subotica

- Sinagoga je u svom značenju za zajednicu toliko bitna da smo sve vreme pokušavali i na kraju smo našli način da se ona popravi uz angažman gradske samopuprave, pokrajinske i republičke Vlade, evropskih fondova i na kraju uz pomoć mađarske Vlade tako da je izvršena potpuna rekonstrukcija Sinagoge - kazao je Sabadoš i dodao da su radovi na tom hramu postali intenzivniji u prethodne 4 godine. 

Istakao je da je za Jevrejsku zajednicu važno to što će u Subotici imati hram koji će zadovoljavati potrebe Jevrejske zajednice u tom gradu, ali i to što će istovremeno predstavljati i mesto gde će se održavati kulturne manifestacije, koje će odgovarati dignitetu i dostojanstvu zgrade. 

- Subotička sinagoga je projektovana za 1.500 mesta za sedenje i po tome je druga najveća u Evropi, a ne samo po gabaritima. Ali, po stilu je posebna. Ovakav izgled Sinagoge, kao što je subotička, ne postoji nigde drugo i zbog toga je jedinstvena - kazao je Sabadoš.

Prema njegovim rečima, pre Drugog svetskog rata u Subotici je bilo 4.000 Jevreja, od kojih se iz rata vratilo 1.050, da bi se 1948. godine polovina iselila u Izrael, a druga polovina je ostala tu i danas je došla do broja 250.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Чекам отварање СПОМЕНИКА ГРОФУ ... - ТЕЛЕКИЈУ...!! Подсећам, Гроф Телеки је извршио САМОУБИСТВО као мађарски министар спољних послова... - када је први мађарски војник 1941, ушао у... - Суботицу као окупатор...!! Гроф Телеки је био - министар мађарске ВЛАДЕ и потписник СПОРАЗУМА о пријатељству и сарадњи мађарског и српског народа...Гроф Телеки је био космополита и искрени, осведочени српски ПРИЈАТЕЉ....! Зашто нема Споменик у сваком месту где живи мађарска мационална мањина...? Зашто нема СПОМЕНИК у Суботици и Новом Саду...? То Ви мени реците...

kalina

pre 6 godina

Veoma je vazno ispostovati sve u drustvu, sto je ovim i pokazano

Viki

pre 6 godina

Sastanak dvoje zvanicika izuzetno znacajan za Srbiju.

Ana

pre 6 godina

Obnova Sinagoge ,posle toliko vremena,ima ogroman značaj za jevrejsku zajednicu ali i šire.

Hulk

pre 6 godina

Konacno malo i lepih vesti. Lepo je to. Svaka cast.

mari

pre 6 godina

U Srbiji se cuje i uvazava glas manjine i to je dobro.

Pjer

pre 6 godina

Vučić sve čini da jača prijateljstvo sa svim narodima !!!

Dunja

pre 6 godina

Veoma je vazno da svaki gradjanin Srbije bude postovan, a to je u ovom slucaju i dokazano.

Maja

pre 6 godina

Mnoge zemlje bi trebalo da se ugledaju na Srbiju.

goga

pre 6 godina

Treba da razvijamo nase prijatelske odnose sa Madjarskom.

Tara

pre 6 godina

Premijer Mađarske Viktor Orban je uvek dobrodosao kao gost Srbiji.

Ana

pre 6 godina

Otvaranje rekonstruisane Sinanoge ima značaj pre svega za Suboticu.

Ana

pre 6 godina

Veoma je bitno da Subotica ima hram koji će zadovoljavati potrebe Jevrejske zajednice.

Rajko Cimeša

pre 6 godina

Drago mi je što vlast podržava verske zajednice i obnavlja svetinje.

dasa

pre 6 godina

Nikad bolji odnosi sa nasim susedima madjarima.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija