• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. P.

29.03.2018

18:43

KARLEUŠA NA SASLUŠANJU U POLICIJI ZBOG VAKCINA: Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv pevačice i još 42 osobe, ŠIRILI DEZINFORMACIJE!

Društvo

KARLEUŠA NA SASLUŠANJU U POLICIJI ZBOG VAKCINA: Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv pevačice i još 42 osobe, ŠIRILI DEZINFORMACIJE!

Podeli vest

Jelena Karleuša pozvana na saslušanje u stanicu "29. novembar" zbog krivične prijave koja je podneta protiv nje jer je širila dezinformacije o MMR vakcini 

Pevačica Jelena Karleuša moraće da se pojavi na saslušanju u policiji zbog krivične prijave koja je podneta protiv nje i još 42 osobe jer su širili dezinformacije o MMR vakcini! Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak protiv Karleuše, koja će dati izjavu u stanici "29. novembar" u Beogradu čim se vrati iz Turske, gde trenutno boravi.

Pored Karleuše, na saslušanje su pozvani i dramaturg Maja Volk, direktor Centra za prirodnjačke studije Miroljub Petrović, kao i veliki broj lekara, psihologa i roditelja koji su u medijima i preko društvenih mreža pozivali na bojkot MMR vakcine protiv malih boginja.

Nema povlašćenih

Kako saznajemo u tužilaštvu, koje je pokrenulo postupak

Odgovorni za epidemiju

Drago nam je da su naši sudovi brzo reagovali i pokrenuli postupak protiv šarlatana koji su odgovorni za epidemiju i smrt 12 ljudi

Dr Tomislav Stevanović, predsednik Udruženja "Pedijatrija zasnovana na dokazima"

na osnovu krivične prijave Udruženja "Pedijatrija zasnovana na dokazima", u toku su provere činjenica i prikupljanje potrebnih dokaza i dokumentacije kako bi postupak u potpunosti i na adekvatan način bio sproveden i okončan.

- Pozivi za saslušanje poslati su na adrese 43 osobe koje su obuhvaćene krivičnom prijavom. Saslušanja su počela u utorak, kada je ispitano četvoro, a juče je izjave dalo još šest lica sa spiska. Na ispitivanje je pozvana i pevačica Jelena Karleuša, ali ona prema našim saznanjima nije primila poziv, jer se trenutno nalazi u Turskoj. 

Očekujemo da, čim se vrati u Srbiju, dođe u policiju i izjasni se o navodima krivične prijave koja je podneta protiv nje - kažu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i dodaju da će prva sledeća saslušanja biti obavljena u petak.

- Tada će, između ostalih, izjave dati i dramaturg Maja Volk. Miroljubu Petroviću smo poziv poslali u Leskovac, gde je prijavljen. Želimo da napomenemo da u ovom postupku niko neće biti izostavljen, da neće biti izuzetaka, niti ustupaka ako se dokaže da su osobe protiv kojih je podneta prijava zaista širile paniku i dezinformacije o navodnoj štetnosti MMR vakcine. Nakon što budu prikupljeni svi relevantni dokazi i sprovedene i druge procesne radnje, tužilaštvo će blagovremeno o tome obavestiti javnost - dodaju u tužilaštvu.

Stop za šarlatane

Predsednik

Karleuša: Samo tražim pravo na izbor

Jelena Karleuša juče nije odgovarala na naše pozive, ali je ranije u nekoliko navrata izjavila da ostaje pri svom stavu da je MMR vakcina štetna jer izaziva probleme kod dece.

- Ja sam majka koja je vakcinisala oba svoja deteta. Jedno od njih je imalo strašne probleme po prijemu MMR vakcine i mene jedino mogu da optuže roditelji koji se sa tim problemima nisu susreli. Pošto vidim da se bolesna hajka, zastrašivanje i zamajavanje jadnog naroda ne smiruju, ponoviću da roditelji traže pravo na izbor kada je reč o MMR vakcini, kao u svim civilizovanim zemljama - rekla je ranije Karleuša.

Udruženja "Pedijatrija zasnovana na dokazima" dr Tomislav Stevanović ističe da su lekari tužbe protiv "antivakcinalnog lobija" podneli uz podršku 270 roditelja i da je ovo jedini način da se stane na put onima koji šire paniku i tako ugrožavaju zdravlje ljudi.

- Mesecima smo radili na prikupljanju dokaza, koje smo predali Prvom osnovnom sudu u Beogradu, i ponosni smo što je sudstvo brzo reagovalo i uzelo stvar u svoje ruke. Sada čekamo da se saslušanja završe i da svi tuženi daju izjave. Mi smo krivičnom prijavom želeli da konačno stanemo na put tom lobiju, koji poslednjih godina širi nebuloze u vezi sa vakcinacijom dece i uvaljuje svoje šarlatanske metode lečenja, pre svega na internetu. Na taj način izazvali su strah i paniku kod građana, što je direktno za posledicu imalo javljanje epidemije, i 12 žrtava, među kojima su i deca. Zato smatramo da ovde i te kako ima elemenata za krivično gonjenje 43 osobe, među kojima su i Jelena Karleuša, Maja Volk, Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović... Na tužilaštvu je sad da odluči - naglašava dr Stevanović.

Preti joj do pet godina zatvora

Prema Članu 343 Krivičnog zakonika (Izazivanje panike i nereda), Jeleni Karleuši i ostalim tuženima preti od šest meseci do pet godina zatvora ako se dokaže da su krivi:

Šta kažu tuženi:

Maja Volk, dramaturg

- Sve što mogu da kažem jeste da sam dobila poziv za saslušanje i da se moj stav o MMR vakcini nije promenio. Po meni je ta tužba besmislena, nisam čula da je iko tužen zbog svog mišljenja. Ja nisam protiv MMR vakcine, samo smatram da to ne treba da bude regulisano zakonom, već da taj izbor treba ostaviti isključivo roditeljima.

Miroljub Petrović, Centar za prirodnjačke studije

- Nisam još dobio poziv i ne znam da li ću ga dobiti jer smatram da za ovu optužbu nemaju nikakve dokaze. Da živimo na zapadu, ja bih već bio iza rešetaka! Ipak, pošto živimo u jedinoj slobodnoj evropskoj državi, mislim da od ove tužbe neće biti ništa. Na saslušanju ću da kažem da je MMR vakcina zapravo razblaženi gnoj bolesnih životinja.

Goran Draganić, advokat Mirjane Bobić Mojsilović

- Mirjana Bobić Mojsilović nije dobila nikakav poziv od državnih organa da dođe na saslušanje, ali ukoliko takav poziv stigne, moja klijentkinja će se odazvati. Ona nije pisala, niti govorila protiv MMR vakcine, što će i ponoviti na saslušanju ako je državni organi pozovu.

(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 6 godina

Pojeo vuk magarca,to će biti videće te.Ali hajde da kad je tako revnosna naša država neka ispita i omogući lečenje ljudi kanabisom kao u nelim zemljama evrope i sveta,pa da vidimo ima li efekta.

deda Raša

pre 6 godina

Nije ni policiji lako. Treba izaci na kraj sa ovakvom kretenusom.

Teodora

pre 6 godina

Trčite pred rudu: nije JK na saslušanju u policiji, jer ni poziv joj još uvek nije uručen. Prvo, ne znamo da li će poziv ikad biti uručen, a drugo što se ne zna je da li bi se ona tom pozivu odazvala. itd.

sumadinac

pre 6 godina

Karleusu mrzim!ali sada je upravu!a kada je država upravu što Bečeju da dadu pismenu garanciju u domu zdravlja!nego prete sa naznaka!a i ja sam za ko hoće hoće ko neće nece da vakciniše decu!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija