• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.04.2018

11:32

PREMINUO DANILO Ž. MARKOVIĆ

Društvo

PREMINUO DANILO Ž. MARKOVIĆ

Podeli vest

Profesor doktor, nekadašnji ministar prosvete u pet vlada i bivši ambasador u Moskvi Danilo Ž. Marković preminuo je u 85. godini života

Danilo Ž. Marković rođen je 30. juna 1933. godine u u selu Dol u opšti­ni Bela Palanka. Osnovnu školu završio je u rodnom selu a srednju školu - gimnaziju u Beloj Palanci. Uni­verzi­tetske studije završio je na Pravnom fakul­tetu u Beogradu diplomiravši na istom 1958. godine.

Po regulisanju vojne obaveze upisao je doktorske studije - teorijsko-pravni smer, na Pravnom fakultetu u Beo­gradu. U isto vreme upisao je doktorske stu­dije i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu - teorijsko-ekonomski smer. Usmeni doktorski ispit položio je na Eko­nomskom fakultetu oktobra 1964. a dok­torsku disertaciju odbranio februara 1965. godine.

Na novoosnovanom Pravno-ekonomskom fakultetu u Nišu 1960. godine Danilo Ž. Marković izabran je u zvanje asistenta za predmet sociologija na Pravnom odseku tog Fakulteta. Po odbrani doktorske disertacije Marković je (1965. godine) izabran u zvanje docenta za predmet sociologija, a u zvanje vanrednog profesora za isti predmet (1970. godine) na Ekonomskom odseku istog Fakulteta.

Početkom školske 1970/71. godine došlo je do podele Pravno-ekonomskog fakul­teta na Pravni i Ekonomski fakultet i dr Marković je nastavio rad na Ekonomskom fakultetu do maja 1974. godine, kad biva izabran u zvanje vanrednog profesora za predmet sociologija rada na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Na tom Fakultetu u zvanje redovnog profesora za isti predmet izabran je 1975. godine.

Pored izvođenja nastave iz sociologije rada, odlukom organa Fakulteta dr Markoviću je povereno organizovanje i izvođenje nastave iz predmeta socijalna ekologija. Od 1994. do 1998. godine dr Marković prekida rad na univerzitetu zbog angažovanja u diplomatiji (na dužnosti izvan­rednog i opunomoćenog ambasadora SR Jugoslavije u Ruskoj Fede­raciji).

Po završetku mandata u diplomatiji, dr Marković nastavlja rad na Univerzitetu u svojstvu redovnog profesora za predmet soci­jalna ekologija na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pored angažovanja u izvođenju nastave iz sociološke grupe predmeta (opšte sociologije, sociologije rada i socijalne ekologije) na fakultetima na kojima je bio u stalnom radnom odnosu, dr Marković bio je angažovan kao honorarni profesor i na više drugih fakulteta kako na osnovnim tako i na poslediplomskim (magistarskim) stu­dijama. U ovom svojstvu držao je nastavu iz opšte sociologije ili sociologije rada ili socijalne ekologije na osnovnim studijama, na sledećim fakultetima: Medicinskom fakultetu u Nišu, Tehničkom fakultetu u Nišu, Filozofskom fakultetu u Nišu, Fakultetu zaš­tite na radu u Nišu, Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, Defek­tološkom fakultetu u Beogradu i Fakultetu za sociologiju poli­tičke nauke i novinarstva u Ljubljani.

Nastavu je izvodio na posle­diplomskim magistarskim studijama: u Nišu na Filozofskom fa­kultetu i Fakultetu zaštite na radu; u Beogradu na Fakultetu političkih nauka, Fakultetu za fizičku kulturu i Mašinskom fa­kultetu. Pored držanja predavanja, dr Marković je na ovim fakulte­tima učestvovao i u radu većeg broja komisija za odbranu magistarskih teza. Uz to dr Marković je učestvovao, kao mentor ili kao član u komisijama za odbranu doktorskih disertacija na sledećim fakulte­tima: Ekonomskom fakultetu u Nišu, Filozofskom fakultetu u Nišu, Fakultetu zaštite na radu u Nišu, Ekonomskom fakultetu u Subotici, Mašinskom fakultetu u Beogradu, Defektološkom fakultetu u Beo­gradu i Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Predavanja u inostranstvu 

Dr Marković za vreme studijskih boravaka ili po pozivu držao je predavanja i u inostranstvu: u Bugarskoj 1964. godine (u Bugarskoj akademiji nauka) u Poljskoj 1972 (u Institutu za ergonomiju Poljske akademije nauka), u Nemačkoj 1973 (na Visokoj tehničkoj školi u Ilmenau); u Velikoj Britaniji 1978. godine (na univerzitetima u Bradfordu i Lesteru, na Politehnici u Portsmutu i Visokoj školi za ekonomske i socijalne nauke u Londonu); u Francuskoj (1977) na Uni­verzitetu u Parizu); u Ruskoj Federaciji od 1980-1998 (na uni­verzi­tetima u Moskvi; MGU "Lomonosov, Univerzitetu "Družba narodov", Moskovskom državnom socijalnom univerzitetu, Akademiji rada i socijalnih odnosa; GRU u Rostovu na Donu; Državnom teh­ničkom univerzitetu u Penzi; Univerzitetu u Tjumenu; Univerzi­tetu u Tveru, Čuvaškom univerzitetu i Univerzitetu u Kazanju); u Kini 1990 (na Pekinškom univerzitetu; Narodnom univerzitetu u Pekingu i Uni­verzitetu u Han Džou).

Pored učešća u izvođenju nastave iz sociologije na više fa­kulteta u zemlji i inostranstvu dr Marković je bio, ili je član, većeg broja redakcija časopisa i urednik više zbornika radova. Dugo godina bio je član redakcije časopisa „Sociologija sela" (Zagreb) i „Revija rada" (Beograd). Bio je član redakcije i zamenik glavnog redaktora Sociološkog leksikona (Beograd, 1982), član redakcije Enci­klopedije samoupravljanja, Malog leksikona samoupravljača (Beograd) i član re­dakcije „Ekonomske enciklopedije (Kijev).

Bio je urednik više zbor­nika radova, među kojima i zbornika radova Ekonomskog fakulteta u Nišu i Defektološkog fakulteta u Beogradu. Sada je član redakcije časopisa „Obrazovanje - teorija i praksa" (Beograd - Moskva) i član Međunarodne redakcije časopisa „Socio­loška istraživanja" (Moskva).

Dr Danilo Ž. Marković imao je više odgovornih funkcija na Univerzitetu. Na Univerzitetu u Nišu bio je član prvog Saveta univerziteta (1965-1967), dekan Ekonomskog fakulteta u dva uzastopna mandatna perioda (1970-1974) i član Matične komisije za osnivanje Filozofskog fakulteta (1970-1972). Na Univerzitetu u Beogradu bio je član Nastavno-naučnog veća Univerziteta 1976-1978, prvi dekan Defektološkog fakulteta (1976-1978), šef Katedre za političku sociologiju Fakulteta političkih nauka, prodekan za poslediplomske studije i dekan istog Fakulteta (1986-1988).

Funkcije van fakulteta 

Dr Marković imao je značajne funkcije i odgovorne dužnosti i van univerziteta. Bio je ministar prosvete u pet vlada Republike Srbije (1989-1993) i potpredsednik te Vlade 1992-1994. Uz to bio je poslanik prve više­stranačke Narodne skupštine Srbije (1990-1992) i poslanik Veća građana Savezne skupštine (1992-1994). Od 1994. do 1998. godine bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Ruskoj Federaciji.

Dr Danilo Ž. Marković iskazao je široko interesovanje za više oblasti sociologije, ali je, kako se da videti iz bibliografije njegovih radova, poseban doprinos dao razvoju posebnih sociologija: sociologije rada, sociologije bezbednog rada i socijalne ekologije (za poslednje dve može se smatrati i njihovim utemeljivačem). Njegov doprinos razvoju ovih posebnih nauka - sociologija, iskazan je ne samo velikim brojem publikovanih radova iz domena ovih nauka, već i njegovim angažovanjem u njihovom utemeljivanju kao akademskih disci­plina.

Dr Marković je zaslužan za njihovo prihvatanje kao nastavnih predmeta na više fakulteta i viših škola, npr. sociologije rada na ekonomskim i tehničkim fakultetima i višim školama, sociologije bezbednog rada (sociologije zaštite na radu) na Fakultetu zaštite na radu u Nišu, socijalne ekologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Fakultetu zaštite na radu u Nišu, Filozofskom fakuletu u Nišu i na svim učiteljskim fakultetima u Srbiji.

Uz to dr Marković je organizovao posebne smerove, poslediplomskih studija iz socio­logije rada i socijalne ekologije i bio njihov rukovodilac na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Pored toga dr Marković se angažovao da ove posebne sociologije budu zastupljene u nastavnim planovima posle­­diplomskih (magistarskih) studija i u drugim sme­rovima na fakul­tetima gde je to bilo primereno karakteru tih studija.

Prve magi­starske teze i doktorske disertacije iz socijalne ekologije rađene su i odbranjene na Fakltetu političkih nauka u Beogradu pod ruko­vodstvom dr Markovića. Inače dr Marković je dao značajan do­prinos osposobljavanju i razvoju naučnog podmlatka. Učestvovao je kao mentor ili kao član komisije, na više fakulteta, u izradi i odbrani oko 60 magistarskih teza i 30 doktorskih disertacija.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija