• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti online

04.04.2018

09:52

ZAGREB SE NIČEG NE STIDI: Srbina otele, pa ubile ustaše, a sada TRAŽE OD SRBIJE DA IM PRONAĐE NJEGOVO TELO!

Društvo

ZAGREB SE NIČEG NE STIDI: Srbina otele, pa ubile ustaše, a sada TRAŽE OD SRBIJE DA IM PRONAĐE NJEGOVO TELO!

Podeli vest

Na spisku nestalih koje Hrvatska godinama uredno traži od Srbije, nalazi se i ime Srbina za koga je pravosnažnom presudom utvrđeno da su ga ubili pripadnici Zbora narodne garde 1992. godine u Sisku

Reč je o Zoranu Trivkanoviću - jednom od najmanje 130 srpskih civila koji su brutalno ubijeni u ovom gradu između 1990. i 1992. godine. Trivkanović je "nestao" 25. avgusta 1991. godine tako što su pripadnici Zbora narodne garde upali u njegovu kuću i pretukli ga zajedno sa suprugom Dragicom. Zatim su ga izveli zajedno sa bratom Berislavom i ocem Nikolom.

Knjiga nestalih

Nikolino telo izbacila je Sava kod sela Gušće 28. avgusta te godine, a u nalazu obdukcije stoji da je reč o "nasilnoj smrti koja je uzrokovana prostrelnim ranama".

Borislav i Zoran Trivkanović se do 2014. vode kao nestali, a presudom Županijskog suda u Osijeku iz te godine, za ubistvo Nikole, Zorana i Berislava Trivkanovića, pravosnažno je osuđen Vladimir Milanković, tadašnji komandant hrvatskih policijskih snaga na širem području Siska i Banovine.

- Međutim, iako su ove osobe taksativno navedene u presudi kao njegove žrtve pred sudom u Osijeku, pred sudom u Sisku to ništa nije vredelo jer je odbačen zahtev njegove supruge za naknadu nematerijalne štete - priča Luka Šušak, advokat iz Zagreba i pravni zastupnik porodice Dragice Sučec.

Republika Hrvatska od Srbije traži odgovor o sudbini više od hiljadu svojih državljana, a između ostalih, na toj listi se nalaze i Zoran i Berislav Trivkanović.

Njihova imena se nalaze u dokumentu zvaničnog naziva "Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske" koji je objavljen maja 2015. Ovu publikaciju izdala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja Hrvatske.

AP photo/fotomontaža

Ova porodica je prethodno bila odbijena za naknadu štete uz objašnjenje da se njen suprug i dalje vodi kao nestao. Nakon presude u Osijeku, ona je zatražila ponavljanje tog postupka jer je u presudi protiv Milankovića taksativno naveden i njen muž.

Opštinski sud u Sisku je 4. aprila prošle godine prihvatio njene navode, ali je Županijski sud iz ovog grada na kraju presudio da se taj zahtev odbija kao neosnovan. I pored druge presude, u ovoj je obrazloženo da tužiteljka nije uspela sa "sigurnošću dokazati uzročnu vezu".

- Pre nekoliko dana Dragica je podnela zahtev za reviziju predmeta, pa očekuje da će sud ipak presuditi u skladu ne samo sa zakonom, već i sa zdravim razumom - navodi Šušak.

Presuda iz Osijeka

Na osnovu pravosnažne presude protiv Vladimira Milankovića koji je osuđen na deset godina zatvora, rekonstruisan je i događaj u kome su pripadnici zengi upali u kuću porodice Trivkanović.

Ustanovljeno je da su u njihovu kuću u Sisku upali 26. avgusta 1991. pripadnici zengi u crnim uniformama i naoružani do zuba pod nazivom "vukovi". Najpre su pretresli celu kuću, a zatim pretukli Zorana i Dragicu. Potom su iz kuće izveli Zorana, njegovog brata Berislava koji je tada imao 18 godina i oca Nikolu.

stock

Ubacili su ih u beli kamion u kome je bilo još sedmorica pripadnika zengi i odvezli do lokacije Ora - nekadašnji centar bivših omladinskih akcija. Taj prostor su kontrolisale zenge pod komandom Bože Budimira. Milanković je u toj jedinici bio jedan od komandanata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija