• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.P.

05.04.2018

19:51

SVE VEĆE GUŽVE NA PIJACAMA I U RADNJAMA UOČI PRAZNIKA! NAVALA NA JAJA I JAGNJETINU: Cene nisu skakale zbog Vaskrsa!

Društvo

SVE VEĆE GUŽVE NA PIJACAMA I U RADNJAMA UOČI PRAZNIKA! NAVALA NA JAJA I JAGNJETINU: Cene nisu skakale zbog Vaskrsa!

Podeli vest

Najveća potražnja pred vaskršnje praznike u Srbiji vlada za jajima i jagnjetinom! 

Prodavci na pijacama i u prodavnicama nisu podizali cene ovih najtraženijih namirnica za praznični ručak. Tako se jaja za farbanje mogu naći i za devet dinara po komadu, kilogram jagnjetine košta oko 900, a manje tražene prasetine oko 600 dinara po kilogramu, što je cena već mesecima.

Gužva na Veliki petak

U marketima popusti i akcije
Čini mi se da namirnice ove godine ne da nisu poskupele nego su pojedini proizvodi čak i jeftiniji
Zoran Nikolić, NOPS

Ekipa Informera obišla je beogradsku pijacu "Zeleni venac", koja je vrvela od kupaca. Ali, kako kažu prodavci, gužve se tek očekuju danas i na Veliki petak.

- Velika je ponuda, ali i potražnja, pogotovo za jaja. U prethodna dva dana prodao sam troduplo više jaja nego inače! Ujutru napunimo pune komode, a već oko podneva ostane svega nekoliko kartona. Već godinama se bavim ovim i najveću gužvu očekujem u četvrtak i u petak rano ujutru. Naša jaja koštaju od 10 do 15 dinara. Takoreći ima ponude za svačiji džep, a gotovo odmah nestane klasa srednjeg kvaliteta, koja košta 13 dinara, jer ta jaja nisu ni jeftina ni skupa - priča naš sagovornik i ističe da je prezadovoljan prodajom.

Public

Na niškim pijacama jagnjetina jeftinija
Na niškim i novosadskim pijacama cene su slične kao u Beogradu. Jaja se u Nišu mogu pazariti, zavisno od veličine, za devet do 12 dinara, dok su u Novom sadu od 10 do 15 dinara. Što se tiče mesa, u Nišu se kilogram jagnjetine plaća oko 690 dinara, a prasetine oko 400. U Novom Sadu jagnjeće i praseće meso skuplje je za po dvadesetak dinara nego u Nišu.

Na najvećem broju prazničnih trpeza ove godine naći će se jagnjetina, zaključuju prodavci, pošto je domaćice mnogo više kupuju nego prasetinu.

- Ove godine za Vaskrs najviše će se jesti jagnjetina, tek poneko kupi prasetinu. Prodaja je skočila, ali su cene ostale iste kao pre praznika - rekao nam je jedan od prodavaca na pijaci "Zeleni venac".

Sniženja u radnjama

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić istakao je da ni u marketima nisu podignute cene. Mnoge prodavnice, kaže Nikolić, nude velike praznične popuste i akcije, pa su namirnice jeftinije nego inače.

Namirnica            Cena u dinarima
jaja                                             9-17
jagnjetina                                  900
prasetina                                  600
svinjski but                              520
juneći but                                 840
kupus                                     60-80
zelena salata                         40-60
paradajz                                 70-100
pasulj                                       250

- Čini mi se da namirnice ove godine ne da nisu poskupele nego su pojedini proizvodi čak i jeftiniji! Mnogi marketi nude akcijske cene za meso i jaja, pa su niže nego inače. Trgovci su shvatili da pred velike praznike moraju da "skinu" cene kako bi im promet bio veći - objašnjava Nikolić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija