• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2019

07:47

ZVONA NE ZVONE, PESMA SE NE POJE... DANAS JE VELIKI PETAK - NAJTUŽNIJI DAN ZA HRIŠĆANE!

Društvo

ZVONA NE ZVONE, PESMA SE NE POJE... DANAS JE VELIKI PETAK - NAJTUŽNIJI DAN ZA HRIŠĆANE!

Podeli vest

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti

Pošto je to za hrišcane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišcanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovestima. Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na ckvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Pravoslavni hrišćani u nedelju 28. aprila obeležavaju Vaskrs.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje pravoslavna crkva ove godine slavi u nedelju, 28. aprila.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Na Veliki petak se ne peva i ne veseli se. Od velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Foto: Public

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja

Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Tradicija nalaže da budu crvena, naročito prvo koje ostaje kao čuvakruća. Praksa, međutim, pokazuje da se uskršnje farbanje jaja za mnoge pretvorilo u veliki trud ili umetnički rad, a za neke prilika za razvoj mini industrije.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Njime se obeležava događaj koji je sama suština Hrišćanstva.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 4 godine

Danas je veliki petak uteram vama srbima jedan veliki metak!

jova

pre 4 godine

Tko je želeo smrt Isusa Hrista,i tko ga je oterao na raspeće, (Popovi) Matej 26:3,4.5.16:21 20:18,19. Jovan 11:47-53 18:19-24 Luka 23:4-16. Marko 10: 33-34. Dela 4: 1-4. 16-19 Zašto su Popovi željeli smrt Isusa Hrista,pa zato ,kada ga je Jovan Krstitelj krstio u reci Jordanu,od tada nadalje Isus Hrist je činio mnoga čuda i izlečenja naroda, i narod je masovno išao za Isusom,a crkve su ostale prazne, nema naroda nema novca za popove, i zato su popovi željeli smrt Isusa Hrista,i zato su Popovi ubili Isusa Hrista, zamislite to licemerstvo Dali da se ubije Isus Hrist,a danas slave to ubistvo. (današnji Popovi to kriju od Bibliski nepismenoga naroda i ne govore ništa o tome) i današnji Popovi mrze Isusa Hrista i Boga.. svojim crkvama daju Ljudska imena,a ne Božja. Da se zna, šta znači Uskrsenje, Bog je dozvolio da se Isus Hrist ubije,jer nije moglo fizičko telo Isusa da se vrati Bogu na nebo već duhovno,a Uskrsenje znači da Bog može uskrsnuti sav pomrli narod,a Isus je primer toga uskrsenja.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija