• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

06.04.2018

18:36

(VIDEO) OVO SRPSKO ORUŽJE JEDINSTVENO JE U SVETU: Naslednik Nore, nova haubica ALEKSANDAR GAĐA U OBA SMERA!

Društvo

(VIDEO) OVO SRPSKO ORUŽJE JEDINSTVENO JE U SVETU: Naslednik Nore, nova haubica ALEKSANDAR GAĐA U OBA SMERA!

Podeli vest

Kao i ranije verzije "Nore", novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Novi artiljerijski sistem je, međutim, i vizuelno i konstrukcijski drugačiji

Kabina nišandžije sada na prednjoj strani vozila, odvojena od automatskog punjača. Ovaj sistem ima mogućnost gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope i čini ga jedinstvenim sistemom u svetu.

Kao i ranije verzije iz "Nore", novo oruđe ima kalibar 155 milimetara, sa dužinom cevi od 8,06 metara, zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara i maksimalnim dometom od 30 kilometara sa običnim projektilom, 42 sa aktivno-reaktivnim i 60 kilometara za projektil sa raketnim motorom. Domet zavisi, pre svega, od vrste projektila i zapremine komore.

Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 raketa.

Brzina kojom gađa "Aleksandar" je šest granata u minuti, što je brže od "Nore", a to je bio i glavni zahtev Vojske Srbije za novo artiljerijsko oruđe. Topovi i haubice koje je ranije imala naša vojska imale su manje brzine gađanja od tri do četiri granate u minuti, u zavisnosti od uvežbanosti posada.

VOJSKA SRBIJE BI RAZBILA ŠIPTARE, NI ALBANIJA IM NE BI POMOGLA: Istražujemo šta bi bilo u slučaju napada terorista ROSU NA SEVER I NOVOG RATA NA KOSOVU!

Nova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom i brzo napušta položaj, koristeći taktiku „udari i beži", uz pogon na svih osam točkova. 

"Aleksandar" je apsolutno automatizovan, pa je vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi!

Potrebna su svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem. Kabina je veoma dobro zaštićena, pa je i nivo bezbednosti u vozilu izuzetno visok.

Najnoviji događaji pokazuju opredeljenost Srbije za mir, ali i jačanje srpske vojske kako bi se lakše očuvala situacija bez vojnog sukoba na ovim prostorima, a pre svega na prostoru južne srpske pokrajine.

(VIDEO) STIŽE NOVI I JOŠ MOĆNIJI "OGANJ" ZA VOJSKU SRBIJE: Naša armija dobija ČAK 40 NOVIH SISTEMA!

Ove nedelje je objavljeno da Srbija nabavlja borbene helikoptere Mi-35 iz Rusije, a treba se podsetiti i nabavke ruskih Migova 29 (ovih dana očekuje se i potpisivanje ugovora sa Belorusijom za dodatne Migove 29) i najave iz marta ministra Vulina da dva transportna aviona An-26 dolaze iz Rusije.

Prethodnik Aleksandra je mo'na haubica Nora!!!

Listu deset najboljih samohodnih artiljerijskih sistema u svetu pogledajte u sledećem video zapisu!!!

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija