Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

07.04.2018

16:41

ALBANCI OD MRTVIH SRBA OTELI MILIJARDE EVRA: Neviđena pljačka na Kosmetu pred očima EULEKSA I KFORA!

Društvo

ALBANCI OD MRTVIH SRBA OTELI MILIJARDE EVRA: Neviđena pljačka na Kosmetu pred očima EULEKSA I KFORA!

Podeli vest

Albanski sudovi priznaju i punomoćja mrtvih Srba kao potvrdu da su prodali imanje Albancu. Uništeno je i uzurpirano oko 35 hiljada srpskih domova. Od ukupne površine od 1,088 miliona hektara, na koliko se prostire KiM, Albanci su uzurpirali više od milion  parcela u privatnom vlasništvu Srba, a vrednost otete imovine meri se milijardama evra

Privatna svojina je "sveta krava" u svim civilizovanim društvima, pa nije ni čudo što se takozvana država Kosovo ovog pravila, koje je inače uspostavio Zapad, ne pridržava. Naime, od ukupne površine od 1,088 miliona hektara, na koliko se prostire Kosovo i Metohija, Albanci su uzurpirali preko milion zemljišnih parcela koje su u privatnom vlasništvu Srba! I to nije sve.

Prema rečima profesora međunarodnog prava dr Dušana Čelića, osim zemljišta, trajno ili delimično je uništeno više od 35.000 kuća i stanova. Kolika je vrednost ove imovine teško je proceniti, ali se meri u milijardama evra.

- Srbi za ovu štetu nisu dobili nijedan dinar ili cent naknade. Pre svega, jer Unmikov mehanizam za vraćanje imovine nije obuhvatao naknadu štete ukoliko je ta imovina oštećena ili uništena. U takvoj situaciji, Srbima je ostao samo redovni, takozvani kosovski mehanizam. Dakle, da se obrate njihovom sudu za naknadu štete, pri čemu je to jedan začarani krug. Jer ako podnesu tužbu, oni moraju da navedu ko je odgovoran za nanetu im štetu - navodi Čelić.

Objašnjavajući šta to znači u praksi, naš sagovornik kaže da, na primer, Srbin ne može nikoga da tuži za uništenu imovinu tokom organizovanog nasilja nad Srbima u martu 2004. ili nasilja posle 10. juna 1999. godine, jer ne može da taksativno imenuje počinioca.

- Za sve to nije niko odgovoran! A zapravo bi morala da bude odgovorna privremena vlast na Kosovu. Drugim rečima, ta šteta bi trebalo da bude naplaćena iz kosovskog budžeta, ali u brojnim slučajevima koje sam uspeo da vidim - te tužbe su odbacivane jer sudovi nisu prihvatali odgovornost Kosova za takvu štetu -objašnjava sagovornik Sputnjika. 

Beta

Ako bismo pomnožili samo 35.000 oštećenih ili uništenih srpskih domova sa cenom od oko 50.000 evra, što bi u ovom trenutku bila cena nekretnina ispod prosečne cene na ovoj teritoriji, Kosovo je samo po ovom osnovu Srbima dužno skoro dve milijarde evra, a možda i više, dodaje on. Na to treba dodati vrednost svih uzurpiranih zemljišnih parcela...

Profesor Čelić podseća da je pre tri godine Evropska organizacija za bezbednost i saradnju radila istraživanje na primeru od 350 slučajeva u kojima su Srbi podneli krivične prijave za re-uzurpiranu imovinu (to su one nepokretnosti koje je Unmik oslobodio od uzurpatora - a uzurpator ponovo nakon pravosnažne odluke tu istu imovinu uzurpirao). To istraživanje je pokazalo da niko od 90 njih koji su procesuirani za prisvajanje srpske imovne nije odgovarao, već su samo bili novčano kažnjeni sa po 600 evra.

(VIDEO) ZSO ŠTO PRE! To je jedini način da Šiptari ne zauzmu sever Kosova i Metohije!

- Dakle, niko nije išao u zatvor, iako je to i prema kosovskim zakonima krivično delo za koje se može izreći kazna zatvora i do pet godina robije - kaže Čelić.

Sagovornik Sputnjika objašnjava da je postojalo pravilo Unmika da prognani kosovski Srbin, ako dobije njihovu odluku da mu je imovina oslobođena od uzurpatora Albanca, a ne može da uđe u svoj posed, ima mogućnost da svoju imovinu poveri, ostavi na upravljanje Unmiku, odnosno Unmikovoj agenciji za imovinu.

- Dakle, da Unmik nastavi da upravlja tom imovinom u njegovo ime i za njegov račun. Međutim, čak je i ta imovina re-uzurpirana. A šta tek sa onom imovinom koju Srbi nisu poverili Unmiku? - pita se sagovornik.

Nada da bi Srbi mogli da povrate svoju imovinu se donekle može tražiti u projektu Evropske unije o pravnoj pomoći, navodi Čelić, gde EU angažuje tim pravnika koji pomažu Srbima u procesima pred kosovskim sudovima.

DAČIĆ: Bez mentora Priština bi prihvatila predlog podele Kosova!

- Međutim, ta mera nije dovoljna. Ona donekle olakšava položaj Srbima da ne plaćaju advokata iz svog džepa, ali postoji dodatni problem, a to je diskriminaciona primena od strane kosovskih sudova. Ti sudovi ne primenjuju ni svoje propise na objektivan način, pa se često dešava da prihvataju lažno punomoćje. Znači advokat Albanac pokaže to punomoćje kojim ga je navodno Srbin 'ovlastio' da proda njegovu imovinu. Ima slučajeva gde su i srpske mrtve duše navedene kao ovlastioci na tim punomoćjima. Sud sve to prihvata. To je postao unosan biznis u kome svoje mesto ima i kosovski katastar nepokretnosti, koji prihvata da ubeleži u katastar Albanca kao vlasnika, iako dokumenti nisu verodostojni - objašnjava Čelić.

BONDSTIL JE KLJUČ, AMERI IZ NJEGA KONTROLIŠU SVE: Brisel se pita na Kosovu, koliko i SRBIJA O OTCEPLJENJU TEKSASA!

To je, kako kaže, gvozdena zavesa na koju Srbi nailaze na Kosmetu, i jedino što mogu da urade jeste da alarmiraju stručnu javnost, i to ne u Srbiji već u EU i dalje, posebno što se u kvartalnim izveštajima koje podnosi Unmik problem masovne sistematske uzurpacije srpske imovine - uopšte ne tretira.

Informer

- Treba reći da je Unmik svojevremeno doneo i propis koji se zove Uredba o registraciji ugovora o kupovini nepokretnosti u posebnim geografskim oblastima, koji ni sam Unmik nikada nije sprovodio, a to sada naravno ne pada na pamet ni kosovskim vlastima. On je podrazumevao da se zabeleži svaki kupoprodajnu ugovor u kome su stranke različite etničke pripadnosti, ali i da se istraži poreklo novca. To, nažalost, nije funkcionisalo ni tada, a ne funkcioniše ni sada - navodi profesor Čelić.

Dodatni problem je, prema njegovim rečima, i činjenica da se Srbija obavezala da vrati katastar nepokretnosti Prištini, a da zauzvrat Geodetski republički zavod nema nikakvu kontrolu nad onim što se dešava u Katastru Kosova i Metohije




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slavica

pre 6 godina

Uzas jedan dokle cemo svi da cutimo i da dozvoljamo proteziranje Albanaca na Kim od strane Euleksa

Daca

pre 6 godina

UNMIK sve radi u interesu Albanaca , uzurpirali su srpsku imovionu i niko nije odgovarao za to,.

Ognjen

pre 6 godina

Treba da se žalimo ako trebna i u Strazburu , ne smemo dozvoliti šiptarimna da otimaju srpsku imovinu.

kiza

pre 6 godina

Ja ovako kao laik mislim da kada bi priznali Siptarima Kosovo automatski bi ostali bez odstete za bombardovanje. Samo bi rekli pa i sami ste priznali da ste krivi i ode sve. I Kosovo i Odsteta od agresora i sve sto su nam oteli.

milan

pre 6 godina

Monstrumi. Srpski narod je dosta propatio od tih pecinaca.

Ana Mona

pre 6 godina

Velika sramota sta su sve albanci uradili, uz blagoslov i nesprecavanje od strane Euleksa!

buba

pre 6 godina

Na svim poljima Sri su stradali na KIM otimacina nasilje otimanje imanja zemljista dali ce to ikad biti naplaceno ili vraceno.

mihajlo

pre 6 godina

Veliki teret odgovornosti za pokolj nad srbima nose Prištinsko albanski političari!

Riki

pre 6 godina

Šta mislite da su to sami glupi šiptari smislili? Naučili ih zapsdni OLOŠI pa su s njima i delili plen.OLOŠ DO OLOŠA, LOPOV DO LOPOVA. I mi sa šiptarima pregovaramo? Treba ih vratiti u doba kad su služili samo za sečenje drva ručnom testerom i na drveno magare.

Tara

pre 6 godina

Tako su i nase oteli. Prepisali sve na svoje ime i nikom nista.

pantelija

pre 6 godina

Svi su oni zajedno u tom otimanju i pljacki zato bi i nasa drzava mogla da reaguje i da sve ugovore kojima su kupljene bilo kakve nekretnine na teritoriji Srbije od strane Albanaca a koji su sacinjeni posle 01.01 1999.godine proglasi nevazecim i da prodavci nisu u obavezi da vrate novac kupcima.

Marina

pre 6 godina

Sramota da se tako nešto dešava i da nema adekvatnih sankcija za takve mahinacije.

Sanja

pre 6 godina

Ovo je velika sramota! Šta drugo očekivati od njih!

Miodrag

pre 6 godina

Srbin da ukrade 10 dinara odmah bi isao u zatvor i na sud, i napravio bi se skandal, ovako pojeo vuk magarca. Sramota.

Dragomir

pre 6 godina

Tako su i došli do nepostojeće države, otimanjem kuća, poseda,njiva.... Način ponašanja tih vandala je svima prikazan hapšenjem Marka Đurića.

Zoran

pre 6 godina

Oni su stvarno nemaju obraza. Albanci su monstrumi.

Miki

pre 6 godina

Ako onako biju goloruk narod, onda je sve drugo potpuno očekivano.

Anja

pre 6 godina

Mirovne snage na KiM su po običaju žmurile dok se ovo dešavalo, služe za ukras izgleda!

jelena

pre 6 godina

Neka neko izracuna koliko su uzeli od trgovine organima.

Zoran

pre 6 godina

Albanci za svoje zlocine nad Srbima moraju da odgovaraju

anamarija

pre 6 godina

To je dokaz kakav je to narod kad otimaju tudju imovinu.

Rampart

pre 6 godina

Legalizovanje prevare se i moglo očekivati od terorističke kvazi države i njihovih patrona.

Nikimiki

pre 6 godina

Jel to ta pravda koju zapadni moćnici zagovaraju ???

Mika

pre 6 godina

Ima li kraja bahatom i bezobraznom ponasanju albanaca?!

Mila

pre 6 godina

Prosto je neverovatno sta su albanci sve radili a EULEKS i KFOR mirno posmatrali i cutali.

ana

pre 6 godina

Zalosno, zalosno, nemam drugi komentar.Imate li dusu?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija