• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/informer

07.04.2018

19:59

HRVATI ĆE PUĆI OD MUKE! JOŠ JEDAN AUTO-GIGANT STIŽE U SRBIJU: Nemački  'Vorvek Autotek' pravi fabriku u Preljini!

Društvo

HRVATI ĆE PUĆI OD MUKE! JOŠ JEDAN AUTO-GIGANT STIŽE U SRBIJU: Nemački 'Vorvek Autotek' pravi fabriku u Preljini!

Podeli vest

Nemačka kompanija "Vorvek Autotek", veliki proizvođač rezervnih delova za auto industriju, odlučila je da u Čačku izgradi pogon koji će zaposliti 1.000 radnika. Podsetimo i nemačka kompanija "Friedrishafen" planira izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti za automobilsku industriju u Pančevu. Dolazak velikih proizvođača u auto-industriji posebno nervira Hrvate, koji se velikom dozom ljubomore prate uspehe Srbije   

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović otkriva da će se nova fabrika prostirati na oko šest hektara u industrijskoj zoni u Preljini. 

- Poznati investitor u privrednoj zoni u Preljini doneo je odluku da Čačk investirati nešto manje od 50 miliona evra. Plan je da se u narednih šest godina razvije na 65.000 metara kvadratnih zatvorenog halskog proizodnog prostora, a samo ove godine biće izgrađeno preko 40.000 - rekao je Todorivić. 

Dodao je da pored prozvodnog prostora biće tu i centar za testiranje, dok će se edukacija radnika obavljati u Nemačkoj i Poljskoj. 

- Porodična firma "Vorvek Autotek" je iz nemačkog grada Vupertala i postoji već 200 godina. Veliki je dobavljač i proizvođač za auto industriju, pre svega za Audi, Dajmer-Klajser, Folksvagen, BMV, Porše, Bentli i ostale - kazao je Todorović. 

Prema njegovima rečima, početak pregovora sa ovom nemačkom firmom započeo je još prošle godine, u mandatu predsednika Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i nastavio kao predsednik RS kada je ih je i uspešno završio na zadovoljstvo svih a pogotovu stanovnika Moravičkog okruga. 

- Jedan od parametara koji je bio prsudan i u koji se uverili i predstavnici nemačke kompanije, jeste mogućnost da im pružimo kvalifikovanu radnu snagu, a velika prednost bio je i auto-put. Izgradnjom ove fabrike otvaramo i veliko poglavlje u industrijalizaciji i razvoju Moravičkog okruga i centralne Srbije uopšte - navodi Todorović dodajući da se neće stati samo na ugovoru sa ovim investitorom, već da će se pregovori nastaviti i sa drugima.

Nemačka kompanija "Friedrishafen" planira izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti za automobilsku industriju u Pančevu. Kompanija planira da zaposli u 540 ljudi u prvoj fazi poslovanja.

Pixabay

Sledeće godine, investicije bi trebalo bi da iznose oko 40 mililiona evra, u 2020. oko 25 miliona, a u 2021. godini 20 miliona evra, navodi se u saopštenju Grada. Takođe, plan je da kompanija u drugoj fazi izgradi objekte površine 25 hiljada kvadrata i da zaposli, kažu, od 800 do 1.000 novih radnika.

Hrvatski inovator i osnivač kompanije za proizvodnju električnih vozila "Rimac Automobili", Mate Rimac, prvi je ustalasao javnost u "lijepoj njihovoj" otkrićem da jedna velika nemačka automobilska kompanija dolazi u Srbiju kako bi proizvodila komponente za električne automobile.

Ispostavilo se da je bio u pravu jer je u Pančevo stigao "Friedrishafen". Hrvatsku sada čeka novi šok jer u našu zemlju stiže i "Vorvek Autotek".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija