• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2018

09:15

VUČIĆ U PONEDELJAK U MOSTARU: Srbija zemlja - partner na Međunarodnom privrednom sajmu!

Društvo

VUČIĆ U PONEDELJAK U MOSTARU: Srbija zemlja - partner na Međunarodnom privrednom sajmu!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće sutra u Mostar, povodom otvaranja Međunarodnog privrednog sajma, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, upečatljivo predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih kompanija, kao i bogatim kulturnim i umetničkim programom 

U ponedeljak će predsednik Srbije imati najpre sastanak sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Nakon toga sastaće se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Srba u tom delu BiH. 

On će, kako je planirano, sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, obići radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice, a nakon toga će razgovarati sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Zatim je predviđen sastanak sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru.

Na kraju prvog dana posete Mostaru Vučić će prisustvovati koktelu Privredne komore Srbije povodom Sajma privrede.

U utorak se predsednik Srbije sastaje sa premijerom Bugarske, zemlje koja predsedava EU, Bojkom Borisovom.

Sa bugarskim premijerom će razgovarati i o konkretnim infrastrukturnim i energetskim projektima.

Zatim će prisustvovati svečanom otvaranju 21. međunarodnog sajma privrede, na kojem je Srbija zemlja partner. 

Predsednik Srbije obratiće se na toj svečanosti, na kojoj će govoriti i član Predsedništva BiH Čović, kao i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, prisutnima.

Tokom poslepodneva predsednik Srbije će posetiti i Trebinje i kroz razgovor sa tamošnjim Srbima utvrditi kako im Srbija još može pomoći i podstaći ekonomski razvoj i svaki drugi napredak. 

On će, kako je najavljeno, obići radove na izgradnji vrtića „Srbija“, kao i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Na kraju posete Trebinju prisustvovaće svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u tom gradu.

Predsednik Srbije poslednji put boravio je u Mostaru pre mesec dana, 6. marta, kada je učestvovao na trilateralnom sastanak članova Predsedništva BiH i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Vučić je, tada, pozvao građane na sajam u Mostaru na kom je Srbija zemlja partner.

On je tom prilikom ocenio da je CEFTA donela mnogo toga dobrog, ali i da je dostigla vrh saradnje regiona u ekonomiji, te je potrebno da se pronađu dodatni mehanizmi za dalje pospešivanje kooperacije.

Rekao je da je neophodno da se stvori zajednički ambijent za investitore, i da se uklone brojne birokratske barijere, kako kamioni na granicama ne bi čekalo po 20 sati.

U prošloj godini zabeležena je rekordna robna razmena između Srbije i BiH, koja je dostigla vrednost od 1,726 milijardi evra.

Prema podacima koje su nedavno izneli ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović od toga je izvoz Srbije u BiH iznosio 1,21 milijradi evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra.

Zajednički cilj je da se robna razmena poveća na dve milijarde evra u tekućoj godini, ali za to je preduslov, kako je konstatovano, ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija