• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

11.04.2018

20:19

SAOBRAĆAJCI NIKOME NE GLEDAJU KROZ PRSTE:  Čak 34 bahata vozača u zatvoru zbog brzine i pijanstva!

Društvo

SAOBRAĆAJCI NIKOME NE GLEDAJU KROZ PRSTE: Čak 34 bahata vozača u zatvoru zbog brzine i pijanstva!

Podeli vest

Za prvih sedam dana primene zakona 31 vozač je pritvoren zbog vožnje sa više od dva promila alkohola, a troje zbog divljanja za volanom. Rekord je izmeren u Zemunu, gde je policija direktno poslala u zatvor čoveka koji je u subotu po podne izazvao udes sa 2,39 promila

Čak 34 bahata vozača završila su u zatvoru tokom prvih sedam dana primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, saznaje Informer u Upravi saobraćajne policije! Od tog broja, 31 vozač je priveden jer je imao više od dva promila alkohola u krvi, a trojica zbog nasilničke vožnje.

Rekord je izmeren u Zemunu, gde je policija direktno poslala u zatvor vozača koji je u subotu po podne 7. aprila izazvao udes sa 2,39 promila, dok je jednom Kruševljaninu izmereno 2,38 promila.

Nulta tolerancija 

U Saobraćajnoj policiji kažu da je tokom prvih sedam dana primene novog zakona važila nulta tolerancija i da su se patrole doslovce držale propisa. 

- U prvoj nedelji važenja novih propisa 34 vozača dobila

Nije svejedno
Vozač sa dva promila alkohola ima 80 odsto više šansi da izazove udes nego trezan vozač

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju

su kaznu zatvora od 30 do 60 dana. Ubedljivo najviše njih, čak 31, privedeno je zato što su za volanom bili sa više od dva promila alkohola u krvi, a ostala trojica poslata su iza rešetaka zbog ostalih oblika nasilničke vožnje. Rekord je zabeležen u Zemunu, gde je jedan vozač u subotu, 7. aprila, u 18.40 izazvao udes sa 2,39 promila alkohola u krvi i odmah je poslat u zatvor, dok je u Kruševcu vlasnik "punta" naduvao 2,38 promila i njega su prijavili građani - kažu nam u Saobraćajnoj policiji i dodaju da je ta statistika, uprkos svemu, čak i bolja u odnosu na prošlu godinu. 

- Tokom cele 2017. uhvatili smo oko 2.800 vozača sa više od dva promila, što je negde oko 53 slučaja nedeljno. Dakle, daleko više nego ovih 31, koliko je kažnjeno u poslednjih sedam dana. Samo što tada ti vozači nisu išli u zatvor, nego su sankcionisani novčano i oduzimana im je dozvola. Očigledno je da su novi, daleko oštriji propisi uticali da se broj bahatih vozača smanji za skoro 60 odsto - dodaje naš sagovornik. 

Potencijalne ubice

Direktor

Bolje nego ranije?! 

Tokom 2017. u proseku su nedeljno hvatana 53 vozača sa više od dva promila, što je mnogo gore nego u poslednjih sedam dana 

Saobraćajna policija

Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović pohvalio je ažurnost saobraćajaca širom Srbije uz napomenu da su ove rigorozne mere jedini spas za veću bezbednost na putevima. 

- Za ovih sedam dana od kada je na snazi izmenjen zakon, policija i sudovi su sklonili 34 potencijalne ubice sa naših puteva i ulica. Da ne pričam o napisanim kaznama za nevezivanje pojasa, dečija sedišta, brzu vožnju. Nažalost, u ovoj akciji uglavnom su kažnjavani vozači koji su imali više od dva promila alkohola u organizmu, koji direktno ugrožavaju i sebe i druge. Koliko su opasni oni, najbolje pokazuje podatak da vozač koji ima toliko alkohola u krvi ima osamdeset puta veći rizik da izazove saobraćajnu nezgodu nego trezan vozač - objašnjava Okanović i ističe da ovim tempom treba da se nastavi bez povlastica, jer će se samo tako vozačima podići svest.

Između Šida i Šimanovaca - 180 kazni

Kako Informer saznaje, na deonici puta Šimanovci - Šid, gde se već neko vreme primenjuje merenje prosečne brzine, za sedam dana akcije napisano je 180 kazni, a prednjačili su strani državljani.

 - Od ukupnog broja čak pet vozača vozilo je više od 160 kilometara na sat i svi ono su strani državljani. Ostale kazne napisane su zbog vožnje preko 120 kilometara na sat. Napominjemo da se ovih 180 kazni, izrečenih na deonici Šimanovci - Šid, odnose i na prosečnu brzinu i na slučajeve hvatanja presretačima - kažu u policiji.

Za pojas 350 kazni dnevno

Tokom protekle nedelje 350 vozača dnevno u proseku platilo je kaznu od 10.000 dinara zbog nevezivanja pojasa, što je napredak u odnosu na period pre donošenja novog zakona. 

PREKRŠAJI ZA KOJE SE IDE U ZATVOR Od 30 do 60 dana zatvora, 15 poena, 9 meseci zabrane

1. Vožnja sa dva ili više promila alkohola u krvi 

2. Prekoračenje brzine za više od 90 km/h u naselju (141 km/h i više)

3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/h u naselju (221 km/h i više) 

4. Preticanje kolone preko pune linije 

5. Prolazak kroz dva ili više crvenih svetala za manje od deset minuta

 - Prošle godine dnevno je pisano 500 kazni za pojas, a u poslednjih sedam dana taj broj je spao na 350 dnevno u proseku. Upravo smo problem nevezivanja pojasa potencirali kao rak-ranu u našem saobraćaju i očigledno je da naša upozorenja daju rezultate - dodaje naš sagovornik iz Saobraćajne policije.

PLJUŠTALE KAZNE ZA BRZINU, ALI ZATO SVI VEZUJU POJASEVE: Ovako je prošao prvi dan primene NOVOG ZAKONA O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU! U ZATVOR ZA BRZU VOŽNJU, PRETICANJE NA PUNOJ, PROLAZAK NA CRVENO I PIJANSTVO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija