• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.P.

13.04.2018

10:02

OTROVNI PARADAJZ UVEZEN I IZ GRČKE?! Otkriven još jedan sumnjiv slučaj na pijacama u Srbiji!

Društvo

OTROVNI PARADAJZ UVEZEN I IZ GRČKE?! Otkriven još jedan sumnjiv slučaj na pijacama u Srbiji!

Podeli vest

Paradajz na čijoj deklaraciji piše "kora nije za jelo" pronađen i na pijaci u Smederevu. Uvezen iz Grčke preko firme "Boki plus d. o. o.". Uvoznik i inspektori tvrde da je i ovaj paradajz, baš kao i onaj iz Turske, potpuno ispravan za upotrebu

Pojavio se još jedan slučaj "otrovnog paradajza" na srpskim pijacama! Samo nekoliko dana pošto je na beogradskim pijacama pronađen paradajz iz Turske na čijoj deklaraciji piše da "kora nije za ljudsku ishranu", isto to dogodilo se i na pijaci u Smederevu. Tamo je otkriven paradajz, koji je u Srbiju uvezla firma "Boki plus d. o. o.", na čijoj deklaraciji jasno piše da "kora nije za jelo".

Mutna posla
Prosto je neverovatno da dve identične greške počine dve različite kompanije za uvoz
Miladin Ševarlić, profesor 

Baš kao u slučaju paradajza iz Turske, i ovde uvoznik, ali i inspekcije Ministarstva poljoprivrede tvrde da je prošao sve kontrole, da je potpuno ispravan za jelo i da je na njega stavljena pogrešna deklaracija.

Ozbiljan skandal

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da su njihovi inspektori izašli na teren nakon što se pojavila sporna fotografija deklaracije paradajza uvezenog iz Grčke.

- Inspektori su izašli na teren kako bi proverili da li zaista postoje sporne deklaracije na kojima piše da kora paradajza nije za jelo. U magacinu kompanije koja je uvezla ovaj paradajz, od nekoliko zatečenih gajbica, nije pronađena nijedna sa spornom deklaracijom - kažu u resornom ministarstvu.

Direktor kompanije "Boki plus d. o. o." iz Vranja, koja je uvezla sporni paradajz iz Grčke, Goran Anđelković, rekao je za Informer da neko pokušava da mu smesti poturajući mu lažne deklaracije.

Informer

- Ja sam sto posto siguran da je u pitanju foto-montaža! Ne znam ko je odgovoran za to i zbog čega je to uradio, ali garantujem da te etikete nisu bile na gajbama. Kontrola nam je nenajavljeno upala u sredu, pronašli su samo dve gajbice paradajza u magacinu i na njima nije bilo sporne etikete. Prvi put sam uvezao paradajz od ovog proizvođača iz Grčke, negde oko sedam tona, i veoma brzo je prodat. Već sam i ranije imao sličnih problema, ali ne znam ko stoji iza ovoga - pravda se Anđelković.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić smatra da su kupci sa razlogom u panici i ističe da priča uvoznika o zamenjenim etiketama "ne pije vodu". 

Pronađene gajbice
otrovnog paradajza iz Turske

Kako nezvanično saznajemo u ministarstvu, na nekoliko lokacija inspektori su zaista pronašli nekoliko gajbica paradajza iz Turske, na kojima zaista stoji sporna etiketa da "kora nije za ljudsku ishranu".- Od nekoliko hiljada pregledanih gajbica paradajza uvezenog iz Turske, pronađeno je nekoliko na kojima zaista stoji sporna etiketa na kojoj piše "kora nije za ljudsku upotrebu". Zbog toga je pokrenut disciplinski postupak protiv inspektora koji je vršio proveru, a to nije uočio, dok je protiv uvoznika "Milić agrumi d. o. o." pokrenuta prekršajna prijava i snosiće posledice - rekli su nam u ministarstvu.

- Ja nemam reči za ovaj skandal, ljudi su u panici sa razlogom! Kao da jedan slučaj nije dovoljan, sada imamo još jedan. Paradajz čija se kora ne jede nikako ne bi smeo da se nađe u prodaji. Uvoznicima je najlakše da kažu da je problem u deklaraciji. Pravdaju se kao da je etiketa sa agruma, ali zašto onda na nazivu proizvoda piše paradajz? To njihovo objašnjenje ne stoji - kaže Nikolić.

Nije slučajno

Naš sagovornik savetuje kupce da paze šta kupuju i poziva nadležne da što pre reše ovaj problem.

- Mislim da kupci moraju biti jako oprezni. Kao i uvek, apelujemo da potrošači pre kupovine moraju čitati deklaracije jer je to jedini način da zaštite sebe i izbegnu ovakve alarmantne situacije. Sa druge strane, nadležni moraju da povećaju kontrole i što pre reše ovaj problem - napominje Nikolić.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić naglašava da je sada najvažnije da se sprovede detaljna istraga kako bi se utvrdilo o čemu se zapravo tu radi.

- Ovo ne može biti slučajnost, prosto je neverovatno da dve identične greške počine dve različite kompanije za uvoz. Takva deklaracija ne sme da postoji i da uđe u našu zemlju. Može biti i da je u pitanju smišljena zlonamerna kampanja ili nečija neslana šala. Neophodno je da načelnik Fitosanitarne inspekcije hitno reaguje, da se sprovede detaljna istraga i utvrde počinioci, a onda i strogo kazne. Potrebno je uvesti promene u samom pregledu na granici robe koja se uvozi, recimo da inspektori na licu mesta fotografišu deklaracije kako bi se ubuduće izbegle ovakve situacije - kaže Ševarlić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nije politički korektno

pre 6 godina

a zašto ne uvozimo paradajz iz Makedonije, ili Hrvatske ?

badza

pre 6 godina

Sve što je potrebno uraditi je da se hitno smeni taj načelnik fitisanitarne inspekcije,a posle njega i ovlašćena lica koja su odobrila uvoz ovog artikla.

Dragojlo

pre 6 godina

Sta radi inspekcija ako uvozni lobi radi sta hoce.Ministar poljoprivrede mora uloziti vise nalora a manje pricati jer svi znamo da se uvozi losa hrana!!!

Vns

pre 6 godina

Grčka braća nas truje...i našoj deci što ubijaju po Zakintosu ,sude

branko1

pre 6 godina

Problem brzo rešiv.Naterati uvoznike I san.inspektore, koji tvrde da je sve to laž, da obavezno hrane svoje porodice tim proizvodima.Ako im se ništa ne desi,pustiti u prodaju.Ono što je njima važno da pare nisu opasne za njihove dzepove.Sram da ih bude

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija