• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.04.2018

14:39

TAJKUN MIROSLAV MIŠKOVIĆ PRVI PUT PROGOVORIO O OTMICI: Držali su me u rupi i hranili ćevapima!

Društvo

TAJKUN MIROSLAV MIŠKOVIĆ PRVI PUT PROGOVORIO O OTMICI: Držali su me u rupi i hranili ćevapima!

Podeli vest

Otmičari, pripadnici 'zemunskog klana', u tom šahtu su mi dali ćevape u lepinji. Bili su vrući i slepljeni, što je sugerisalo da su kupljeni u blizini, napisao je Mišković u svojoj autobiografiji

Gazda 'Delte', zloglasni tajkun Miroslav Mišković posle punih 17 godina progovorio je o detaljima otmice čija je žrtva bio aprila 2001.

Mišković kaže da su ga oteli pripadnici 'zemunskog klana', da su ga držali zatočenog u rupi, zapravo u iskopanom šahtu neke garaže na periferiji Beograda, kao i da su ga hranili banjalučkim ćevapima! U autobiografskoj knjizi "Ja, tajkun", čije delove je juče objavio 'Nedeljnik', Mišković kaže i da je dil koji je sklopio sa otmičarima zapravo bio posao njegovog života?!

Prenosimo vam najzanimljivije detalje Miškovićeve ispovesti:

Odličan biznis
Otmičari su me izbacili iz kola i dali deset maraka za taksi. Pomislih, kakav posao: uzeli mi sedam miliona maraka, a ostavili deset za taksiMiroslav Mišković

* U ponedeljak, 9. aprila 2001, u 8.15 ujutru, u blizini Geneksove zgrade u kojoj se tada nalazilo sedište 'Delte', bio sam otet iz svog automobila. Otprilike na dvesta metara od garaže, jedan tamnoplavi 'audi' preprečio je put 'alfa romeu' u kojem smo bili moj vozač Krle i ja. Iz 'audija' su izašla trojica muškaraca sa fantomkama, naoružani automatskim puškama. Pokušao sam da se odbranim, ali dobio sam najpre nekoliko udaraca u grudi, a onda i jedan u potiljak. Ugurali su me u njihov auto i stavili mi široku lepljivu traku preko očiju i usta.

Ko je spremio teren za hapšenje?

Mišković u svojoj biografiji vrlo negativno govori o bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koga, uz aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, smatra najodgovornijim za svoje hapšenje.
* Mene je uhapsio Vučić, ali teren za to pripremio je Tadić. On je bio glavni inspirator priča koje su imale cilj da velike privatne kompanije što više oslabe, a ozbiljne poslovne ljude u javnosti predstave kao pljačkaše. Kad smo kupili hotel 'Kontinental', poslao mi je poruku: 'Opet mi zabadaš prst u oko'.

* Upozorenje je bilo više nego jasno: 'Ne skidaj traku sa očiju. Potrudi se da nas ne vidiš. Za tebe je bolje da nas ne vidiš'. U takvoj atmosferi, u skučenom, polumračnom, vlažnom i hladnom šahtu teško je da se čovek ne uplaši. Bilo je jasno da imam posla sa opasnim ljudima. U šahtu je bilo užasno hladno. Kad sam se požalio, doneli su mi vunene čarape, one bele, pletene. Nešto kasnije i dva ćebeta da se u njih umotam.

* Otkup mi je prvi put pomenut kad se pojavio čovek koga su zvali 'šef'. Zahtevao je deset miliona maraka. Odgovorio sam da je to nemoguće. Na kraju smo se sporazumeli da se plati pet miliona. Čak smo se i rukovali. Ključno je bilo što je taj čovek imao izrazito malu šaku, preneo sam to posle Miletu Novakoviću. Njegov komentar je bio: 'Onda znamo ko te oteo. To je Dušan Spasojević'.

Ambasador SAD Manter ga branio

* Po mom hapšenju, zaposleni u "Delti" nisu sedeli skrštenih ruku. Po savetu Kamerona Mantera, bivšeg ambasadora SAD, angažovali smo "Podestu", uticajnu američku kuću. Za odnose s evropskom administracijom u Briselu, stupili smo u kontakt sa APCO, jednom od najvećih svetskih firmi za strateške komunikacije.

* Policiji sam preneo i da sam, tražeći da jedem, dobio ćevape u lepinji. Bili su vrući i slepljeni jedan za drugi, što je sugerisalo da su kupljeni u blizini. I da je to bio onaj banjalučki ćevap u pločicama, što je sužavalo broj mogućih lokacija.

* Te noći otmičari su nekoliko puta zvali mog saradnika Milana Spasojevića, koji je seo s parama i počeo da vozi po Beogradu. Tražili su mu da promeni auto i karticu za mobilni, obavestili ga da je svota podignuta na sedam miliona - toliko im je na kraju i plaćeno. Pretili su da će, ako napravi neku grešku, ubiti mene, njega i naše porodice. Bili su besni zbog angažovanja policije, a pretpostavljam da je Legija imao informacije o tome.

* Milan je satima vozio po kiši i bio na ivici živaca, dok mu konačno nisu naredili da torbu s novcem izbaci preko bankine na autoputu blizu Šimanovaca. Posle isplate otkupa, ponovo sam ubačen u auto, vozili smo se neko vreme i onda sam izbačen iz kola.

* Otmičari su mi dali kapu jer je padala kiša i deset maraka, kako bih mogao da platim taksi, jer sam bio bez ičega, dokumenata, telefona i novca. Pomislih, ovo je posao života: uzeli mi sedam miliona maraka, a ostavili deset za taksi.

Printscreeen

Novaković: Telefoni su pomogli u istrazi

Mile Novaković, bivši načelnik UKP, ističe da je Mišković verno opisao otmicu.
- Znamo kakva su to vremena bila. Pretpostavljam da je to bio njegov najgori deo života. Istrazi je najviše doprinelo što smo pronašli dva telefona koja su bila u komunikaciji na dan otmice. Oni su pronađeni kod frizerki koje su se družile sa braćom Simović. Komunikacija, listinzi i položaji odakle su telefonirali dokazali su da su 'zemunci' to uradili. Kasnije, u "Sablji" su se totalno razotkrili - objašnjava Novaković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 6 godina

Ja te ne bih hranio cevapima, s obzirom koliko si ALAV NA PARE koje si OTIMAO od NARODA SRBIJE , svojom spregom sa TADASNJIM POLITICARIMA I VLASTODRSCIMA !!!!!

Cvele

pre 6 godina

Za miseve ,pardon pacove,jedina dobra hrana je misomor

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija