• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

16.04.2018

10:47

(VIDEO) HRVATI ĆE TEK SADA DA POLUDE! SVETSKI GIGANT ULAŽE U SRBIJU 400 MILIONA: Naša zemlja biće auto-džin?!

Društvo

(VIDEO) HRVATI ĆE TEK SADA DA POLUDE! SVETSKI GIGANT ULAŽE U SRBIJU 400 MILIONA: Naša zemlja biće auto-džin?!

Podeli vest

Poznati kineski proizvođač guma "Linglong" traži adresu za evropski pogon. Ako je suditi po napisima u stranim medijima, u konkurenciji četiri države najveće šanse ima Srbija. "Evropski gumarski žurnal", međutim, pozivajući se na kineski izvor tvrdi da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor

Reč je o investiciji, vrednoj 400 miliona evra, najvećoj stranoj u našu industriju. Namera je da iz nove fabrike godišnje izađe deset miliona putničkih guma, dva miliona teretnih i 10.000 guma za terenska vozila.

Podsetimo, Nemačka kompanija "Vorvek Autotek", veliki proizvođač rezervnih delova za auto industriju, odlučila je da u Čačku izgradi pogon koji će zaposliti 1.000 radnika. Nešto ranije je i nemačka kompanija "Friedrishafen" obelodanila da planira izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti za automobilsku industriju u Pančevu. 

Dolazak velikih proizvođača u auto-industriji posebno nervira Hrvate, koji se velikom dozom ljubomore prate uspehe Srbije   

"Evropski gumarski žurnal", pozivajući se na kineski izvor, nedavno je objavio da su Kinezi odlučili i da je Srbija definitivni izbor. Vest je preneo i češki privredni list "Hospodarske novini", jer je Češka važila za ozbiljnog kandidata.

- Iako je češki predsednik Miloš Zeman prilikom posete Moravsko-šleskoj oblasti najavio da će tu doći, kineska fabrika guma je između Češke, Poljske, Slovačke i Srbije izabrala Srbiju - piše češki list. 

Navode češkog lista nisu želele da zvanično komentarišu češke institucije zadužene za razgovore sa investitorima. Baš kao ni srpske.

- Tačno je da se "Linglong" interesovao za ulaganje u Srbiju, ali se konačna odluka još ne zna - čuli smo od upućenih u gumarsku industriju Srbije. - Pregovori se vode na državnom nivou.

Da se još pregovara potvrdili su i kineski izvori. Baš kao i sam "Linglong" u odgovoru na tekst "Evropskog gumarskog žurnala".

HRVATI ĆE PUĆI OD MUKE! JOŠ JEDAN AUTO-GIGANT STIŽE U SRBIJU: Nemački 'Vorvek Autotek' pravi fabriku u Preljini!

Da "Linglong" razmišlja i o Srbiji čulo se pre godinu dana. Kineski ambasador Li Mančang najavio je prošlog juna da u Srbiju stiže veliki proizvođač guma. Evropa je već tada uveliko šuškala da "Linglong" traži lokaciju, a da su u užem izboru Češka, Poljska i Slovačka. Od tog momenta u trku je ušla i Srbija. Ova kompanija je godinama unazad u prvih 20 svetskih proizvođača guma i prvih pet u Kini.

- S jedne strane, proizvodnja guma se seli i skoro je potpuno preseljena u Aziju, jer su tamo blizu sirovine - objasnili su nam tada u Privrednoj komori Srbije.

Blizu su kapaciteti za proizvodnju veštačkog kaučuka i plantaže prirodnog. S druge strane, nije nelogično da žele da ulažu i pokrenu proizvodnju u Srbiji zbog perspektive izvoza u Evropsku uniju. 

Prodaja "Tigra" kompaniji "Mišlen" predstavljala uspešan model privatizacije

U sektoru gume u Srbiji posluju 362 preduzeća i beleže suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni. Industrija gume i plastike doprinosi bruto domaćem proizvodu Srbije sa 1,2 odsto. Naši proizvođači pneumatika izvoze na tržišta Francuske i Velike Britanije, ali i dalje proizvodimo daleko manje od glavnih evropskih konkurenata - Češke, Poljske, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

(VIDEO) AMERI I RUSI U ŠOKU! SRPSKI MILOŠ RASTURIO KONKURENCIJU U ABU DABIJU: Arapi ga "oteli", hoće ga za sebe!

Tokom prva tri kvartala prošle godine u sektor gume i plastike stigao je 73,1 milion evra stranih investicija. Ranija prodaja "Tigra" "Mišlenu" i dalje je jedan od najuspešnijih primera privatizacije u Srbiji. Ona sada generiše oko 50 odsto prihoda u proizvodnji gume.

Strane kompanije koje su investirale u srpsku proizvodnju guma i plastike su "Mišlen", "Kuper tajers", "Mitas", "Kuper standard", "Sigit", "Mekaplast", "AD Plastik", "Kontitek", "Teklas", "Hačinson", "Konfecioni Andrea", "Norma grup", "Kolektor", "Manjeti Mareli.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija