• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

16.04.2018

19:51

BEBA ALEKSANDRA 15.ŽRTVA MORBILA: Zarazila se od majke, virus joj napao srce! DEVOJČICU IZ DOLJEVCA UBILE MALE BOGINJE

Društvo

BEBA ALEKSANDRA 15.ŽRTVA MORBILA: Zarazila se od majke, virus joj napao srce! DEVOJČICU IZ DOLJEVCA UBILE MALE BOGINJE

Podeli vest

Aleksandra Bećirović iz Doljevca preminula od morbila devet dana pre prvog rođendana. Prethodno bila potpuno zdrava, ali nije primila MMR vakcinu. Virus joj sa pluća prešao na srce

Aleksandra Bećirović iz Doljevca petnaesta je žrtva epidemije malih boginja u Srbiji! Beba stara 11 meseci umrla je devet dana pre prvog rođendana na Dečjoj internoj klinici u Nišu, pošto su joj morbile napale srce. Nesrećna devojčica, koje se zarazila preko majke, prethodno je bila potpuno zdrava, ali nije primila MMR vakcinu.

Jedinstven slučaj u Srbiji
Prvi put od početka epidemije u Srbiji imamo slučaj da morbile ubiju tako što napadaju srce
dr Dejan Milojević

Aleksandra je primljena u bolnicu 6. aprila sa promenama na plućima, a prema rečima lekara, kobno po život bilo je to što je virus morbila izazvao infekciju srčanog mišića.

Svi se razboleli

Porodica Bećirović trebalo je 20. aprila da proslavi prvi rođendan svojoj mezimici, ali umesto veselja, Aleksandri pripremaju sahranu.

Informer

- Aleksandra je, baš kao i njena dvogodišnja sestra, dobila boginje od majke Marije. Imale su temperaturu, pojavile su im se i ospe. Aleksandra je bila najbolesnija, verovatno zato što je bila najmlađa, pa je najteže podnosila bolest. U nišku bolnicu smo je odveli 6. aprila jer je počela i da se guši. Pluća su joj teško radila, u bolnici joj je srce dva puta stalo. Prvi put su uspeli da je povrate, ali drugi put je bio koban. Umrla je devet dana pre prvog rođendana - priča Srđan Bećirović, deda preminulog deteta, koji kaže da se svi u porodici pribojavaju za zdravlje Aleksandrine sestre:

Bećirovići već izgubili dete

Aleksandrina smrt njenim roditeljima je još teže pala jer su pre pet godina već izgubili jedno dete. Deda Srđan Bećirović tvrdi da ono nije preminulo od boginja.
- Beba je imala samo tri meseca kad je umrla. Uzrok smrti nije baš tačno utvrđen, ali znam da nisu bile boginje - kaže Bećirović.

- Ona jeste sada dobro, ali je stalno vodimo kod lekara i kontrolišemo joj stanje, jer smo u strahu pošto smo izgubili našu Aleksandru.

Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege na Dečjoj internoj klinici kaže da je kod Aleksandre laboratorijski potvrđen virus morbila, koji je inficirao srčani mišić.

- Dete je primljeno u dobrom stanju, ali se ubrzo javio problem sa plućima, a došlo je i do poremećaja srčanog rada. Stavljena je na respirator, međutim, stanje je nastavilo da se pogoršava, pa je preminula u četvrtak u večernjim satima. Telo je poslato na obdukciju, pretpostavlja se da je smrt nastupila zbog infekcije srčanog mišića. Nalaz sa Torlaka je potvrdio da je dete imalo virus malih boginja - kazao je Milojević, koji je potvrdio da obolela beba nije bila vakcinisana od morbila.

Peta žrtva u Nišu

Informer

Preminula devojčica je peta žrtva malih boginja u Nišu. Na Dečjoj internoj klinici ima još dece zaražene ovom bolešću, ali nijedno od njih nije životno ugroženo. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od morbila je do sada u našoj zemlji obolelo 4.740 osoba.

Strada i srce

Komentarišući to što su boginje kod devojčice dovele do srčanog zastoja, Milojević ističe da takvi slučajevi nisu retki u praksi.

- Nije neobično da kod teških upala pluća strada srčani mišić. To jeste prvi put zabeleženo od početka epidemije morbila, ali virusne infekcije mogu da dovedu do oštećenja srca - objasnio je doktor Milojević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija