• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Crnomarković

19.04.2018

19:17

BENZIN OD JUNA 157, A DIZEL 166 DINARA! Gorivo poskupljuje zbog rata u Siriji!

Društvo

BENZIN OD JUNA 157, A DIZEL 166 DINARA! Gorivo poskupljuje zbog rata u Siriji!

Podeli vest

Gorivo će u Srbiji do leta poskupeti osam do deset dinara zbog skoka cene barela nafte, prouzrokovanog sukobima na Bliskom istoku, kažu u naftnim kompanijama

Cene goriva u Srbiji će do početka juna porasti za čak osam do 10 dinara po litru, najavljuju u naftnim kompanijama! To znači da ćete za litar bezolovnog benzina morati da izdvojite oko 157 dinara, dok će evrodizel koštati 166 dinara.

Naftaši tvrde da će do ovog vrtoglavog poskupljenja doći zbog novih sukoba u Siriji, koji su doveli do rasta cene barela sirove nafte na svetskom tržištu za čak 10 odsto, sa 64 na 71 dolar. Da sve bude gore, pošto se ovom ratu ne vidi kraj, gorivo bi u svetu moglo dodatno da poskupi u narednim mesecima, što će takođe osetiti i potrošači u našoj zemlji.

Pratimo svet

Srđan Knežević, vlasnik najuspešnije domaće naftne kompanije "Knez petrol", potvrdio je za Informer ove crne prognoze i naglasio da se sukob u Siriji osetno odrazio na cenu nafte na svetskoj berzi.

Kupci moraju da osete
Cena barela je skočila deset odsto, mi se trudimo da kupci to ne osete, ali to je nemogućeSrđan Knežević, vlasnik "Knez petrola"

- Na današnji dan je barel sirove nafte na svetskom tržištu oko 71 dolar, a pre ove krize u Siriji njegova cena je bila oko 64 dolara, što znači da je došlo od poskupljenja od čak deset odsto. Mi se trudimo koliko možemo da kupci sve ovo što manje osete, ali je to nemoguće. Ukoliko stvari u Siriji nastave ovako da se razvijaju, a nažalost je sva prilika da hoće, do početka juna će sigurno doći do osetnijeg poskupljenja za potrošače u Srbiji. Prema našim procenama, cene svih vrsta goriva na pumpama porašće između sedam i osam, pa možda i do 10 dinara - iskren je Knežević.

On tvrdi i da nisu tačne priče da gorivo poskupljuje jer država podiže namete, ali demantuje i da naftne kompanije uzimaju velike marže.

Koliko će koštati gorivo

Vrsta                     april                jun
Evrodizel               156                 166
Bezolovni benzin   147                157
u dinarima po litru

- Državni nameti su ostali u potpunosti isti kao pre i za poskupljenje na benzinskim stanicama je odgovoran jedino skok cene barela sirove nafte. Što se tiče marži koje uzimamo mi kao naftne kompanije, i njih smo dodatno smanjili da potrošači ne bi imali nagli skok cene. A od te iste marže moramo da platimo i radnike i struju za pumpu i priključenje na put i onda nam u sadašnjim okolnostima ostane minimalna zarada. Zbog toga i svi mi u naftnim kompanijama jedva čekamo da kriza oko Sirije prođe i da se sve vrati u normalu - objašnjava vlasnik "Knez petrola".

Domino efekat

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je za Informer da naftne kompanije nemaju mnogo prostora da smanjuju sopstvene marže i tako održavaju cenu nafte.
- Rast cene barela sirove nafte u svetu moraju da osete i kupci u Srbiji jer mi većinski uvozimo naftu. Za prvo vreme, naftne kompanije su, kako ne bi pao promet, održavale cenu tako što su se odricale dobrog dela svojih marži, ali ni to ne može dugo da traje jer su oni tim zaradama prilagodili troškove, a sigurno neće dozvoliti da uđu u minus. Loša stvar je što će sa skokom cena goriva, po domino efektu, poskupeti i brojne druge namirnice i usluge koje zavise od saobraćaja- ističe Madžar.

Srbija tek treća u regionu po ceni benzina

Iako važi uverenje da je u našoj zemlji najskuplje gorivo u regionu, podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije govore nešto sasvim suprotno.
- Da ova teza nikako ne može da stoji, svedoči činjenica da je Srbija po ceni benzina tek treća u regionu. Ispred nas su i Hrvatska i Crna Gora, gde vam se mnogo manje isplati da sipate gorivo - rekli su nam u udruženju.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija