• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

20.04.2018

17:26

NAČELNIK MUP-A: Najmanje ubistava u zadnjih 30 godina

Društvo

NAČELNIK MUP-A: Najmanje ubistava u zadnjih 30 godina

Podeli vest

U Srbiji je u toku prethodne godine zabeležen najmanji broj ubistava u prethodne skoro tri decenije, a poslednjih godina je značajno manji i broj profesionalnih ubistava, ističe načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Dejan Kovačević

Prema njegovim rečima, početkom 2000-tih gotovo svakodnevno su se dešavala ubistva, oko 200 godišnje, a prošle godine je evidentirano 76 takvih krivičnih dela. 

- Zahvaljujući merama koje je preduzeo MUP, od zabrane ulaska u Srbiju stranim državljanima, koji su deo kriminalnih grupa, do pojačanih kontrola lica iz kriminogene sredine, uspeli smo drastično da smanjimo broj ubistava - rekao je Kovačević Tanjugu. 

On je istakao da su apsolutno netačne informacije da je u poslednje tri godine u Srbiji počinjeno 98 profesionalnih ubistava, navodeći da je taj broj tri puta manji i to, kako kaže, ako se računa da su ubijeni oni koji imaju kriminalni dosije, što ne znači da je reč o profesionalnim ubistvima. 

- Neka od tih ubistva su, recimo, posledica svađa u nekom od ugostiteljskih objekata, a ne profesionalno pripremljenih ubistava. Iako je nekada potrebno vreme da bi se rasvetlilo neko ubistvo ljudi iz kriminogene sredine, zahvaljujući dobrom radu policije, ove godine su vrlo brzo rasvetljena dva takva ubistva od ukupno sedam - rekao je Kovačević. 

Podsetio je da je policija u prethodne tri godine uspela da rasvetli više od 10 takvih ubistava iz prethodnog perioda, od kojih su, kaže, neka počinjena i pre dve decenije. 

On je naveo da je policija prošle godine rešila ubistvo Dragomira Kalinića u Bariču, koje je počinjeno 1998. godine, a posle 15 godina rešeno je i trostruko ubistvo koje je počinjeno 2000. u jednom preduzeću na Novom Beogradu.

Pored toga, pre tri godine policija je rasvetlila i 19 godina staro ubistvo Gordane Inđić, kao i ubistvo Tihomira Ponjevića koje je počinjeno 2002. godine u Tovariševu kod Bačke Palanke. 

- To je jasan pokazatelj da se svim slučajevima pridaje velika pažnja i da policija nikada ne odustaje, već je potrebno vreme da bi se neka ubistva razrešila - rekao je on. 

Kovačević je poručio da građani danas mogu da se osećaju daleko bezbednije nego pre deset i više godina kada je broj ubistava bio i do tri puta veći nego danas.

(FOTO) NEMAČKA DONACIJA: MUP dobio 20 vozila za graničnu policiju!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
strucnjak

pre 5 godina

Uvek je broj ubistava bio posledica stanja u kome se drzava nalazi, odnosa vlasti prema borbi protiv kriminaliteta, a policija je uvek dobro radila shodno tome koliko joj je vlast dozvoljavala.Ovaj podatak je uveliko zasluga Ministra i vlasti uopste.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija