• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

20.04.2018

22:39

ZRENJANINAC REKORDER! Naduvao čak 3,2 promila! Policajci ga odmah uhapsili!

Društvo

ZRENJANINAC REKORDER! Naduvao čak 3,2 promila! Policajci ga odmah uhapsili!

Podeli vest

Mortus pijani vozač u ponedeljak uhvaćen kako kolima divlja ulicama Zrenjanina. Po kratkom postupku poslat na trežnjenje, pa u zatvor

Mortus pijani vozač iz Zrenjanina uhvaćen je u ponedeljak uveče kako divlja ulicama ovog grada sa neverovatnih 3,2 promila alkohola! Njega su saobraćajci momentalno poslali u stanicu na trežnjenje, a već sledećeg dana ga je sudija za prekršaje osudio na 30 dana zatvora, uz devetomesečno oduzimanje dozvole i 15 kaznenih poena.

Prema rečima toksikologa, ovaj bahati vozač je bio u najtežem

Moglo i gore

Za tog Zrenjaninca je odlično što je uhvaćen, jer da nije, ubio bi nekoga, pa bi umesto 30 dana dobio deset godina zatvora

Damir Okanović, Komitet za bezbednost saobraćaja

mogućem stanju pijanstva, jer da bi naduvao toliko promila, bilo je potrebno da popije litar rakije, 16 piva ili pet flaša vina. Sa druge strane, saobraćajni stručnjaci se čude kako je Zrenjaninac uopšte uspeo da upravlja automobilom, a da ne izazove nikakav udes.

Krivudao putem

Kako otkriva naš sagovornik iz MUP, saobraćajci iz patrole koja je zaustavila pijanog Zrenjaninca bili su u šoku kada su videli sa koliko promila alkohola u krvi upravlja kolima.

- U ponedeljak, negde oko 16 časova, saobraćajci su zaustavili vozača koji im je bio veoma sumnjiv jer je krivudao putem i videlo se da žestoko ugrožava bezbednost u saobraćaju. Čim je spustio staklo, shvatili su da imaju posla sa mortus pijanim čovekom. Izmerili su mu 3,2 promila i momentalno ga poslali u stanicu na trežnjenje, gde je proveo 12 sati. Nakon toga su ga predali sudiji za prekršaje, koji ga je osudio na 30 dana zatvora, uz devet meseci oduzimanja dozvole i 15 kaznenih poena - kaže naš izvor iz Saobraćajne policije.

Toksikolog

Čudo neviđeno

Pitam se kako je neko toliko pijan uopšte pronašao svoja kola. Većina bi sa 3,2 promila pala u komu i završila u bolnici

Toksikolog Dragan Joksović

Dragan Joksović kaže da je čovek kom je izmereno 3,2 promila alkohola u krvi narodski rečeno - mrtav pijan i ističe da bi sigurno nekog ubio u saobraćaju da ga policija nije zaustavila.

- Čovek sa 3,2 promila alkohola u krvi nema sposobnost rasuđivanja i percepcije prostora, a kamoli sposobnost za vožnju. Refleksi su mu, najprostije rečeno, "ravni nuli" odnosno toliko pijana osoba nema nikakvu kontrolu nad sobom. Da bi neko dospeo u stanje tako žestokog pijanstva, mora da popije litar dobre rakije ili bar 16 piva u cugu. Ili mnogo, mnogo vina, barem četiri ili pet flaša - objašnjava Joksović i pita se kako je ovaj vozač uopšte seo za volan:

- Tolika količina alkohola u krvi podrazumeva da vi bukvalno ne znate gde se nalazite, pa se pitam kako je ovaj Zrenjaninac uopšte pronašao svoj auto, kako ga je otključao, seo za volan, upalio auto... O tome kako je uspeo da upravlja kolima i da ne govorim. Većina bi sa 3,2 promila pala u komu i završila u bolnici.

On naglašava da je osoba sa ovolikom količinom alkohola za volanom "tempirana bomba".

Rekord 3,86, a 4,5 smrtonosna doza

Rekordno pijanstvo za volanom u poslednjih godinu dana izmereno je u maju 2017. godine, kada je jednom Požarevljaninu izmereno 3,86 promila alkohola. Ipak, po tadašnjem zakonu, njemu je samo oduzeta dozvola i nije poslat u zatvor. Toksikolozi kažu da to koliko će nekome biti izmereno promila u krvi zavisi od čoveka do čoveka, ali da je obično 4,5 promila smrtonosna doza.

- Sreća je i za njega i ostale učesnike u saobraćaju da ga je policija zaustavila. Da ga nisu zaustavili, sigurno bi nekoga ubio, verovatno prvo sebe samog. Pretpostavljam da nije vozio mnogo pre zaustavljanja ili da saobraćaj nije bio gust, jer prosto je neverovatno da, čim je seo za volan, nije u nešto ili nekog udario - kaže Joksović.

Dobro prošao

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da je prosto zapanjen da pored intenzivne medijske kampanje, svih upozorenja i drastičnih kazni, neko mortus pijan sedne za volan.

Za tri dana 7.000 prekršaja

Tokom prva tri dana akcije rigorozne kontrole na srpskim putevima napisano je oko 7.000 kazni za prekoračenje brzine. U ponedeljak i utorak kažnjeno je oko 3.700 vozača, dok je juče u okviru akcije "Spid maraton", tokom totalne kontrole na svim putevima, napisano 3.300 kazni.

- Dobro je za njega da ga je policija zaustavila, jer sad je dobio mesec dana zatvora, a da je nekog ubio, ležao bi deset godina. Da ne pričam da bi doživotno unesrećio i svoju i porodicu svoje žrtve - rekao je Okanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija