• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vesti-online/mediji

24.04.2018

18:04

(VIDEO) JUGOSLAVIJA HTELA DA POTOPI NATO FLOTU: "Zapovest za odbranu br. 2", udar na 60 brodova, tri podmornice i 280 aviona!

Društvo

(VIDEO) JUGOSLAVIJA HTELA DA POTOPI NATO FLOTU: "Zapovest za odbranu br. 2", udar na 60 brodova, tri podmornice i 280 aviona!

Podeli vest

Prošlo je nekih 19 godina otkako je izbegnuta najveća bitka na Jadranskom moru u novijoj istoriji. Tada najmoćnija jedinica jugoslovenske ratne mornarice - 18. Flotila raketnih brodova - planirala je da isplovi i da napadne NATO snage koje su 24. marta 1999. godine započele napad na SR Jugoslaviju, tada Federaciju Srbije i Crne Gore

Crnogorski mediji dobili su dokument pod nazivom "Zapovest za odbranu br. 2" od zapovednika 18. Flotile, viceadmirala Jovana Grbavca.

Grbavac je u to vreme bio na čelu jedinice u kojoj je komandovao najmoćnijim jugoslovenskim plovilima.

Reč je o dvema raketnim fregatama tipa "Kotor", raketnu fregatu tipa "Koni", četiri raketne topovnjače tipa 401 i dva stara raketna čamca klase "Osa".

Iako je to bila najmoćnija jedinica ratne mornarice tadašnje Jugoslavije, pred njima je bilo šezdesetak brodova NATO-a, tri podmornice i oko 280 aviona, te još šezdesetak borbenih helikoptera na tim brodovima.

Plan, sadržan u pomenutoj naredbi bio je gotovo ludački hrabar. Dva raketna čamca trebalo je da isplove iz Boke i nedaleko od obale uključiti autopilote, te se zaputiti prema NATO floti. Posada bi se nakon uključivanja autopilota prebacila na prateće glisere i tako izbegla sigurnu smrt.

- Raketni čamci bi u tankovima imali goriva za oko sat vremena vožnje, a u punoj brzini nalikovali bi protivniku kao da provode manevar raketnog napada. Tako bi se pažnja protivnika usmerila na te stare i za nas manje bitne brodove, a za to vreme bi naše prave snage s kojima smo želeli izvršiti raketni udar po NATO plovilima završile razvoj i postavile se u poziciju za napad - ispričao je Grbavac.

DAČIĆ: Teške se borbe vode - NEĆE NAS NATERATI DA PRIZNAMO KOSOVO NI SILOM!

Do napada na kraju nije došlo jer Grbavčevi nadređeni na kraju nisu odobrili takav plan.

STRAVIČAN NAPAD NA SRBIJU: ZAPAD otvoreno PRETI daljim CEPANJEM NAŠE ZEMLJE!

Čak i da je diverzija potpuno uspela, jugoslovenski brodovi teško bi došli u odgovarajuću poziciju za napad.

- Morali bismo da plovimo punom brzinom najmanje sat vremena do napada. Velika verovatnoća otkrivanja i uništenja naše podmornice pre izlaska na pozicije plotuna u mala tehnička pouzdanost podmornice, osnova su odluke da ne pošaljemo P-831 na zadatak - kazao je Grbavac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gljumac

pre 6 godina

Takav plan bi smislio možda Grunf iz Alan Forda, ali nikako osoba koja ima neki čin u vojsci. Izuzev ako dotični planer nije malouman ili zreo za psihijatriju.

Natio

pre 5 godina

Da je bogdom izvrsen napad, niko ne bi bio srecniji!!!

Mile

pre 6 godina

Steta sto plan nije sproveden. Sve bi drugacije danas bilo da je potopljen nosac.

Mudro zborim nikog se ne bojim

pre 5 godina

Vidim da "imas" iskustva dosta... Covece, ne bi ni jedan vojnik nas preziveo da smo samo pokusali da se stavimo u poziciju za napad! Vec bi bili otkriveni i neutralisani! Kakvo potapanje nosaca?!?!?! Na taj nacin ne! Bilo je i drugih, mnogo ozbiljnijih i realnijih planova da im se nanese steta na moru... Nisu uspeli, nazalost!

nenadm36

pre 5 godina

Jedan veoma tezak period za Srbiju i njene stanovnike.

Mile lala

pre 5 godina

Само једном се живи, само једном се мре, а срамота живи до века. Без обзира на све, пилоти су показали морнаеима пта је храброст и оданост држави, а дужност им је била да изгину за одбрану државе, овако, сада поједибци смишљају оправдање што су истали живи. Зато, све похвале адмиралу Грбавцу, показао је да наша генерација знала шта је Отаџбина.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija