• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

24.04.2018

19:30

VOZIO PIJAN BEZ DOZVOLE I DOBIO 45 DANA ZATVORA! Mladić iz Trstenika zaglavio rekordnu robiju zbog saobraćajnog prekršaja!

Društvo

VOZIO PIJAN BEZ DOZVOLE I DOBIO 45 DANA ZATVORA! Mladić iz Trstenika zaglavio rekordnu robiju zbog saobraćajnog prekršaja!

Podeli vest

Mortus pijani mladić uhvaćen u subotu u Trsteniku za volanom sa 2,1 promil alkohola, a uz to nije imao ni dozvolu, niti je ikada polagao vozački ispit. Sudija za prekršaje ga poslao u zatvor 45 dana, što je rekordna kazna od početka primene novog zakona

Mortus pijani vozač iz Trstenika uhvaćen je u subotu kako automobilom divlja ulicama ovog grada sa neverovatnih 2,1 promila alkohola u krvi i to bez dozvole, jer nikada nije ni polagao vozački ispit?!

Njega su zbog ovog nezapamćenog prekršaja saobraćajni policajci odmah priveli u stanicu na trežnjenje, a juče ga je sudija za prekršaje osudio na čak 45 dana zatvora, što je rekordna kazna od početka primene Izmena zakona o bezbednosti saobraćaja.

Teški prekršaji

Kako tvrdi izvor Informera iz MUP-a, saobraćajcima koji su u Trsteniku zaustavili ovog mladića se prvi put u karijeri dogodilo da vide nekoga ko je odjednom napravio dva možda i najteža prekršaja u saobraćaju.

Dvostruki prekršaj

1. Kazna za vožnju sa preko 2,0 promila alkohola:
- Kazna zatvora od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od 9 do 12 meseci
2. Kazna za vožnju bez položenog vozačkog ispita:
- Novčana kazna 100.000 do 120.000 dinara, 14 poena, 8 meseci zabrane

- U subotu je saobraćajna patrola u Trsteniku zaustavila mladića koji je divljao automobilom, vozio veoma rizično i krivudao po putu, čime je žestoko ugrožavao bezbednost u saobraćaju. Čim je otvorio prozor, bilo je jasno da je mortus pijan, a potom je usledio novi šok kada je saobraćajcima rekao da nema vozačku dozvolu i da nikada nije ni išao u auto-školu. Izmerili su mu 2,1 promil alkohola u krvi i momentalno su ga priveli na trežnjenje i identifikaciju u stanicu, gde je proveo 12 sati. Nakon toga su ga predali sudiji za prekršaje, koji ga je osudio na 45 dana zatvora, što je rekordna kazna od početka primene Izmena zakona o bezbednosti saobraćaja. Momak je juče odmah otišao na izdržavanje kazne, a saobraćajci koji su ga zaustavili tvrde da u svojim karijerama nisu imali slučaj da neko napravi dva ovako teška prekršaja istovremeno - priča naš izvor iz saobraćajne policije.

Da se opamete
Ja bih ovakve bahate vozače naterao da gledaju film sa najtežim saobraćajnim nesrećama i užasnim povredama... Da se malo opamete
Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta

Direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović istakao je za Informer da je vozačima koji voze pijani ili drastično prekoračuju brzinu neophodno uvesti društveno koristan rad u bolnicama, gde leže pacijenti koji su teško povređeni u saobraćajnim udesima.
- Očigledno je da ni zakon, ni patrole, ni kazne, nažalost, nisu dovoljno urodili plodom i da još uvek ima veliki broj vozača koji rade po svome. Smatram da je za vožnju pod alkoholom ili prebrzu vožnju neophodno uvesti društveno koristan rad. I to ne po parkovima, nego u bolnicama gde leže najteže povređeni pacijenti u saobraćajnim udesima. Kada bi morali 360 sati da gledaju kako su pijanstvo za volanom ili brzina nekim ljudima uništili život, onda bi tri puta razmislili pre nego što sledeći put jače pritisnu papučicu za gas - tvrdi Okanović.

Izigravanje zakona

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić istakao je za Informer da primer iz Trstenika pokazuje da vozači u Srbiji uprkos novom zakonu i rigoroznijim kaznama još uvek ne žele u potpunosti da poštuju zakon.
- Primera radi, da je neko u Japanu vozio sa 2,1 promil alkohola u krvi i bez dozvole ili jurcao 202 km/h njega bi naterali da ceo dan sedi i gleda film sa najtežim saobraćajnim nesrećama, užasnim povredama, izlomljenim ljudima... Mislite li da će mu posle jednog takvog traumatičnog iskustva pasti na pamet da ponovo divlja? Naravno da neće - objašnjava Vujanić.

Za sedam dana napisano 16.000 kazni

U sklopu nedavno završene akcije saobraćajne policije, od 16. do 22. aprila, napisano je oko 16.000 kazni za prebrzu vožnju, što je 2.285 dnevno ili otprilike po sto prekršaja na svakih sat vremena. Najveći prekršaj napravio je jedan vozač iz Beograda koji je autoputem kroz prestonicu "jurcao" čak 202 km/h.
- U prethodnih sedam dana smo u sklopu akcije Međunarodne mreže saobraćajnih policija (TISPOL) imali rigoroznu kontrolu brzine, alkohola u krvi i korišćenja pojasa. U ovu akciju bile su uključene sve raspoložive patrole saobraćajne policije i važila je nulta tolerancija, pa je samo za prebrzu vožnju napisano oko 16.000 kazni. Najgori slučaj dogodio se u Beogradu, gde je vozač na autoputu vozio čak 202 km/h, što je 82 km/h preko ograničenja. Time je napravio težak prekršaj za koji je kazna 100.000 do 120.000 dinara, 14 poena i osam meseci zabrane - otkrio je naš sagovornik.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija