• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtrs

24.04.2018

19:45

DODIKOVA BRUTALNA PORUKA  BRISELU: Saradnja SRPSKE sa EU ne može biti na ŠTETU RUSIJE!

Društvo

DODIKOVA BRUTALNA PORUKA BRISELU: Saradnja SRPSKE sa EU ne može biti na ŠTETU RUSIJE!

Podeli vest

Predsednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je veoma zahvalan ruskoj delegaciji na poseti Banjaluci i Republici Srpskoj.Nakon sastanka sa predsednicom Saveta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko, Dodik je posebno naglasio saradnju Srpske i Ruske Federacije na političkim pitanjima, te zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na jasnom i uravnoteženom stavu po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

Danas smo razgovarali o nizu političkih i ekonomskih pitanja, te iskazali visok stepen saglasnosti. Republika Srpska je zadovoljna i ponosna na dobre odnose sa Ruskom Federacijom i želimo da ih podignemo na još veći nivo, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Zahvalio je Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

- Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Ruskom Federacijom - rekao je Dodik dodajući da rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske obavezuje sve institucije Srpske na vojnu neutralnost, pa i prema NATO.

Dodik je dodao da je ekonomska saradnja sa Rusijom veoma intenzivna, izdvajajući saradnju sa kompanijama "Zarubežnjeft" i "Gasprom", a za početak maja je najavio potpisivanje sporazuma u vezi sa rekonstrukcijom termoelektrana i ugovora o nabavci helikoptera za potrebe Policije Republike Srpske.

- Srpska je zahvalna i ponosna na dobre odnose da Ruskom Federacijom - poručio je Dodik i dodao da je saradnja izuzetna i na političkom nivou.

Valentina Matvijenko se zahvalila na toplom dočeku i gostoprimstvu srpskih domaćina i naglasila da to doživljava kao poseban gest koji pokazuje koliko se poštuje Ruska Federacija.

- Republika Srpska je bratska republika i važan partner Rusije na Balkanu. Zahvaljujući naporima predsednika Dodika, poslednjih godina smo unapredili naše odnose - dodala je Matvijenkova.

Ona je istakla da je prošle godine robna razmena sa Rusijom povećana za 16 odsto i iznosila je 345 milijardi evra, a da je robna razmena sa Republikom Srpskom iznosila 75 odsto od ukupne robne razmene prema BiH.

Matvijenkova je poručila da je Ruska Federacija protiv proširenja NATO-a u Evropi, protiv militarizacije evropskih država i protiv novih linija razdvajanja koje se stvaraju na takav način.

- Smatramo da takvi potezi pogoršavaju stanje bezbednosti na evropskom kontinentu - poručila je Matvijenkova u Banjaluci, odgovarajući na novinarsko pitanje kakav je stav Rusije o pitanju mogućeg ulaska BiH u NATO.

Ona je navela da bezbednost može biti samo jedinstvena i nedeljiva za sve države.

- Evropska bezbednost nije moguća bez Rusije, kao ni ruska bez Evrope, zato mi činimo sve da vodimo dijalog sa našim partnerima i razjasnimo naš stav - zaključila je Matvijenkova.

DODIK BRUTALNO SPUSTIO IZETBEGOVIĆA: Bakir bi da ratuje, a nema ni vojsku niti policiju, SRPSKA IMA ČIME DA SE BRANI!

Prema njenim rečima, Ruska Federacija zalaže se za jedinstven ekonomski i politički bezbednosni prostor kako bi zajednička evropska kuća bila prosperitetna i bezbedna, što se može postići samo zajedničkim naporima svih evropskih država. 

Matvijenkova prenela Dodiku pozdrave i poruke predsednika Putina.

Valentina Matvijenko prenela je Miloradu Dodiku lične pozdrave i izraze poštovanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

DODIK: U RS nema paravojnih jedinica, to su laži mojih protivnika!

- Želim da ispunim nalog koji imam i da lično prenesem pozdrav od predsednika Rusije Vladimira Putina, sa poštovanjem i izrazima najboljih želja - rekla je Matvijenkova.

Ona je izrazila zahvalnost predsedniku Dodiku i članovima delegacije na ogromnom doprinosu u razvoju i jačanju odnosa između Republike Srpske i Rusije.

Tanjug

- Upravo zahvaljujući Vašim kontaktima i naporima, ta saradnja je poslednjih godina dobila na intenzitetu - zaključila je Matvijenkova i dodala da će o rezultatima posete upoznati predsednika Putina.

Predsednik Srpske je zahvalio na pažnji Ruske Federacije prema Republici Srpskoj, ističući da su prethodni razgovori ukazali na prijateljstvo i uvažavanje po svim pitanjima.

ŠAMAR BAKIRU I AMERIMA! RUSIJA DOSLEDNO I ČVRSTO BRANI SRPSKU Dejtonski sporazum NEĆE BITI MENJAN!

Dodik odlikovao Matvijenkovu Ordenom Republike Srpske na ogrlici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik doneo je ukaz o dodeli odlikovanja za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije, kao i za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak Srpske.

Dodik je odlikovao Valentinu Matvijenko Ordenom Republike Srpske na ogrlici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija