• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2018

08:22

SRBIN HAKOVAO SVET! Ovaj tinejdžer (19) iz Prokuplja SRUŠIO JE ČETIRI MILIONA SAJTOVA!

Društvo

SRBIN HAKOVAO SVET! Ovaj tinejdžer (19) iz Prokuplja SRUŠIO JE ČETIRI MILIONA SAJTOVA!

Podeli vest

Jovan Mirković (19) iz Prokuplja uhapšen kao jedan od pet glavnih hakera koji su po narudžbi klijenata rušili sajtove banaka, državnih institucija, policija i onlajn igara po celom svetu, osim u Srbiji

Jovan Mirković (19) iz Prokuplja uhapšen je prekjuče zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande koja je po narudžbi klijenata srušila čak četiri miliona sajtova po celom svetu! Na meti hakerskih napada bili su banke, državne institucije, policije i onlajn sajtovi za igru širom planete, ali nijedan nije bio iz Srbije!

Pored Mirkovića, u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji priveden je i Vukašin Despotović (21) iz Rume, ali on nije bio visoko rangiran u toj hakerskoj bandi.

U MUP Srbije su naveli da su hapšenja hakera izvedena u više zemalja u svetu, u akciji pod nazivom "Pauer of".

- U ovoj policijskoj akciji su učestvovale jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije, Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke, Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije. Akcija je započeta u Srbiji i najpre su uhapšeni Mirković i Despotović - kaže naš sagovornik iz MUP.

Tinejdžer iz Prokuplja je, prema njegovim rečima, bio jedan od petorice administratora kriminalnog hakerskog servisa "Webstresser". Ostala četvorica su uhapšena u Kanadi, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

Rezultat
Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb-stranica "žrtve" bude ili maksimalno usporena ili potpuno oborena s mreže

IRONIJA! Haker imao dvojku iz programiranja!

Uhapšeni haker Jovan Mirković je do pre mesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole "15. maj" u Prokuplju, kada je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na vanredno školovanje. Neverovatnom ironijom, Jovan je iz stručnih predmeta Programiranje i Računarske mreže imao dvojke!Jovanovi školski drugovi kažu da je on zaluđen kompjuterima, ali ih je šokirala vest da je uhapšen zbog hakerisanja.
- Istina, voleo je da čačka malo više po internetu. Upadao je na sajtove nekih političkih partija i posle im slao obaveštenja na šta da obrate pažnju, gde im je sajt slab, nezaštićen, davao im savete i slično. Mislim da mu je tužilaštvo pre dve godine izreklo zabranu da koristi računar ili tako nešto, baš po prijavi nekih organizacija - priča jedan njegov školski drug.

Informer

U školi u kojoj se Jovan školovao za elektrotehničara računara nisu želeli da komentarišu njegovo hapšenje.
- Jovan ima kliker za tehniku, posebno računare, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po ceo dan je znao da visi na internetu, da skida neke fore, da istražuje. Nije krio da je opsednut kompjuterom, ali ko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande - čudi se Jovanov poznanik iz Prokuplja.
Inače, Jovana su u tom gradu već prozvali "prokupački Snouden", po Edvardu Snoudenu, američkom stručnjaku za kompjutere i bivšem agentu CIA i Nacionalne agencije za bezbednost (NSA). Snouden je obelodanio 1,7 miliona poverljivih dokumenata, koja otkrivaju detalje globalnog špijuniranja američkih službi po celom svetu. Zanimljivo je da je i Snouden, kao i Mirković, imao slabe ocene u školi.

- "Webstresser" je zapravo najveći svetski servis za iznajmljivanje takozvanih DDoS napada na sajtove. Imao je mrežu od 136.000 registrovana korisnika, koji su od oktobra 2017. do aprila ove godine naručili više od četiri miliona napada na razne internet domene širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu - navodi naš sagovornik.

(VIDEO) SPEKTAKULARNA MEĐUNARODNA AKCIJA POLICIJE: Uhapšena dvojica Srba, adiministrirali servis WEBSTRESSER!

U DDoS napadima, koje je omogućavao ovaj kriminalni servis, "napadači" su preko interneta upravljali povezanim računarima, sa ciljem da usmere ogromnu količinu internet saobraćaja na ciljane veb-lokacije ili onlajn platforme.

- Krajnji rezultat DDoS napada bio je da veb-stranica "žrtve" bude ili usporena do tačke neupotrebljivosti, ili potpuno oborena sa mreže, čime su njihovi korisnici bili lišavani osnovnih onlajn usluga - kažu u policiji.

136 hiljada korisnika širom sveta imao je servis "Webstresser"

Inače, u prethodnim godinama, da bi se pokrenuo DDoS napad, "napadač" je morao da bude veoma upućen u kompjutersku i internet tehnologiju.

- Međutim, sa kriminalnim servisom "Webstresser", bilo koji registrovani korisnik, sa malo ili nimalo tehničkog znanja, mogao je da plati određenu novčanu naknadu putem interneta ili kripto valute i praktično naruči napad na željeni internet portal ili servis - naveli su u MUP.

Naknade koje su bile naplaćivane od naručioca napada kretale su se od samo 15 evra mesečno do 999 američkih dolara za takozvani VIP paket. To je omogućilo pojedincima, koji nemaju skoro nikakvo tehničko znanje, da pokrenu razarajući DDoS napad, odnosno da u svakom trenutku "iznajme" kriminalni servis pomoću kog bi obarali bilo koje internet portale i servise, iz različitih razloga.

Istraga ove međunarodne kriminalne grupe započeta je u oktobru 2017. godine od strane holandske nacionalne kriminalističke jedinice za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od kolega iz Velike Britanije. Štab za komandu i koordinaciju bio je postavljen u sedištu "Europola", a akcija hapšenja je počela upravo u Srbiji.

Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok su serveri preko kojih su izvodili napade zaplenjeni.

Servis "Webstresser" je oboren i ugašen, a njegova serverska infrastruktura je zaplenjena od strane policija Nemačke, SAD i Holandije. Na sajtu "webstresser.org" od juče je postavljena takozvana "STOP stranica", na kojoj je i grb MUP Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.

- Dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su preko "Webstressera" napadani i obarani - kažu u MUP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
exSer b

pre 5 godina

Zasto da Srbija uhapsi prva nekog ko nije pravio prekrsaje u Srbiji. Moglisu sacekati da neko zatrazi da ga preispitaju ali Srbi vole da se uvuku zapadu u dupe pa to ti to, nema veze koliko usrano ali mirise na zapad.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija