• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. J. - M. D.

26.04.2018

18:53

ČETIRI TELEVIZIJE KREĆU U TRKU ZA JEDNU LICENCU: Evo ko je konkurisao za dodelu PETE NACIONALNE FREKVENCIJE!

Društvo

ČETIRI TELEVIZIJE KREĆU U TRKU ZA JEDNU LICENCU: Evo ko je konkurisao za dodelu PETE NACIONALNE FREKVENCIJE!

Podeli vest

Četiri televizije, Studio B, BK, CIA N1 i Kopernikus ulaze u trku za dodelu pete nacionalne frekvencije za televizijsko emitovanje

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) prošle nedelje je raspisalo javni konkurs za dodelu nacionalne frekvencije, dok su uslovi konkursa objavljeni u utorak. Lista prijavljenih biće objavljena u roku od 60 dana od objavljivanja konkursa u "Službenom glasniku". Glavni konkurenti, tvrde upućeni, biće Studio B, BK TV, N1 i Kopernikus.

Upražnjeno mesto 5 godina

REM je ovaj konkurs raspisao pet godina otkako je gašenjem TV Avala ostala prazna peta nacionalna frekvencija. Podsetimo, TV Nova i Kopernikus imali su šansu da 2014. godine dobiju frekvenciju, ali je REM odlučio da ih odbije.

- Rok za prijavu je 60 dana, posle čega će se lista kandidata objaviti, nakon čega REM ima rok od dodatnih 60 dana za odluku. Dakle, sve bi trebalo da se zna na jesen... - rekli su nam juče u REM.

I dok se Kopernikus, N1 i Studio B nisu oglašavali, Bogoljub Karić potvrđuje da će BK biti na konkursu.

- Pre 12 godina nam je protivzakonito oduzeta licenca, koja je data TV Avala, a bivša vlast se oglušila o zakon. Taj prostor ostao je prazan. Naša ideja jeste da tri generacije porodice sednu i gledaju program, koji će pre svega promovisati ekonomiju i porodični biznis - ističe Karić.

Medijski stručnjak Saša Borojević, na drugoj strani, smatra da je pitanje frekvencije postalo političko pitanje.

- U trenutku kad SBB nije uspeo da kupi 'Telekom' i kada KKR kupuje medije u regionu, bitno je da nacionalna frekvencija pripadne televiziji koja će emitovati objektivne informacije. Borba za medije je borba za prevlast na Balkanu. Pitanje medijskog uticaja je pitanje opstanka državne politike - zaključuje Borojević.

Uslovi za dobijanje nacionalne frekvencije

* oprema i tehnička sredstva (studijske i terenske digitalne kamere, računari, audio i video mikseta)
* poslovni prostor i redakcija (urednici, novinari i ostalo osoblje)
* programski elaborat koji mora da ima informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni, dečji i program za maloletnike





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Karic je najbolji jer je u proslosti imao dobru tv i program.

dragan

pre 5 godina

samo N1 ima uslove za dobijanje nacionalne frekvencije. Nisam za amerikance , engleze ili francuze a posebno nemce ali treba imati medijski prostor za opoziciju. A na gledaocima je sta ce pritisnuti na daljinskom i gledati.

Nikola

pre 5 godina

Kakav crni n1 antisrpska televizija.Da se ja pitam ja bi njih ugasio i oduzeo licencu.

zoran

pre 5 godina

A kad dobiju frekvenciju onda će ga gnjave i dave sa rijaliti programom. Ali ima filmskih kanala koji emituju filmove koje ne prekidaju sa reklamama.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija