• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

26.04.2018

21:26

OPASNO! RODITELJI, DOBRO PAZITE ŠTA KUPUJETE SVOJIM MALIŠANIMA  Kineske kopije igračaka TRUJU DECU U SRBIJI

Društvo

OPASNO! RODITELJI, DOBRO PAZITE ŠTA KUPUJETE SVOJIM MALIŠANIMA Kineske kopije igračaka TRUJU DECU U SRBIJI

Podeli vest

Falsifikati brendova "maša i medved", "moj mali poni" i "helou kiti", koji se prodaju u kineskim radnjama, sadrže kancerogeni ftalat i druge materije veoma opasne po zdravlje dece, upozoravaju stručnjaci. Tokom prošle godine zaplenjen 4.721 komad takvih igračaka

Kineske kopije poznatih brendova igračaka, koje se mogu kupiti u radnjama širom naše zemlje, masovno truju decu u Srbiji, upozoravaju stručnjaci! U njima se nalazi kancerogena materija ftalat i mnogi drugi otrovni sastojci koji izazivaju rak, oštećenja jetre i bubrega, niz hormonskih poremećaja i sterilitet.

Tokom prošle godine srpski carinici su zaplenili 4.721 komad takvih igračaka, ali se sumnja da se u kineskim radnjama u Srbiji trenutno prodaje na hiljade otrovnih artikala. Među tim igračkama su i najomiljenije dečje marke kao što su "maša i medved", "moj mali poni", "helou kiti", ali i falš "lego" kockice...

Informer

Velika doza otrova

Stručnjaci podsećaju da su u protekle dve godine u više navrata inspektori povlačili iz prodaje kineske igračke, pošto je utvrđeno da se u njima nalazi kancerogeni ftalat (pogledajte okvir). Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Petar Pfendt kaže da ove opasne materije u kineskim kopijama ima bar pet puta više nego što je dozvoljeno.

Direktno trovanje
Deca zubima gule boju i gumu sa tih igračaka i ftalat unose pravo u organizam Petar Pfendt, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu

- Imali smo primere da su inspektori povlačili iz prodaje falsifikovane lutke "maša i medved", "moj mali poni" i "lavli hors" zato što je u njima otkriven kancerogeni ftalat. Dozvoljena doza ove opasne materije, koja služi da igračkama da mekoću i savitljivost, iznosi do 0,1 odsto, mada je najbolje da je uopšte nema. Međutim, u tim kineskim kopijama, prema zvaničnim analizama, ima pet puta više ftalata nego što je dozvoljeno. Možete li zamisliti koliko je to opasno po decu - kaže Pfendt.

Informer

Prema njegovim rečima, posebno je opasno što mališani te otrovne igračke stavljaju u usta i tako se direktno truju.
- Oni zubima gule boju i gumu sa tih igačaka i ftalat unose pravo u organizam. A kada tako opasna materija dospe u dečje telo, ona može da izazove karcinom dojke i prostate, ali udara i na jetru i bubrege, izaziva najstrašnije hormonske poremećaje i dovodi do steriliteta. Međutim, nije u pitanju samo ftalat, već se u tim igračkama mogu naći i olovo i druge otrovne i opasne materije.

Igranje životima

I Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da je opšte poznata činjenica da se naša deca, igrajući se kineskim igračkama, zapravo igraju životom.

Koliko je još u prodaji? Inspekcije možda jesu zaplenile kontigent otrovnih igračaka, ali pitam se koliko ih je prošlo proveru i našlo se u prodaji
Goran Papović, NOPS

- Baš me zanima gde su završile te igračke koje je Tržišna inspekcija oduzela prošle godine. Oni kažu da su sve sporne igračke oduzete zbog lošeg kvaliteta i zato što su falsifikati, a niko nije video da su uništene. Kažu da je pronađen 4.721 komad tih lutaka i kockica, a veliko je pitanje koliko je komada ove smrtonosne robe ušlo u Srbiju, završilo u prodavnicama, a zatim i u rukama naše dece. A svima je jasno da nešto što se prodaje bar pet puta jeftinije od originala ne može da se pravi onako kako bi trebalo - kaže Papović za Informer i apeluje na nadležne da pojačaju kontrolu:
- Već smo imali nekoliko slučajeva u kojima je dokazano da kineske igračke sadrže kancerogene materije. Ti artikli su povučeni iz prodaje i nikom ništa. A koliko ih je prodato? Zato kontrole moraju da budu rigoroznije, jer se doslovce igramo sa zdravljem i životima naše dece.

"Moj mali poni" sa 200 puta više ftalata

Inspekcije Srbije i Crne Gore su u novembru 2016. godine na tržištu ove dve zemlje pronašle kineske kopije lutke "moj mali poni" koje su sadržale čak 19,6 odsto ftalata! Ako se zna da je dozvoljena doza 0,1 odsto, jasno je da su ove igračke sadržale 200 puta veću dozu kancerogene materije! Ove lutke su odmah povučene iz prodaje.
Iste godine, otkriven je i veliki kontigent igračka "maša i medved" koji su sadržali daleko veću količinu ftalata od dozvoljene. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija