• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija danas/Informer

26.04.2018

22:52

(VIDEO) NAŠ LOVAC BIO JE SMRT ZA AMERIČKE F 16: Trebalo je da ih imamo čak 200, a napravili su ga DOMAĆI STRUČNJACI!

Društvo

(VIDEO) NAŠ LOVAC BIO JE SMRT ZA AMERIČKE F 16: Trebalo je da ih imamo čak 200, a napravili su ga DOMAĆI STRUČNJACI!

Podeli vest

Jugoslovenska vojska htela je da ostvari dominaciju na nebu i za te potrebe projektovan je supersonični lovac NA čija je brzina bila čak 2.000 km/h. Simulacijom je utvrđeno da bi tzv. Novi avion bio bolji od američkog F-16, a za potrebe vazduhoplovstva predviđena je bila nabavka 200 letelica NA do 2009. godine

Sve je počelo 1982. godine, odmah posle završenog posla na "orlu". U trenutku kada je projekt jugoslovenskog supersoničniog lovca NA obustavljen na njemu je radilo više stotina vrhunskih stručnjaka. Bilo je planirano da prvih pet prototipova (tri jednoseda i dva dvoseda) polete 1995, a da serijska proizvodnja počne 1999. godine.

Za potrebe Jugoslovenskog vazduhoplovstva predviđena je nabavka 200 letelica NA do 2009. godine. Vazduhoplovna industrija SFRJ je spremala kadrove i tehnologije za proizvodnju. Partneri iz Francuske i Engleske zbog odnosa cene i kvaliteta jednomotornog aviona smatrali su da bi bilo moguće prodati do 500 primeraka.

Troškovi celog projekta (izrada svih 200 letelica, održavanje i letenje u periodu od 20 godina) bili su procenjeni na i tada skromnih četiri milijarde dolara. Jugoslovenska privreda je za potrebe proizvodnje NA trebalo da otvori oko 100.000 radnih mesta.

(VIDEO) EVROPI DOSTA I RUSA I AMERA, PRAVI SVOJ SUPERIORNI BORBENI AVION: I "raptor" i "Su 57" biće mu nedorasli!

U Vazduhoplovnotehničkom institutu već 1987. godine postojao je lokalni "internet", integrisan na tada napredni američki računar procesor VAKS 8.700 (jedini izvan zapadnih zemalja). Institut je umrežio optičkim kablovima svoje projektantske kapacitete i laboratorije, sva važnija radna mesta. Uspostavio je i ntegrisan sistem za projektovanje i istraživanje, ugradio savremeni i moćni softver. Bili su operativni aerotuneli.

Ispitivanje NA, koji je 1986. idejno projektovan u saradnji sa kompanijom Marsel Deso (Marcel Dassaulta) u Parizu i sa engleskom firmom Brtiš ejrospejs (British aerospace), pokazalo je da je naš avion u bliskoj vazdušnoj borbi bolji od američkog "f-16" u svih 10 simuliranih početnih uslova borbe.

(VIDEO) RUSKE BAZE U SIRIJI NE ŠTITI SAMO S-400, OVO ČUDO JE JOŠ SMRTONOSNIJE: Pored njega ne može da prođe ni vrabac!

Za dejstvo vazduh-zemlja, NA je planiran kao redak avion iz tog doba koji bi na ciljeve mogao da dejstvuje i sa distance od 50 kilometara u vazdušnom prostoru.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 5 godina

Da nije bilo toliko izdajnika u našoj vojsci taj avion bi se i napravio.Odlični projekti u pogrešnim rukama.Hrvatski genaral komandant RV i PVO je odneo kompletne projekte u Zagreb.

Dzoni

pre 5 godina

Pa ga uzeli Francuzi i napravili danasnji Rafale,to je inace nas avion...

Stevo Orlić

pre 5 godina

Ovo što je napisano u članku je najobičnije lupetanje. Taj avion nije išao dalje od ekspertske ocene na kojoj je pao. Elektronika i radar su bili vrlo slabi, a o ozbiljnijem motoru se nije moglo ni razgovarati, jer se sve trebalo dobijati iz inostranstva, tj. sa zapada, koji nije bio spreman da nam isporuči te podsisteme onakvih karakteristika koje su nam bile potrebne, a sa karakteristikama onoga što nam je nuđeno i taj avion bi bio leteća kanta kao i Orao, koji je bio osakaćen slabim motorom i nikakvom elektronikom. Nismo mogli ništa bolje dobiti, a sami to ni tada , a ni sada nismo bili u stanju da proizvedemo. Jedino što smo mogli kvalitetno da uradimo to je struktura i stajni trap, sto su Soko, Utva i Petoletka radile dobro. Normalno ni komentari nemaju smisla, na površan i neodgovoran članak.

amigo

pre 5 godina

avion sa ednim motorom ..utopija,,videti mig 29,,koji je u vrhu vec 40 godina,,,

amigo

pre 5 godina

avion sa ednim motorom ..utopija,,videti mig 29,,koji je u vrhu vec 40 godina,,,

Felix

pre 5 godina

Samo je Juga imala VAKS kad je bila deo Nato u Jug.Ist.grupi uz Grčku-Tursku.(NA)radjen je sa Nato(ENG-FR)i osim Miraža isti avion ima Kina.(NA)pilot je imao displej na viziru i glasovne komande za ono doba vrh.Ali kako nas je Nato sastavio tako nas je i rasturio i zamenio JNA na Balkanu USA trupama i eto njih sada ovde po celoj bivšoj JUG,Nato baze a od nas ostaše samo gomila banana država,potrosačka društva i male satelit nacije,koje i danas lupaju u ratne bubnjeve kao indijanska ratnička plemena.Samo da ne završimo na kraju svi kao braća Indijanci.

Ljubo

pre 5 godina

Dzaba nama Srbima oruzje ,kada nam je politika uvek lomila sopstvene noge .I sada pa i nadalje ,vidimo da se zapad polomi samo ako se neko nadje iole normalan da Srbiji zazeli dobro .Odmah ga satiru.

Vladdimir

pre 5 godina

NA, ili na engleskom “Not applicable”, u svim dokumentima se obeležava kao “nedostupno”, ili “neostvarivo”...

Sumadinac

pre 5 godina

Све је увек кретало из србије.нај паметнији народ.!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija