• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.04.2018

12:31

DAN NESTALIH NA KIM: Euleks pozvao Albance i Srbe da daju krv za analizu DNK!

Društvo

DAN NESTALIH NA KIM: Euleks pozvao Albance i Srbe da daju krv za analizu DNK!

Podeli vest

 Povodom Dana nestalih na KiM, Euleks je pozvao pripadnike albanske i srpske zajednice na Kosovu da daju uzorak krvi za analizu DNK, kako bi olakšali ovaj važan proces

- Porodicama treba okončanje njihove bolne prošlosti i tragičnog gubitka koje su pretrpeli. To je jedini način da se nastavi dalje - rekla je šefica Misije Euleks Aleksandra Papadopoulou. 

U saopštenju misije se navodi da Euleks koristi priliku da podseti na one koji su nestali i patnju njihovih najdražih, ove godine sa posebnim naglaskom na mlade žene i muškarce koji još uvek nemaju odgovore o sudbini njihovih nestalih roditelja.

Euleks, kako se navodi, ostaje posvećen ovom važnom putu ka rasvetljavanju pitanja gde se nalaze nestala lica na Kosovu. 
U saopštenju se navodi da do danas približno još 1650 lica nije pronađeno, a od suštinskog je značaja da se rad na rasvetljavanju njihove sudbine nesmetano nastavi. Ovo se može postići samo uz saradnju svih relevantnih interesnih strana i visok stepen stručnosti. 

Ovo pitanje mora ostati glavni prioritet za kosovske vlasti - naročito sada kada se pripremaju da od Euleksa preuzmu ključne funkcije u oblasti vladavine prava, uključujući i oblast Instituta za sudsku medicinu. 
Od 2008. godine Euleks je sproveo 594 terenske operacije u cilju identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka. Porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 506 žrtava, navodi se u saopštenju.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija