• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.04.2018

18:49

SRPSKA VOJSKA NIJE SAMO OKUPIRALA CRNU GORU već je PRISILJAVALA Crnogorce da se PRESELE u Beograd na Dedinje!

Društvo

SRPSKA VOJSKA NIJE SAMO OKUPIRALA CRNU GORU već je PRISILJAVALA Crnogorce da se PRESELE u Beograd na Dedinje!

Podeli vest

Srpska vojska nije samo okupirala Crnu Goru već je naterivala Crnogorce da se sele sa svojih divnih planina i kamenjara u Beograd na Dedinje i u Bačku, sa ironijom komentarise istoričar Predrag Markovic tvrdnje crnogorskih zvaničnika da je ta vojska 1918. godine okupirala Crnu Goru i da su bilbordi koji slave njen oslobodilački ulazak u Budvu falisifikovanje istorije  

Neke moje kolege vide ulazak Srpske vojske u Crnu Goru kao okupaciju, a ne kao oslobođenje od Austrougarske. Kažu treba ove godine da obeležimo stogodišnjicu okupacije Crne Gore, što je veliki apsurd" kazao je Marković za Tanjug.

Naš sagovornik posle konstatacije u početnom tonu da su "srbijanski zlikovci" odmah po prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, "naterali Crnogorce da nasele mesta po Srbiji, idu u diplomatiju bez znanja stranih jezika, da zauzimaju direktorska mesta bez dana škole", vraća se na teren istorije i objašnjava da su "istine radi, te 1918. godine samo dve čete Srpske vojske ušle u Crnu Goru."

Jedna četa je bila u Kotoru, dok je druga rasuta po celoj Crnoj Gori. Verovatno je i neko iz te čete stigao do Budve, ali u pitanju su desetine ljudi. 

Marković napominje da se Austrougarska vojska na kraju Prvog svetskog rata povukla iz većeg dela Srbije Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Hrvatske. . . 

- Na kraju ratova se to tako dešava. Mi zamišljamo oslobođenje kao neku strašno dramatičnu vojnu akciju, ali to je zapravo raspad neke države, vlasti i vojske...Na teritoriju te države koja se rapsla dođe neka druga vojska i to se tako završi. Regent Aleksandar i srpske Vojvode su imale smisla za političku umešnost pa su verovatno svečane ulaske u crnogorske gradove organizovali tako da u njih prvo uđu njihovi meštani koji su se borili u Srpskoj vojsci - napominje Marković.

AMERI HTELI DODIKOM DA PREVARE SRBE, ALI SU ONI NASAMARENI: Vašington pobeđen njihovim najajčim oružjem - PREVAROM!

On kaže da se slična situacija dogodilo i u slučaju oslobođenja Zagreba u Drugom svetskom ratu.

- Čekalo se da hrvatski partizani prvo uđu u taj grad. Zato je Zagreb poslednji oslobođeni grad u Evropi - kazao je Marković. 

USTAŠE, BOLJE ĆUTITE! KRSTIČEVIĆ ODGOVORAN ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U BIH?! Linta: Beograd zabranio ulazak u Srbiju čoveku kome su "ruke baš krvave"!

Prema njegovim rečima zanimljivo je da svi ti neodesničari u Evropi imaju austrijskog kancelara Kurca u glavi. 

- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović i premijer Andrej Plenković, baš kao i Kurc su umiveni i glatki, a u stvari su svi neofašisti. Ako Kolinda u Argentini veliča hrvatske patriote koji su se tamo sklonili sa Mengeleom, onda su stvari jasne - kazao je Marković. 

pink.rs

On ističe da tamo gde nije došla srpske vojska više ne postoji Makedonci i Slovenci. 

- Makedonci postoje samo onde gde je srpski vojnik zgazio svojom "okupatorskom" čizmom. U Trstu i Koruškoj je nekada bilo mnogo više Slovenaca ,a sada ih jednostavno nema. To je neka čudna okupacija jer je onaj koji je okupiran postojao samo zahvaljujući toj okupaciji - kazao je Marković. 

JUNACI VELIKOG RATA UGROZILI CRNOGORSKU DRŽAVU: Uklonjeni bilbordi koji slave ulazak SRPSKE VOJSKE U BUDVU

Za njega nema dileme da Srbija i njena vojska imaju slavnu istoriju. 

- Značajni događaji su obeleželi tu istoriju, i sve te uvrede na računa naših predaka imaju značaj zujanja muva. Pitanje je da li treba da odgovaramo na te jeftine provokacije svih iz regiona. Dobro se zna šta je bila i kako je ratovala Srpska vojska - kazao je Marković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milorad

pre 5 godina

Jeste bila okupacija...Ali BEOGRADA i NOVOG SADA...Sve direktori CRNOGORCI...!! a meni OFICIRI i KOMANDIRI U JNA - sve Crnogorci i Makedinci...Srpskog Oficira si mogao tada da trazis na ...PUSKOMET...!!

Mornar Popaj

pre 5 godina

Sve sto si napisao je tacno. Ali ljudi nemojte se ljutiti,sto zna jedan nepismeni irvas sa sjevera CG koji skole nema i koji je prava marioneta M.Djukanovica i zapada.... Dzaba njihovi izvjestaji,istorija se nemoze mijenjati i pisati kako njima odgovara,sgi to znaju sta je bilo,sklovani smo i ucili smo o svemu tome.....

AS

pre 5 godina

PA AKO SU DOSELJENI NA SILU NEKA SE SLOBODNO VRATE U CG KO IM BRANI.

ivan

pre 5 godina

Sada da zamolimo sve crnogorce da se vrate u Crnu Goru kako ne bi ovde bili tretirani onako kako im se ne svida.A to sve im je namestio Tito koji nije mogao da podnese prevelik broj SrbĹa na rukovodecim funkcijama.I tako bi mogli da pricamo do besvesti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija