• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M. - K.P.

29.04.2018

17:35

U SRBIJU UVEZENA 31 TONA OPASNIH BOMBONA I LIZALICA: Veliki Kontingent slatkiša štetnih po zdravlje otkriven po ulasku u našu zemlju!

Društvo

U SRBIJU UVEZENA 31 TONA OPASNIH BOMBONA I LIZALICA: Veliki Kontingent slatkiša štetnih po zdravlje otkriven po ulasku u našu zemlju!

Podeli vest

Carinici zaplenili i uništili 14,5 tona falsifikovanih "dizni" bombona i lizalica i 16,5 tona "zombi čuz" karamela uvezenih iz Hrvatske, za koje je utvrđeno da su veoma opasne po zdravlje dece. Ti slatkiši sadrže kancerogeni karagenan, koji izaziva različite vrste karcinoma, kažu stručnjaci 

Čak 31 tona slatkiša veoma opasnih po zdravlje dece zaplenjena je i uništena po ulasku u Srbiju, otkriva Informer u Upravi carine! Radi se o 14,5 tona lažnih "dizni" bombona i lizalica, kao 16,5 tona "zombi čuz" karamela, koje su u dva kontingenta uvezene u našu zemlju iz Hrvatske.

U Upravi carine su saopštili da je otkrivena roba zdravstveno neispravna, dok stručnjaci upozoravaju da ovi slatkiši sadrže kancerogeni karagenan, koji izaziva različite vrste kancera. 

Alergije, dijabetes, rak...
Karagenan je strogo zabranjen u dečjoj ishrani jer izaziva alergije, dijabetes, na kraju i rak...
Jovana Srejić, nutricionista

Ogromna količina

U Upravi carina kažu da krivotvorene proizvode ne prati nikakva dokumentacija koja bi svedočila o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti, zbog čega oni nisu bezbedni za upotrebu i mogu ugroziti zdravlje potrošača.

- Carinici su u prvom kontingentu na prelazu Batrovci u kamionu iz Hrvatske zaplenili 14,5 tona lažnih "dizni" lizalica i gumenih bombona. Detaljnom pretragom pronađeno je 96.000 komada lizalica "dizni frozen snou pop" i 90.000 gumenih bombona "frozen gami rol poping" bez ikakve dokumentacije. U drugom kontingentu, koji je stigao iz Rijeke, zaplenjeno je 16,5 tona falsifikovanih karamel bombona "zombi čuz". I za ove slatkiše se sumnja da su neispravni i opasni po zdravlje - rekli su nam u Upravi carine i dodali da je bilo još slučajeva zaplene potencijalno opasnih slatkiša.

Informer

- U carinskoj ispostavi Terminal Beograd zadržan je tovar od 22.000 komada falsifikovanih čokoladnih jaja "maj svit poni" i "medžik girl", takođe sumnjivog kvaliteta. Ukupno smo, od početka godine, zaplenili i uništili 250.000 artikala za koje je utvrđeno da su lažni i zdravstveno neispravni, dodaju u Carini.

0,5 odsto karagenana je dozvoljeno u jednom pakovanju.

Domaći stručnjaci upozoravaju da su zaplenjeni falsifikovani slatkiši prepuni raznih emulgatora i pojačivača ukusa i boja, od kojih je najzastupljeniji karagenan, za koji je dokazano da izaziva rak. Nutricionista Jovana Srejić naglašava da je karagenan zbog štetnog dejstva pre nekoliko godina zabranjen u dečjoj hrani za evropsko tržište!

printscreen
ŠTA JE ZAPLENJENOnaziv proizvoda                                                               količina
Zombie Chews, karamel bombone                              16,5 tona
Disney Frozen Snow Pop, lizalice                                    96.000
Frozen Gummy Roll Popping, gumene bombone          90.000

- To je polisaharid koji se dobija iz crvenih morskih algi, poznatih kao irska mahovina. Iako su te alge jestive i zdrave, tehnološkom obradom i mešanjem sa raznim aditivima i emulgatorima gube svoje prvobitno dejstvo i postaju štetne, mutagene i kancerogene. I zato je veoma opasno što se takav otrov našao u slatkišima za decu. Zbog prekoračenja vrednosti i velike štetnosti karagenana svakodnevnom upotrebom prvo dolazi do tvrde stolice, zatim do otežanog varenja, alergija, dijabetesa... Međutim, vremenom može doći i do karcinoma debelog creva ili dijabetesa - dodaje naš sagovornik.

printscreen

Prepuni otrova

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić objašnjava da se zaplenjeni falsifikovani konditorski proizvodi uništavaju, pa ne prolaze detaljne analize i zato nikada i ne saznamo čega sve u njima ima. A velika količina tih proizvoda se provuče i stigne do dece.

- Zato ne razumem potrošače koji čokoladu kupe, recimo, na tezgici ispred pijace i kažu "Pobogu, pa neću umreti od jedne čokolade." Nisu ni svesni šta se sve u te lažne slatkiše trpa. Zato ponovo apelujemo na kupce da kupuju samo u registrovanim prodavnicama - jasan je Nikolić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 5 godina

Pa da, nisu napravili genocid nad Srbima NATO bombama i osiromasenim uranijumom pa sada moraju otrovima i to onim u onim proizvodima koje koristi nas naj mladji narastaj. Drzava treba da reaguje i protiv prekrsioca podnosi tuzbe medjunarodnim sudovima (ako jos postoje i pravilno sude) a za pokusaj masovnog trovanja dece.

Upucen

pre 5 godina

Sudskom odlukom ZOMBIE CHEWS se vraca proizvodjacu u Pakistan ili u dalju PRODAJU van SRBIJE je je proizvod ORIGINALAN ali u SRBIJI ima zasticeno ime kod drugog uvoznika.Proizvod ima sve sertifikate i sanitarnu kontrolu.

SS

pre 5 godina

Dokle više, pune prodavnice njihovih otrova,da li ste normalni potamaniće nas i na našem tlu na bilo koji način.Tamo u uatašiji ne možeš naći srpske prehrambene proizvode.Pa vi definitivno niste normalni,pa stvarno treba da nestanemo sa geografske karte sveta.Sami sebe uništavamo,ne trebaju nam drugi ,sa ovakvom politikom.Sramite se više i zapitajte se kuda sve ovo vodi,gde će nam potomstvo.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija